Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

söndag 3 april 2011

Skrivit och förberett

Mitt mål att vara hemma igen gör att jag griper i alla halmstrån som jag ser eller hör om. Våra fasta kostnader måste ner. Dom rörliga med, men dom är mycket enklare att få ner så jag siktar in mig på dom fasta. Maken går med på mig hemma igen om vi sänker våra fasta kostnander med 2000 kronor/månad så det är mitt första mål. Sen när jag är hemma igen ska dom rörliga utgifterna ner. Men det blir då. Just nu har jag siktat in mig på soporna förutom fritids, tv och data som jag redan skrivit om. Vi har sophämtning var 8:e vecka. Det lägsta som går. Det ligger 2 - 3 påsar i tunnan. S sa till mig idag att hon inte kan fatta hur en familj på 5 personer kan ha så lite sopor. Jag kan inte fatta hur man kan ha några sopor alls. Den lokala tidningen är bra till köp och sälj och till insändare. Funderar på att säga upp tidningen, då sparar vi 211 kronor/månad, det blir mindre papper som går åt och måste släpas till återvinningen. Den lokala tidningen innehåller väldigt mycket reklam och sport. Idag har jag roat mig med att författa insändare igen. Jag hoppas att dom kommer in. En vanlig insändare och en tummen ner.
Tummen ner:

Till X kommuns stelbenta avfallsavdelning. Vi har tömning av våran soptunna var 8:e vecka. Vi sopsorterar allt vi kan och det ligger en max två påsar i tunnan. Vi skrev då till X kommuns avfallsavdelning och frågade om det fanns möjlighet att minska sophämtingen ännu mera. Vi fick ett blankt nej. Man ska sträva efter så mycket sopsortering och så lite sopor som möjligt. Men när man lyckas med det får man inget för det. En liten morot i form av mer sällan hämtning så att sorteringsmödan visar sig i plånboken vore ett bra sätt att visa att sopsortering lönar sig.

sopor nej tack

Insändaren:

Stadsbussarna går numera på biogas. Men dom har inte gått på biogas utan på fossilgas. Trots att X kommun har betalat för biogas. Swedish biogas leverar biogasen till X. Samtidigt körs det massor av matavfall till soptippen. Matavfall som kan göras om till biogas via avfallskvarnar. X kommun säger att avloppsrören är för dåliga för att matresterna ska kunna gå där. I Stockholm tillåter man avfallskvarnar och Stockholm vatten har undersökt vad som händer i rören när matavfall går där. Ingenting. Det går bra att låta malet matavfall ta samma väg som toalettresterna. Är X kommuns rör sämre? I såna fall borde dom bytas ut innan toalettresterna hamnar i marken. Vi funderar på att skaffa en avfallskvarn. Avfallskvarnar minskar antalet soppåsar och bidrar till att det blir mer biogas. Det finns flera undersökningar den senaste tiden som visar att vi slänger 10-50 procent av den mat vi bär hem. Vi rensar bort stora delar av de grönsaker vi köper och mycket av det vi inte orkar äta upp blir sopor. Idag bränns eller komposteras den allra största delen av matresterna. Samtidigt finns det alltså brist på miljövänlig biogas. X värms av biogas, alla biogasbilar och stadsbussarna i kommunen så vore det bra om det blev mer biogas. Det går att göra biogas av matavfall på två sätt. Ett är att starta sortering och separat insamling av matavfallet, ett annat är att installera avfallskvarnar och mala ned det i köksavloppen. Om man satsar mer på avfallskvarnar slipper kommunen en massa transporter kors och tvärs i hela staden. Även om X kommun inte tänker införa sänkt avgift så kan dom tillåta alla som vill ha avfallskvarn. Vid sidan av miljövinsten är det ett bekvämt sätt att hantera matrester.

vill ha avfallskvarn men får inte

Duschvärmeväxlaren som jag sparat ihop till genom diverse försäljningar är ju inköpt. Den ligger och väntar på att maken ska få tummen ur och installera den. Maken sköt till det som fattades som min födelsedagspresent. Så nu måste jag komma på en ny sak att spara ihop pengar till. En avfallskvarn är det enda jag kommer på. Men det sätter ju kommunen stopp för.
Nästa vecka ska S på vårkonserter på en teater inne i stora staden. Dom ska sjunga hela dagarna och långt in på kvällarna. Hon behövder då ha matsäck med sig för att slippa handla mat varje dag. Jag har börjat med en fördeg till baguetter. S gillar baguetter och surdegen som står i kylskåpet måste användas eller matas minst en gång i veckan. Nu ska fördegen stå till imorgon då jag ska baka baguetterna klart.

Inga kommentarer: