Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

onsdag 6 november 2013

Veckans sparade pengar

Efter en helg i Stockholm med lite shopping och en massa god mat så är sparkontona inte lika fulla. Servicekontot ligger fortfarande på + dock.

1 Pluppen som gör att min matberedare går har gått sönder. Varje gång jag ska använda den (vilket jag gör flera gånger i veckan) måste jag trycka in knappen manuellt med hjälp av provstickan. Det är den andra eller tredje matberedaren som jag haft sönder på samma vis. Förut när jag tröttnat på det har jag köpt eller önskat mig en ny matberedare. Men nu letade jag reda på ett nytt lock i Bosch reservdelsshop. För 255 kronor med frakten fick jag ett nytt lock. En ny matberedare kostar ungefär 700 kronor så en besparing på 445 kronor + att jag slipper slänga den annars fullt fungerande matberedaren.

2 När maken och jag var i Stockholm och på Saltå kvarn butiken köpte vi tre juicer för 45 kronor. Vi behövde dricka mer kände vi. Jag har diskat ur flaskorna och använder dom nu till bland annat thai sweet chili såsen. Mina små konserveringsflaskor är slut men nu använder jag alltså dom här små flaskorna istället. En liten konserveringsflaska kostar 35 kronor. Så en besparing på 60 kronor om man räknar att juicerna kostade 45 kronor. + att vi fick dricka jättegod juice. Ananasjuicen vill man nästan dö för.

3 Gjort ny vitvinsvinäger. Går mycket fortare nu när jag har min vinägermoder. Jag använder vinäger i väldigt mycket av mina hemgjorda saker så att använda egen vinäger sparar massor av pengar och flaskor.

4 Gjorde 4 liter pumpapuré (varav jag gjorde två pajer på 1 liter och frös resten) och rostade pumpafrön av pumporna som L vann och vi köpte.

5 Frös den ena pumpapajen till S Halloween fest.

6 L vann en pumpa som vägde 10,82 kilo. Den kostade 14,90/kilo så en besparing på 161,22 kronor. Nu hade L och jag redan köpt en mycket mindre pumpa. Hade vi vunnit pumpan innan vi köpte våran hade vi sparat in kostnaden för den också. Jag gjorde iordning kött och frön från båda pumporna.
7 L ska förhoppningsvis få sin fönsterbräda snart igen (så fort maken sätter dit den) och behöver då fler blommor. Så två skott från andra krukväxter är satta i vatten så dom ska få rötter och kan bli krukväxter på L:s rum.

8 Fått en helt ny Malm sängram till S säng. Dom som köpte den köpte en för liten märkte dom när som satt ihop den. Dom gav då bort den. S har hela tiden velat ha en Malm sängram så det var väldigt lyckat.

9 Vi behövde ha en lastpall till att förvara ved på. Jag böt till mig två till av en (mot våran drivbänk). För att kunna ha ved på den utan att veden ramlar måste det vara stöttor på den. Maken skulle åka och köpa brädor, men så kom jag på det. =) Mamma och pappa har byggt nya yttertrappor så vi fick den ena trappen. Maken har slagit isär den och byggt stöttor till vedpallen + byggt en sak till sitt hemliga projekt.
10 Gjort sköljmedel. Mitt hemgjorda kostar 9 kronor för 1,5 liter. Köpt kostar 35 kronor för 1,5 liter. Sen behöver vi inte slänga/släpa hem en massa sköljmedelsflaskor. Blir billigare utan sköljmedel men jag vill ha det. Mia tipsade om att torktumla handdukarna i ungefär 5 minuter efter att dom torkat klart. Dom blir då mjuka utan att använda sköljmedel. Bra tips. Elen blir högre men flaskorna att släpa till återvinningen blir mindre. Även om jag gör eget sköljmedel går det åt en flaska schampo.

11 Lagat blixtlåset i L:s vinter ridjacka så hon kan ha den en vinter till.

12 Lagat tre av S jeans så hon kan ha dom ett tag till.

13 Fått en brevkniv av mamma och pappa. Jag behövde ha en till ett projekt och frågade om dom hade en.

14 Gjort nya kuvert att gamla kuvert som kommit i posten. Jättelätt och nu längtar jag nästan efter fler kuvert. Vilket jag inte gjorde förut. Kuvert kan man inte lägga i pappersåtervinningen. Dom ska slängas men vi brukar elda dom.

15 Fått två fotokalendrar gratis. Vi gör 5 stycken varje år och ger bort i julklapp. En behåller vi själva.

16 Gjort ny Start.

17 Maken och L var på science dag på en skola inne i stora staden och fick göra en massa spännande saker. Det var där L vann pumpan. Dagen var helt gratis.

18 Gjort tacokrydda.

19 Gjort gukrmajonäs och sparar 38 kronor/kilo.

20 Gjort egen senap och sparar 55 kronor/kilo.

21 Gjort egen thai sweet chili sås. Jag använde hemodlad chili och hemgjord vitvinsvinäger så jag sparade 59 kronor/liter. Hade jag köpt chili och vinäger hade det kostat 13 kronor mer med hemgjord/liter.

22 Lagat M:s ena piketröja så han kan ha den ett tag till.

23 Köpt två hela pink laxar för 29,90/kilo. Den ena tänkte jag försöka grava till jul. Den andra räcker till två måltider i familjen P.

24 Inte köpt någon färdig mat eller snabbmat utan lagat allt från grunden.

25 - 43 se förra veckan. Det är sånt vi alltid gör.Inga kommentarer: