Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

söndag 26 december 2010

Underkastelsen

Maken tog med sig barnen till husvagnen till Stöten. Så för att få tiden att gå samtidigt som jag skulle få lite lugn och ro när jag såg den så hyrde jag Underkastelsen via tv:n. Underkastelsen är en dokumentär av Stefan Jarl. Den handlar om kemikalierna runt omkring oss och hur dom påverkar oss. Leksakerna i barnrummet, lampan i taket, rengöringsmedlen i städskåpet, Foppatofflorna i hallen, tröjan i garderoben, frukten i skålen på köksbänken, grönsakerna i kylskåpet – alla de där vardagliga tingen och sakerna vi stoppar i munnen har något gemensamt. De är fulla av kemikalier.
Vi pratar mjukgörare (ftalater) som gör plasten mjuk, bromerade flamskyddsmedel som gör tyger och möbler flamsäkra (PBDE), ytaktiva ämen (PFOS) som bland annat finns i omslagspapperen på hamburgare, en förfärande rad olika bekämpningsmedel … Och mycket av detta hamnar i våra kroppar, i vårt blod, i modersmjölken som kvinnor ger vidare till sina barn.
Jag blev förfärad av filmen samtidigt som jag fylldes av jävlar anamma. Nu ska jag sluta använda plast och alla plastleksaker ska begränsas, vi ska bara äta ekologisk mat. En ögonöppnare. Några av forskarna i filmen trodde att klimatkrisen inte skulle utrota människorna och jorden utan att alla kemikalier skulle det.
Världens befolkning, inklusive forskarvärlden, har skrämmande dålig kontroll över hur vi egentligen påverkas av de kemikalier som vi underkastar oss i tillvaron. Framför allt inte hur de samverkar när de ackumuleras i människroppen eller ute i naturen. Alla vetenskapsmän som intervjuas i filmen har vissa svar som till exempel hur p-pillerrester i vattendragen får groddjur och fiskar att byta kön. Några talar om kopplingen mellan miljögifter och neuropsykiatriska störningar hos barn, diabetes och sjuklig fetma. Andra talar om sambandet mellan hormonstörande kemikalier och minskad fertilitet hos män samt om ökningen av testikelcancer. Bland mycket annat.
Under andra världskriget fanns runt 1 miljon ton kemikalier. Nu finns det 500 miljoner ton. En ny kemikalie som utvecklas i ett laboratorium får finnas i ungefär 10 år innan någon forskar på om den är bra eller dålig för människan och naturen. En människa har runt 100 olika kemiska ämnen i kroppen. Ämnen som alltså inte ska finnas där. PCB och DDT förbjöds 1972 men finns fortfarande kvar i blodet hos dom som utsattes för dom. I lika hög halt. Orsaken är att dom är resistenta, dom bryts inte ner, dom förändras alltså inte.
1968 fanns det 30 bekämpningsmedel i livsmedel i dag finns det 400. 2/3 av alla frukter och grönsaker innehåller bekämpningsmedel. I en tomat kan det finnas 12 olika sorter. I en chili 29 olika sorter (tur för oss att vi är självförsörjande på chili (nu ska dom små burkarna med starka små chilibitar jag köper till tacon bort)). 87 % av alla äpplen innehåller bekämpningsmedel. Vissa är förbjudna men används ändå. Flamskyddsmedel är också resistenta, dom försvinner aldrig ur systemet. Det som är mest skrämmande är att barn oftast har högre halter än vuxna.
Ftalater är mjukgörande i plast, leksaker, kosmetika, rengöringsprodukter bland annat. PVC är den vanligaste plasten i leksaker. Den är hård så för att den ska bli mjuk så innehåller leksakerna Ftalater. Varje gång barnet leker med leksaken utsöndras Ftalater. Dom har mätt luftkvalitet i danska hem och det rummet som hade mest förorenad luft var barnrummet. Ftalater och andra kemikalier ger sämre fortplantning. Vid djurförsök har det visats att vissa kemikalier tar hormonernas plats. Det är mest hanarna som påverkas. Dom kan födas med kluven penis och vissa hanar föds med en slida också. Det man kanske inte tänker på är att det finns fler hormoner än könshormonerna. Insulin till exempel är också ett hormon. Diabetes ökar. Bisfenol A som finns i genomskinlig plast och konservburkar påverkar bland annat insulin. Man har hittat p-piller rester och andra läkemedelsrester i vattnet. Vilket påverkar miljön och djurlivet. När vi äter fiskarna får vi också i oss läkemedelsrester. Dom har forskat på fiskar och groddjur. Fiskarna blir tvåkönade. Grodorna blir missbildade, får svårare att få barn på grund av sämre spermier. Risken för cancer i framförallt testikel och bröst ökar på grund av att hormonerna påverkas. Man behöver inte ha varit utsatt för det i vuxen ålder, det räcker att mamman var det när barnet låg i magen. Under fosterstadiet är man mest känslig. Det som mamman utsätts för går över till barnet via livmodern och via bröstmjölken.
Astma, allergier, adhd, beteendestörningar och psykiska och neurologiska sjukdomar ökar på grund av alla kemikalier runt omkring oss. 8 % av alla barn i Danmark 2007 föddes efter konstbefrukting. Kemikalierna gör att våran fortplantning påverkas och blir sämre och sämre. Några av forskarna i filmen trodde att kemikalierna skulle utrota människan eftersom vi inte kan fortplanta oss till slut.
Det som är mest skrämmande är att kvinnor som har fött barn har mindre kemikalier i kroppen än män. Kvinnans kemikalier har gått över från mamman till barnet........

1 kommentar:

Mor Grön sa...

Den filmen vill jag verkligen se, men vet inte hur man får tag på den.

Vi försöker köpa alla grönsaker ekologiskt men frukt är mycket dyrare/svårare att hitta. Skulle vilja gå någon kurs i hur man förvarar i jordkällare för vi har 14 rikgivandeäppelträd och skulle egentligen kunna försörja oss själva och hela vår bekantskapskrets på frukt nästan året om. Men de gamla kunskaperna om hantering och lagring har ju liksom försvunnit.

Har varit fortsatt i förkylningens klor men kommer förbi dig i dagarna (bättre sent än aldrig eller vad det heter).