Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

fredag 24 maj 2013

Köpstopp vs spartips

Jag inledde ett köpstopp 1 januari som jag tänkte hålla i ett helt år. Några veckor senare inledde jag min kamp på att spara pengar. Inte då på banken utan dra ner våra utgifter så att jag kan sluta jobba helt igen. Målet är att dra ner dom ännu mer så att maken kan dra ner sin heltidstjänst till mindre. Eller om vi väljer att jobba lite båda två. Det får tiden utvisa. Jag är inte främmande för att jobba extra. Det är schema jag vill slippa ifrån. Jag har jobbat på bara timmar förut. Då var vi beroende av min lön också så jag var tvungen att jobba ett visst antal timmar varje månad. Vilket förde med sig en massa stress eftersom jag aldrig visste hur mycket jag skulle få jobba. Jag tackade då ja till alla turer jag fick och jobba säkert nästan 100% på timmar vissa månader. Över somrarna till exempel då det är high life för timanställda. Nu ska vi inte vara beroende av min lön utan jag ska jobba för att jag vill inte för att jag måste.
Jag har skrivit om det förut. Ibland för att kunna spara pengar måste man investera innan. När man har köpstopp är det meningen att man inte ska köpa något förutom det som är nödvändigt. Som t ex mat, hygien, förbrukningsartiklar och mediciner. Jag valde att få handla presenter, julklappar och kläder till L också. Till M och S också om dom behöver men dom handlar oftast sina kläder själva. Det är mitt beslut att ha köpstopp så ingen annan ska behöva bli "lidande" för det. Efter några månader bestämde jag mig för att jag även skulle få köpa sparböcker. Det egentliga målet med både spartips och köpstopp är att vi ska dra ner våra utgifter så att jag kan vara hemma på heltid igen. Köpstoppet och spartipsen var mina verktyg för att nå det målet. Nu har jag som sagt var börjat att investera lite för att kunna spara mer pengar vilket gör att jag har brytit mot mitt köpstopp.
Samtidigt så gör ju spartipsen att vi handlar mindre och istället försöker använda det vi har. Eller byta till oss, köpa begagnat eller låna det vi behöver ha. Sen jag började med spartipsen på allvar (jag har hållit på med dom till och från i flera år, ända sen jag var hemmamamma på heltid med L) så har vi sänkt våra utgifter/ månad/12 från 27.700 kronor till 25.770 kronor. En sänkning med nästan 2000 kronor/månad eller i vårt fall nästan 24.000 kronor på ett år. På bara 5 månader. Det vi främst gör då är håller mer koll på maträkningen. Har sänkt elförbrukningen. Har sänkt vattenförbrukningen. Har sänkt bensinräkningen och extaräkningarna. Dom som inte är under någon annan kategori som t ex L:s ridskola. Vi har även sagt upp t ex nummerupplysaren och lite annat som vi tyckte onödiga saker. Vi har även betalat av alla krediter vi hade. Då har ändå huslånet ökat med ungefär 300 kronor i månaden eftersom vi tog ett nytt huslån för att kunna byta elpanna, flytta värmepumpen, byta fönster i köket och installera solpaneler. Allt det kommer att sänka våran elräkning = investering för att spara pengar. Vi hade även en massa sparade pengar som maken åkte till USA för + att vi  ligger på + på servicekontot och det har vi inte gjort på länge. Våra sparpengar brukar gå in på sparkontot och sen vända för att täcka utgifterna. Nu hade vi lyckats spara ihop 15.000 kronor.
Som jag ser det är köpstopp ett kortsiktigt sätt att spara pengar på. Men spartips är ett långsiktigt. Så jag ska sluta med mitt köpstopp. Inte sagt att jag kommer att rusa ut och köpa en massa onödiga saker. Jag kommer att fortsätta med mina spartips så jag kan uppnå mitt mål. Nu slipper jag känna dåligt samvete för glassformarna jag köpte för att spara in pengar på köpta glassar. Paketet ligger på Ica och ska hämtas imorgon. Jag väntar på ett paket till och tänkte samordna alla ärenden på en gång.

2 kommentarer:

Marika på Odlingspyssel sa...

Något jag undrar över, varför vill du vara hemma på heltid? Ni har inga småbarn längre, utan snart är er minsting tonåring.

Vi vill gärna båda två jobba deltid för att vara med vår bebis, men ingen av oss vill vara hemma på heltid (annat än nu när hon är riktigt liten)

Anonym sa...

TIPTONhej logiskt tänker du köpstopp För att kunna ha ett maximalt köpstopp måste man ha en startbana precis så som du tänker tex glass köpa glassformar för att inte köpa glass Men ändå få känslan av köpt glass
Och vad är vad precis som med din pizza vad är ok osv Så jag tycker du gör helt rätt sedan kan man kalla sparsamhet för köpstopp eller vad man vill
Till dom som kommer att undra över varför du vill vara hemma osv Ja måste tänka att vi alla är olika att lyssna in och inte bara undra varför Till marika på odingspyssel skulle jag vilja säga att vara hemma när barnen är stora är lika viktigt som när dom är små om inte än vikigigare att ha en trygghet hemma i skolåldern en skola tröttar och ett fridis är inte alltid så bra ett tomt hem inte heller utan en närvarnde förälder när skolbarn kommer hem hur viktig som helst Små barn små bekymmer eller !!
maggan