tisdag 6 maj 2014

Min budget

Anki har en utmaning att man ska skriva sin budget och det är ett bra förslag när man har en blogg om att spara pengar och miljö. Pengar och speciellt budget är inget som man brukar prata högt om. Nästan dom enda fallen där man pratar pengar är där någon har massor av dom och skryter om det antingen genom att prata om det eller genom att visa det genom en massa konsumtion. Har man en budget eller sparar pengar av en eller annan anledning så är man snål eller gniden eller något annat. Man är nästan aldrig sparsam.
Våran budget har vi haft hur länge som helst och är gjord på ett vanligt excel ark i datorn.
I budgeten skriver vi upp alla fasta utgifter som vi betalar via räkningar. Vi har också lagt in en funktion som lägger ihop alla månadssummorna och sen delar dom med tolv. Vissa månader har vi väldigt höga månadskostnader. Innan vi gjorde budgeten hamnade vi alltid på minus dom månaderna. Nu vet vi vilka dom är och har sparat pengar sen lågkostnadsmånaderna. Den lägsta månadskostnaden är maj på 15.552 kronor (förra året). Den högsta månadskostnaden är juni på 26.987 kronor (förra året). Genomsnittet på alla månader ligger på 20.894 kronor. Och det är alltså den summan vi försöker minska ner. Sparandet och maten står inte med på budgeten. Maten betalar vi genom antingen makens Statoil kort (det står då under bensin som är allt på Statoil kortet och inte bara bensin) så vi får rabattkuponger på bensinköp. Eller under extraräkningar om det är betalt med mitt Ullaredskort (också för att få poäng och rabattkuponger på Ullared). Den stora månadshandlingen av mat menar jag då. Resten av maten betalar vi kontant. Jag sparar alla kvitton och lägger ihop dom när månaden är slut för att ha exakt koll på hur mycket vi köpt mat för.
Vi har en inkomst på 31.000 kronor ihop med barnbidraget.
Vi sparar 2.200 kronor varje månad.
S får 500 kronor varje månad. Hon har studiebidrag på jag tror det är 3000 kronor så därför får hon inte mer. Busskortspengar kan man också kalla det.
L får pengar när hon behöver eller vill ha.
Maten brukar gå på 2500 kronor (både den köpt med kort och kontant).
Fackavgift + a-kassa är ungefär 500.
Pengarna som blir över är det som vi köper kläder, presenter, inredning, renovering och allt annat för. Där har vi ingen budget. Jag har försökt med det men när bara har en siffra på ett papper är det svårt att hålla det. Som jag brukar skriva om Lyxfällan - det är lätt att skriva siffrorna men är det någon som hjälper dom att hålla dom sen. Det är ju det som är det svåra. Siffrorna kan ju vara löjligt låga så det inte går att fixa dom överhuvudtaget. Lägga pengarna i ett kuvert funkade inte heller.
Budgeten är indelad i följande kategorier:
Huslån.
2 olika Jaklån.
Viasat.
Telia.
Lokala tidningen.
Försäkringar.
Bensin.
Eon (äger nätet).
Vattenfall.
Sopor.
Fordonsskatt.
Barnförsäkring (dras varje månad).
Radiotjänst.
Extra. (mitt Ullaredskort, L:s ridning, tandläkaren, mina mediciner och annat som vi väljer att betala med eller får på räkning)
Vilket gör att vi har ungefär 5500 kronor att göra vad vi vill för. Vilket kanske låter rätt mycket med det räcker att något pajjar eller att jag måste ta ut mina mediciner så är det inte så mycket kvar. Vi skriver alltså upp dom fasta utgifterna som man inte kan göra så mycket åt (förutom bensin och extra). Dom rörliga utgifterna kan man påverka. Har vi inga pengar över så använder vi inga pengar. Har vi pengar över så försöker vi att inte använda dom heller utan spara mer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Imponerande låg matkostnad!
Ni är två vuxna, en tonåring? Och ett barn?

Camilla sa...

Bra lista!
En massa av de där sakerna gör vi också utan att tänka på det som sparåtgärder. Många bäckar små ger ju faktiskt att det går åt mer pengar. Jag brukar fundera ibland på varför det känns som att vi får mer pengar över än många andra och det beror säkert delvis på många av de saker du listar upp. Intressant!

Anonym sa...

en fråga om studiemedel för din dotter Tar du hennes studiebidrag eller får ni insatt på ert konto det som blir över när hon tagit sina 500 kr?
är hon myndig i så fall känns det för mig märkligt om du ni ger henne pengar ,det borde vara så att hon betalar för sig genom att hon bor hemma Sedan att ni fyra lever på 2500 ja det är märkligt lite och förbaskat duktigt Det är en kostnad som är mycket låg Och nu när ni har en så låg matkostnad är det däremot mycket du tar av din dotter 750 kr är ju hennes del plus el tv bredb mm och den summan kan ju inte bli 1750 kr Så min fråga varför tar du så mycket känns inte rättvist ? Hon bör ju bara betala sin del inte mer än ni andra tre eller ?
maggan

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...