Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

onsdag 19 november 2014

Julbelysning

Jag tittade i Rusta bladet och såg att det finns ljusstakar och stjärnor och annan adventsbelysning för runt 50 lappen. Så nu suger det i min köptarm igen. Så nu får jag intala mig själv igen att den gamla adventsbelysningen duger punkt. Hur kan den vara vara så billig? Materialet kostar ju och tillverkningen. Den som skaffar materialet och den som tillverkar den ska ha betalt. Fabriken eller den dom jobbar för också. Sen ska ju gärna den som säljer saken och företaget som säljer saken också ha en del av kakan.
Vi försöker köpa det mesta begagnat. Dels med tanke på att det blir billigare och vi vill välja själva vad vi ska lägga våra pengar på. Men dels för miljön. Den nya adventsbelysningen har som sagt var tillverkats av något som har tagits från miljön. En trästake t ex är gjord av trä som betyder att ett träd har fälts för att tillverka den billiga ljusstaken. Är den gjord i plast har det pumpats upp olja för att kunna tillverka den. När en ny ljusstake kostar runt 50 lappen så är det inte ett ekonomiskt val att köpa en begagnad. När det gäller adventsbelysning kan det löna sig att byta ut dom gamla stakarna. Dom nya har led belysning vilket drar mindre el. En klassisk ljusstake med 7 ljus (som vi har i sovrummet och i vardagsrummet som jag vill byta ut) drar 21 Watt (7 X 3 Watt)/dygn. Elanvändningen kan vara 20 gånger högre i ett hushåll med traditionella ljusstakar och glödlampor i sin julbelysning än ett hushåll som använder ledbelysning. Det finns dock ledlampor att köpa till dom traditionella ljusstakarna också. Ett 4 pack lampor kostar 29 - 39 kronor. Så för 58 - 78 kronor så har man en ljusstake som drar mindre el (och en lampa över). Dom nya ljusstakarna ( i alla fall dom jag spanat in på Rusta) kan man inte byta glödlampa på när dom går sönder. Jag har köpt 2 adventsbelysningar begagnat och råkat ut för just detta så hela belysningen vara bara att slänga. Om man byter ut lamporna i ljusstaken mot led lampor drar staken 14 gånger mindre el. Vi har också två julbelysningar som hänger. En tomte och en snögubbe (som jag också vill byta ut) i dom är det en vanlig liten glödlampa. En glödlampa drar 18 gånger mer el än en led lampa. I julgranen har vi också vanliga traditionella ljus. Vi har dock siktat in oss på en plastgran med inbyggda led lampor. Det finns alltså en del pengar att spara genom att byta ut våra julbelysningar mot led belysning (eller led lampor). Så det lönar sig faktiskt ekonomiskt att köpa dom nya julbelysningarna i alla fall på sikt om dom håller ett tag. Led lampor ska hålla mycket längre än vanliga lampor.

Här är dom två som jag vill ha. Dom andra två som jag också vill byta har jag inte bestämt vad jag vill ha än eller om dom andra fortfarande "duger". Om man byter ut 10 av sina vanliga glödlampor mot lågenergi eller led lampor sparar man 600 kronor/år.

1 kommentar:

Marika på Odlingspyssel sa...

Affärerna lägger ofta på många hundra procent i påslag när de säljer något. Sitter just nu och ordnar med ett inköp av väldigt många adventsljusstakar för jobbets räkning. Stakarna som är samma som säljs för ca 150 kr/st i affärerna köps in för 12 kr/st. Visserligen betalar inte mitt jobb moms men ändå...