Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

måndag 10 november 2014

Plastgran/ riktig gran

Snart är det jul och då ska vi ha en julgran. Maken och jag köpte en plastgran vårat första år som gifta som vi hade i över 20 år innan vi slängde den. Den hade då tappat massor av sina plastbarr. Dom senaste åren har vi haft en riktig gran. Några år har vi fått den gratis och några har vi köpt. Några har sett ut som Disneygranar och några har sett ut som en sämre variant av plastgranen som vi slängde. Makens tradition som nu också är våran var att klä granen dagen före julafton. Så maken har köpt granen dagen före julafton. Ett år var det den sista granen som granförsäljaren hade. Nu har vi mer eller mindre bestämt att vi vill ha en plastgran igen. Så nu väger vi för- och nackdelar mot varandra både ekonomiskt och miljömässigt. Ekonomiskt så kostar en plastgran runt 600 kronor och uppåt. Om man som vi då har den i 20 år så blir det ett årspris på 30 kronor. Riktiga granar kostar från 250 kronor och uppåt så på 2,5 år har plastgranen betalat sig själv i och med att man inte behöver köpa riktig gran. Så ekonomiskt lönar det sig. Miljömässigt då? En plastgran måste man slänga på tippen när den är förbrukad. En riktig gran slänger man i komposten och den blir jord. Eller så sågar man upp den och eldar med den i kaminen. Då blir den aska som vi också lägger i rabatterna. Den riktiga granen huggs ner i skogen och om alla köper riktig gran blir det en herrans massa träd som huggs ner och träd behövs mer av för att minska koldioxidutsläppen inte mindre. Å andra sidan måste man gallra i skogen ibland men jag tvivlar på att det är granarna man använder till jul som är dom som gallras bort. Vissa undersökningar visar att den riktiga granen är mer miljövänlig om man använder plastgranen mindre är 10 år. Använder man den mer än 10 år är plastgranen mer miljövänlig. Då ska den riktiga granen vara köpt i Sverige och gärna ha växt någonstans i närområdet så det inte tillkommer en massa transporter.
Bilden är våran plastgran julen 2008. Troligtvis blir det plastgran igen. Nu ska vi bara jämföra priser. Billigast blir nog att vänta till mellandagsrean med att köpa granen men då måste vi köpa en riktig gran i år igen. Jag hade ett byte på gång. En plastgran som jag inte får se bild på för den är nedpackad (känns som att köpa grisen i säcken) mot leksaker till 3 killar. Dyra leksaker som ska kosta minst 300 kronor. Jag kände då att jag hellre lägger till till 300 kronor till och köper en egen gran.

Inga kommentarer: