tisdag 26 november 2013

Recept - sirapslimpa

Vårat favoritbröd. Är till vänster på bilden.
50 g smör
5 dl filmjölk (tar mjölk ibland när filen är slut)
50 g jäst
2 dl sirap (tar honung eller socker om jag inte har sirap)
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt
Smält smöret och blanda med filmjölken. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills det blir en deg. Degen ska vara rätt lös.
Låt jäsa i 45 minuter under en bakduk.
Baka ut degen till två limpor. Jag brukar jäsa dom i en jäskorg men annars jäser man dom direkt på plåten eller bordet. Låt jäsa 30 minuter under en bakduk.
Grädda i 200 grader i 45 minuter. Lägg på en folie eller något så dom inte blir för mörka efter ungefär halva tiden. Jag gräddar dom på min baksten (trädgårdssten).

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...