Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 6 maj 2014

Veckans sparade pengar - sånt vi alltid gör.

För att få en överkomlig blick av sånt vi gör varje dag och vecka för att spara pengar så kommer dom samlade här. Veckans sparade pengar kommer att fortsätta varje onsdag i alla fall så länge så jag känner för att skriva och ni känner för att läsa. Men nu slipper jag upprepa mig. =) Några av sakerna är nya på listan. Vi har alltid gjort dom men jag har glömt att skriva det. Jag kommer även att gå in och uppdatera listan varefter jag kommer på fler saker eller hittar nya sätt att spara pengar.

1 Tar upp grejer ur slasken med en slaskskrapa eller tidningspapper och aldrig med hushållspapper.

2 Jag sparar alla papper som det bara är skrivet på en sida på. Ibland delar jag dom och vi använder dom som små note it lappar. Ibland skriver jag inköpslistor på dom. Ibland använder jag dom när jag vill skriva ut ett recept från datorn.

3 Vi tar alltid med egna tygpåsar när vi handlar.

4 Vi släcker i dom rummen vi inte är i.

5 Vi stänger av alla apparater på standbyknappen eller direkt på grenkontakten.

6 L cyklar till och från skolan varje dag.

7 Jag häller vatten från djurens vattenskålar, vattnet som blir över i vattenkokaren och vattnet från luftavfuktaren i vattenkannan.

8 När regnvattentunnorna inte är frysta så vattnar jag krukväxterna inne med vatten från den.

9 Använder hemodlad torkad libbsticka istället för buljong.

10 Sopar istället för att dammsuga och dammsuger bara en gång i veckan.

11 Maken och jag har med matlåda till skolan/jobbet nästan varje dag. Ibland har maken jobbluncher då har han inte med en.

12 Kokar tevatten i vattenkokaren. En kopp är mer ekonomisk att koka i mikron men våran mikro har gått sönder och vi ska försöka klara oss utan den.

13 Kokar 3/4 till nästan allt av pasta/potatisvattnet i vattenkokaren när jag lagar mat.

14 Groddar och gör solrosskott. Jag brukar även sätta morotstoppar i vatten om dom har lite blast för att göra lite Skutt godis.

15 Vi använder inga engångsartiklar nästan. Mer än toapapper och hushållspapper. Funderar på att sy hushållspapper men då hotar familjen med att flytta. Se vad vi bytt ut här.

16 Vi sparar matrester (bonusmat) i tomma glasskartonger i frysen och lagar ny mat av dom.
17 Hänger tvätten istället för att tumla den. Jag har tvättlinor inne i tvättstugan också.

18 Använder sköljmedel igen. Men späder den. 1/3 sköljmedel och resten vatten. Jag blandar i tomma sköljmedelsflaskor direkt när jag kommer hem från affären.

19 Kör disk- och tvättmaskinen fulla på ekonomiprogrammet.

20 Diskar disken som blir över i hon och sköljer av den i balja. Diskar aldrig under rinnande kran.

21 Använder en halv msk maskindiskpulver i diskmaskinen. Icas egna märke är billigast.

22 Lägger stenar på kastrull-locken när jag kokar saker.

23 Torrskalar potatis och morötter.

24 Drar ner alla rullgardiner/persienner på kvällarna för att få lite extra isolering på rutorna. På vintern för att inte släppa ut kylan och på sommaren för att inte släppa in värmen så vi måste sätta på fläktarna.

25 Sköljer munnen med mugg vid tandborstning.

26 Vi samordnar ärenden så mycket det går och åker oftast inte bara till ett ställe för att spara bensin.

27 Vi har lågenergilampor eller hallogenlampor eller ledlampor överallt.

28 Vi sopsorterar allt som går och har den minsta soptunnan som går och det längsta intervallet som går.

29 Vi köper praktiskt taget aldrig färdigmat eller snabbmat utan lagar det mesta från grunden.

30 Jag bakar oftast allt vårat mat- och kaffebröd själv.

31 Jag sparar dom största bitarna av present- och julpappret när vi får presenter/julklappar och slår in egna presenter/julklappar med det. Det var över 5 år sen jag köpte inslagspapper senast.

32 Vi köper oftast det vi vill ha begagnat.

33 Vi har inga tidningsprenumerationer.

34 Vi går aldrig och ströshoppar. När vi ska shoppa så har vi en lista som vi går efter precis som när vi handlar mat. Visst slinker det ner lite saker som inte står på listan - vi är ju inte mer än människor.

35 Vi har snålspolande toaletter.

36 Vi har vattensparutrustning på alla kranar och en green eco shower i duschen.

37 Innan vi köper något ser vi om vi har något hemma som vi kan använda istället/göra om.

38 Jag ersätter hälften av äggen i pannkakor och mjuka kakor med 1 msk sojamjöl och 1 msk vatten. Pannkakorna smakar bättre, blir gulare och håller ihop bättre vid gräddning. Sen blir det mycket billigare också. =)

39 Jag sparar använd aluminiumfolie och använder den igen. Om den är smutsig slänger jag den i återvinningen.

40 Jag diskar ur använda plastpåsar. Om det inte har varit kött i dom eller dom är kladdiga.

41 Istället för plastfolie försöker jag använda hemgjorda beeswrap. Om jag ska lägga folie över något. Om jag ska plasta in något använder jag plastfolie ibland annars lägger jag den i en burk istället.

42 När jag bakar och lagar mat är slickepotten min bästa vän. Den gör att det blir en våffla eller muffins eller vad det nu är jag gör till.

43 Jag sparar påsarna som det varit toapapper, hushållspapper, pasta (vi köper storpack) och så vidare och har och samlar mjukplasten i. Jag behöver då inte använda en köpt påse på rulle och har all mjukplast samlad på ett ställe när det är dags att åka till återvinningen.

44 Jag sparar alla tvålrester som blir och antingen gör flytande tvål av dom när dom är tillräckligt många. Eller lägger i en tvålpåse som vi tvättar oss med i duschen.

45 Jag samlar alla brödkanter i frysen och gör eget ströbröd av. Så jag köper aldrig ströbröd.

46 Jag samlar alla ostkanter i frysen och gör ostriv av.

47 Vi klipper av tandkrämstuben när den börjar ta slut och skrapar ur det sista. Brukar vara så pass mycket kvar att det räcker till mellan 6 och 10 gånger.

48 Vi ger algätarna frysta skalade ärtor istället för dyra algtabletter från djuraffären.

49 Tar med en eller flera flaskor med vatten när vi ska åka någonstans så vi inte behöver stanna för att köpa något drickbart.

50 När det är slut eller nästan helt slut i yoghurt kartongen häller jag i en skvätt mjölk och skakar om. Kartongen blir lite renare till återvinningen (jag sköljer ur den med vatten sen med) och L får ett glas drickyoghurt.

51 Jag köper aldrig drickyoghurt utan blandar alltid egen. L dricker ungefär ett glas drickyoghurt (hemgjord) om dagen.

52 När honungen börjar ta slut och jag ska dricka te. Jag vill ha honung i teet. Häller jag i det varma tevattnet i honungsburken och rör om så honungsslatten som är kvar löser upp sig. Sen häller jag tillbaka vattnet i muggen och gör te av det.

53 När jag bakar och ska smörja formen använder jag antingen en pensel och penslar på från smöret som jag smälter i en kastrull och ska ha i kakan. Eller så tar jag en bit av smörpappret som oftast har lite smör fastkletat på sig och smörjer med.

54 När jag brygger kaffe på morgonen och maken inte är hemma gör jag bara en kopp. På eftermiddagen gör jag ungefär 5 koppar som jag dricker en av sen sparar jag resten i en termos till maken. Är det en helgmorgon så brygger vi flera koppar på morgonen och sparar i termosen. Maken dricker säkert en tio koppar kaffe/dag men vi brygger alltså bara två gånger/dag.2 kommentarer:

Sonja sa...

Om du vill spara pengar så kan du alltid sälja något som du inte behöver. Det finns sajter, typ http://citiboard.se/ , där man kan lägga upp en annons gratis. Det betyder att man inte förlorar något på att göra det.

Esbe sa...

Kära Hemmamamma, med din tillåtelse önskar jag att få omformulera din "alltid-lista" för att kunna göra några enkla sparmål för mig fram till årsskiftet. Går det bra?
Vänliga hälsningar
Esbe