Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

lördag 28 juni 2014

Skoinventering och julklappar

Jag har 7 kartonger med kläder som L ska växa i i källaren. När hon behöver ett plagg går vi helt enkelt ner och "shoppar" i källaren. Nästan alla plaggen är såna som jag köpt begagnat eller som jag sparat efter S. Några är plagg köpta på rea eller på Ullared. Det som inte ligger i lådorna är trosor, bhar och strumpor. Det köper jag nytt när det behövs. Skor försöker jag också samla på mig. Vissa säger att man inte ska köpa begagnade skor men det finns undersökningar som visar att begagnade skor inte gör så att man får fotfel och allt som motståndare till begagnade skor varnar om. Tvärsom kan det vara bra med redan ingångna skor - man slipper skoskav och som med begagnade kläder så är dom eventuella gifterna från odling/tillverkning borta. Om skon är väldigt ingången och ful i sulan köper jag den inte. Idag har jag gått igenom L:s skor för att kunna samla på mig på kyrkans loppis och på alla bytardagar som drar igång i höst. Vill man ha en nästan 100 % begagnad garderob kan man inte trava iväg samma dag man behöver något och tro att det finns. Skor har jag bara en halv samlad kartong. I den finns både sandaler, skor och vinterstövlar. En lista är skriven med alla sorters skor som hon behöver och ligger nu i min plånbok så nästa gång jag står framför ett skoställ så vet jag precis vad L behöver ha och riskerar inte att samla på mig 5 sandaler i storlek 38 när hon egentligen behövde storlek 39.
Precis som med kläder och skor så gillar jag att vara ute i god tid när det gäller presenter och julklappar. Snart fyller svärmor och hennes ena present är gjord idag. I september fyller min morfar. Han gillade att fiska och gillar hemfiskad fisk så han ska få en favorit i repris - makenfiskad fisk. Vi har en hel del i frysen sen maken var på fiskeresa till Norge. I oktober fyller S men då är hon i USA så hon får något som blir billigt att skicka. Slutligen i december fyller mamma och hon är redan klar. Det är fars dag men det är nästan klart. En väldigt personlig present är beställd nästan gratis. Den ska bara kompletteras med en allt annat än gratis present. Sen har jag redan börjat sätta igång med julklapparna. =) Det är ju i alla fall mindre än 6 månader till julafton.
En köpte jag igår på loppis. Några till L är köpta idag. Min mobil som jag köpte begagnad ( en Samsung vet inte hur gammal, jag har haft den i över 1 år) håller på och lever sitt eget liv. Ibland går det inte att svara när det ringer. Ibland går det inte att ringa. Ibland stänger den av sig själv. Hittills har det fungerat efter att jag stängt av mobilen och sen satt på den igen. Men hur länge till det fungerar vette katten. L:s mobil köpte vi begagnad av en kompis till S. Hon köpte ny mobil. Nu hade hennes nya mobil ( 6 månader gammal Iphone 4) spräckt skärm och hon frågade S om hon ville köpa alla skalen och dockningsstation till L. Hon skulle byta mobil igen. Vilket vi gjorde. L ska få dom i julklapp. 6 skal. 1 skal att sätta runt armen. 1 dockningsstation (bara den kostar över 300 kronor ny). Vi köpte även mobilen till mig. Allt för 700 kronor. Då är några av L:s julklappar fixade. =) Byte av skärm kostar 400 kronor. En ny Iphone 4 kostar runt 3000 kronor och uppåt.
Fläderchampangen är upptappad på flaskor. Maken och jag smakade lite. Så god. =) Helt klart något som vi kan dricka på nyår. Nu ska den stå okorkad i 2 dagar, sen ska den stå i 3 veckor innan vi kan börja dricka av den på riktigt. 9 flaskor blev det. Kostnad: 10 kronor för sockret. 12 kronor för citronerna. Äppelcidervinäger gör vi egen. Fläderblommorna hade vi egna. Vattnet kostar så lite att det knappt räknas. 22 kronor för 9 flaskor champange.
L och jag har gjort chokladpuddning som vi ska ha som mys ikväll. Vi gör egen av kakao, mjölk, socker, vaniljsocker och potatismjöl.
Igår när vi handlade på Ica köpte jag soyamjöl. Jag tror att jag har missat att skriva om vilken bra besparing soyamjöl är. Jag använder soyamjöl istället för ägg i matlagning och bakning. Jag ersätter inte alla äggen i till exempel en pannkakssmet eller en sockerkaka. Jag brukar ta ungefär hälften. 1 rågad msk soyamjöl och 1 msk vatten = 1 ägg. 250 gram soyamjöl kostar 10,90. 1 msk är ungefär 10 gram (högt räknat. Min våg väger som minst 20 gram och den gick inte upp till hälften av det). Så en påse räcker till 25 gånger minst. Det blir 0,436 öre. Ett ägg kostar mellan 1,50 och 3,50. Minst en besparing på 1 krona/ ägg man ersätter med en sked soyamjöl alltså. När man har använt hela påsen har man sparat minst 25 kronor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad du är förutseende och duktig :-)
//Ingela

Anonym sa...

Hej!

Brukar kika in här med jämna mellanrum för att hitta tips och inspiration till besparingar, pyssel och annat stök! Undrar nu om du vill dela med dig av fläderchampagnereceptet?

Med vänlig hälsning, Serro