Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 20 mars 2012

En obekväm sanning

Jag lånade Al Gores bok en obekväm sanning på biblioteket för ett bra tag sedan. Jag tyckte den var så bra så jag önskade mig den och fick den. När jag tittade på en miljöfilm/dag när maken, S och L var i Stöten så fick jag för mig att jag ville ha filmen En obekväm sanning med. Den kostade bara 59 kronor så jag köpte den. Jag har inte hunnit titta på den förens idag. Jag är lite piggare igen. Jag har inte vilat alls många gånger idag. Men jag känner samtidigt att jag egentligen inte orkar vara uppe och göra saker.

Jag har fått för mig att jag ska göra ett "litet" projekt varje dag. Igår gick jag igenom alla mediciner och salver. Idag ville jag få bort alla flaskor med hemgjorda vätskor som står på bänken i tvättstugan. En av dom exploderade för att tag sedan och det låg fortfarande små glasrester och kladd kvar efter det. =( Jag skrev ut etiketter här. Efter märkningen av alla flaskor. Som var ett pyssel bara det så flyttade jag in nässelölen och fläderchampanjen till likörflaskorna i matkällaren. Där hittade jag en gammal flaska solvin som jag hällde ut. Det kanske hade gått att dricka den för när jag öppnade den var det fullt av kolsyra kvar i den. Men egenligen ska dom drickas innan nyår om man gör dom när blåbären är mogna. Maksrosvinet ställde jag bredvid saftflaskorna. 2 flaskor krusbär/vinbärssaft, 1 flaska jordgubb och 3 flaskor fläderblomssaft. =) Efteråt var jag helt slut och hostade som en galning så då gick jag och lade mig och läste/vilade. Tillbaka till filmen En obekväm sanning. Det var inte en massa skrämmande bilder i filmen det var en massa skrämmande statistik. Filmen utgick från en föreläsning med Al Gore varvat med lite naturbilder och lite privata bilder om Al Gore. Summan av kardemumman är att koldioxidutsläppen och den globala uppvärmingen ökar. Att isarna smälter och att naturkatastroferna blir fler på grund av att havsvattnen blir varmare. Filmen slutade med att säga att det går att minska sina privata koldioxidutsläpp till noll. Sen kom en massa tips på vad man kan göra:


* Välj lånenergilampor. Vi har låg eller halogenlampor överallt.


* Välj energisnåla apparater. Våran kyl/frys är AAmärkt. Dom andra apparaterna är inte energisnåla. Jag tänker inte byta ut dom förens dom är trasiga, då väljer vi självklart energisnåla.


*Ställ om termostaten för att minska uppvärmingen eller nedkylningen av hemmet. Vi har runt 18 - 20 grader härinne.


* Isolera ditt hus. Vi har ett tjockt lager isolering på vinden.


*Bedöm hur energieffektivt ditt hem är. Alla såna tester som jag gjort visar att vi har ett rätt energieffektivt hus. Det som gör den mindre effektivt är våran gamla elpanna. =(


*Spara på varmvatten. Vi har snålsparande kranar. Vi vill skaffa solvärme, när maken installerar duschvärmeväxlaren kommer vi spara mer vatten.


* Stäng av helt inte på standby. Gör vi jämt. =)


* Gå över till förnyelsebara värmekällor. Vi vill som skrivet var skaffa solvärme och kanske pelletspanna. Vi har valt att elen ska komma från vindkraft via vårat elbolag. Nu är vårat elbolag fortfarande en jättestor användare av kolkraftverk så när vi ska byta avtal nästa gång ska vi välja ett elbolag som bara tar sin el från vindkraft. Makens förslag. =)


* Gå, cykla eller åk kollektivt så mycket som möjligt. Maken, M och S åker alltid buss. Jag gör det inte. =( Sen är jag sämst på att gå med L till skolan, jag tar gärna bilen. Fast det tar max 15 minuter att gå.


* Kör mer effektivt. Vi gör inga extrakörningar eller småkörningar utan åker till så många ställen som möjligt varje gång.


* Välj en bränslesnålare bil. Vi har bytt till en bränslesnålare dieselbil från en bensinslukare.


* Flyg mindre. Vi flyger aldrig. Men med S i USA kommer säkert någon/några av oss att flyga dit någon/några gånger om ekonomin tillåter.


* Konsumera mindre, köp mer begagnat. Jag köper allt som jag kan begagnat och shoppar nästan aldrig.


* Återvinn. Vi återvinner allt vi kan och har den minsta sophämtningen som går idag. Igår ville L bära ner återvinningen i källaren och lägga dne på rätt plats. Sopbergsspelets förtjänst.


*Slösa inte med papper. L ritar och klipper på allt men annars använder vi välidgt lite papper. Allt papper går såklart i pappersåtervinngen när det är färdiganvänt.


*Ta med egen kasse. Gör jag jämt. =)


*Kompostera. Gör vi självklart. =)


* Ta med egen dryck istället för att köpa engångsflaskor. Vi köper nästan aldrig dryck utan har med egna flaskor.


* Ät mindre kött. Vi äter lite kött.


* Köp lokalt. Framförallt kötter köper jag lokalt från "glada" djur.


* Köp utsläppsrätter eller plantera träd. Massor av träd. Tyvärr är våran trädgård yttepytteliten men vi har ett stort äppelträd och ett litet plommonträd. Jag har ett klick för skogen som startbild på internet så jag kommer ihåg att klicka varje dag. Förhoppningsvis klickar jag ihop några träd. Annars kan man plantera träd via till exempel viskogen.

1 kommentar:

PJAK sa...

I stort håller jag med. Fast jag går/cyklar hellre än att ta bilen mest för att jag helt enkelt behöver motion.
Tar hellre tåg än bil eller taxi. Flyga måste jag tyvärr göra i jobbet men aldrig annars.
Men det Al Gore om med många andra missar är att om vi sänker Koldioxid till under 180PPM (Är nu ca 290) så försvinner fotosyntesen och det är adjö med alla levande varelser. Så vi borde plantera mer grönt också i stället för att hugga ner div olika skogar.