Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

måndag 27 december 2010

Home

Jag fortsätter att se filmer som handlar om miljön. Övriga familjen är inte så intresserade så jag får passa på. Idag såg jag filmen Home av Luc Besson via datorn. Filmen, som huvudsakligen är fotad uppifrån, handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under våra 200 000 år på planeten. Budskapet: Vi har bara tio år på oss att vända trenden.
Home går igenom hur människan på olika sätt påverkat och rubbat balansen och bland annat orsakat utfiskning, avskogning, vattenbrist, förgiftning av jorden, ovärdiga förhållanden för de djur som föds upp. Och hur hjälplöst beroende vi blivit av olja för att upprätthålla vår resurskrävande livsstil. Vad blir följden om vi fortsätter att leva som vi gör?
Några fakta ur filmen:
*Människan började odla upp jorden för 10 000 år sedan.
*För att odla ett kilo potatis krävs 100 liter vatten, för ett kilo ris 4 000 liter och för ett kilo nötkött 13 000 liter.
*Om alla levde som vi i väst, skulle det inte finnas 900 miljoner bilar, som i dag, utan 5 miljarder.
*I rika Dubai finns oändligt mycket sol, men inga solcellspaneler.
*Det årliga fisket har ökat fem gånger sedan 1950. 3/4 av alla fiskevatten är antingen utfiskade eller hotas av utfiskning.
*I Saudiarabien har man tvingats överge konstbevattningsodlingar eftersom grundvattnet börjar ta slut.
*Gruvnäringen kommer att ha uttömt nästan alla mineralresurser före år 2100.
*Amazonas regnskog har minskat med 20 procent de senaste 30 åren och 13 miljon hektar skog försvinner varje år.
*Borneos regnskog minskar och ersätts med palmträd som ger palmolja. Om 10 år tror man att all regnskog är borta.
*Koncentrationen av CO2 i luften har inte varit så hög på flera hundra år.
*Nordpolens isar har minskats med 30 procent på 30 år, och istäckena är 40 procent tunnare än för 40 år sedan. Vissa tror att all is är smält 2015.
*Om Grönlands isar smälter höjs havsnivån med nästan sju meter.
*30 procent av korallreven har försvunnit.
*Världen spenderar tolv gånger mer på militära satsningar än på att hjälpa utvecklingsländer.
*5 000 människor dör varje dag pga smutsigt dricksvatten.
*1 biljon människor har inget rent vatten.
*1 biljon människor svälter.
*Vissa har brist på vatten, men i Las Vegas gör dom av med 800 liter vatten/person och dygn.
*50% av säden som odlas går till djurmat eller biobränsle.
*Djur- och insektsarter dör ut i en hastighet som är 1 000 gånger snabbare än normalt.
*Det kan finnas 200 miljoner klimatflyktingar 2050.
*20 % av jordens befolkning lever på 80 % av tillgångarna.
*40 % av jorden har tagit permanent skada.
I slutet får vi också flera exempel på saker världen gjort för att bevara jorden, till exempel att Costa Rica lagt ned sin armé till förmån för utbildning, ekoturism och skyddande av naturresurserna.
Det här är en film med vackra bilder, pampig musik och nyttiga fakta. Den ger en snabb överblick över de miljöproblem vi människor har orsakat, och vad som händer om vi inte gör något. Att mänskligheten inte har mer än tio år på sig för att vända trenden med klimatförändringar och uttömning av jordens resurser, är ett budskap som upprepas i filmen.
Ett litet minus bara för den amerikanska berättarröstens lite väl olycksbådande tonfall. Tillsammans med den dramatiska musiken känns det ibland snudd på för känslosamt. Dessutom talar väl fakta och bilder ändå för sig själva. Sen att filmen inte var textad på svenska så jag inte förstod alla engelska ord var också tråkigt. Vill fler se filmen tryck här.

Inga kommentarer: