Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

lördag 2 maj 2009

Dagis olönsamt

Enligt en artikel i Världen idag så är dagis olönsamt. Jag tyckte att artikeln var så bra att jag har kopierat den i sin helhet:
Dagis olönsamt för samhället
Nästan inga dagisföräldrar är ekonomiskt lönsamma för samhället. Det visar en ny beräkning från riksdagens utredningstjänst.- Det innebär att vi kan fördubbla vårdnadsbidraget utan att det blir dyrare för samhället, säger Mikael Oscarsson (KD) som beställt utredningen lagom till helgens 1 maj-tåg.
Ett föräldrapar med två heltidsbarn på dagis behöver en årsinkomst på 710 600 kronor vardera för att deras arbete ska generera ett överskott till samhället. Och en ensamstående förälder måste tjäna över 1,4 miljoner innan familjens skatteinbetalningar har täckt samhällets kostnader för familjen.
– Det skulle alltså krävas en statsrådslön, utbrister Mikael Oscarsson, förbluffad över siffrorna.
Uppgifterna från Riks­dagens utredningstjänst (RUT) kan bli ännu en grundstöt mot idén att heltidsarbetande barnföräldrar är mer lönsamma för samhället än hemmaföräldrar.
Utredningen visar att kommunernas kostnad för heltidsbarn på dagis stigit till 12 000 kronor per barn och månad.
– Det är uppenbart att det finns utrymme för ett ”Vårdnadsbidrag 2.0”, där vi fördubblar dagens bidrag från 3 000 till 6 000 kronor och från 3 till 6 år. Dessutom bör kommunerna bli skyldiga att införa vårdnadsbidrag, säger Mikael Oscarsson.
Siffrorna från RUT och förslaget om ett uppgraderat vårdnadsbidrag kommer lagom till fredagens 1 maj-demonstration för familjen i Uppsala. Och Mikael Oscarsson menar sig ha bra på fötterna för sitt utspel.
– Väldigt få familjer har sådana inkomster att de betalar tillbaka förskolesubventionen. Att vi behöver arbeta mer i Sverige behöver inte innebära att föräldrar ska göra det precis när barnen är små. Här skulle nog många föräldrar välja att stanna hemma, tills barnet är två eller tre år, om villkoren förbättrades, säger han.
Idén att vårdnads­bidraget skulle bli för dyrt för kommunen, torde nu också falla platt, menar Oscarsson. Kommunerna bidrar med 92 procent av kostnaden för varje förskoleplats. Därför har de självklart också råd att införa vårdnadsbidrag, anser han.
– Allt annat är bara nys, säger Oscarsson, klädsamt upprorisk inför 1 maj-mötet i Uppsala.
Där mobiliserar även Socialdemokraterna som på senare år haft svårt att överglänsa familje­tåget, arrangerat av Krist­demokraterna i Uppsala.I familjetåget återfinns bland annat författaren Marcus Birro och socialminister Göran Hägglund.
Arrangörerna hoppas på en ny massiv uppslutning i årets drabbning för familjen.
– Kom och ge oss eldunderstöd för våra krav om att utveckla vårdnadsbidraget. Det är viktigare än någonsin att vi samlas och sätter familjen i centrum, avslutar Mikael Oscarsson.
Vill någon läsa artiklen finns den här.

Inga kommentarer: