Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

torsdag 17 oktober 2013

Tvättnötter, plast och eko

Esbe undrade lite om tvättnötter. Jag tvättar håret med tvättnötspulver. Hittills har jag köpt det från Gröngåva men när det är slut ska jag prova att göra eget tvättnötspulver. Man tar 1 msk pulver och blandar med 0,5 dl vatten eller tar det torrt direkt i håret. Jag blandar i ungefär 1 msk vatten i pulvret direkt i handen innan jag tar i det i håret. Mitt hår blir väldigt fett men nu när jag har övergett schampo och tvättar med tvättnötspulver istället så behöver jag bara tvätta håret två gånger/vecka. Den kliiga hårbotten som jag hade förut har dessutom försvunnit. Annars tvättar jag bara tvätten med flytande tvättnötter eller med tvättbollen. Flytande tvättnötter gör jag själv. Det gör tvätten renare än hela nötter tycker jag. Hon undrade också om plastpåsar, vilka jag diskar och vilka jag inte diskar. Jag diskar dom som det har varit bröd eller annat torrt i. Dom det varit färs eller annat kött i slänger jag i återvinningen. Korvpåsarna diskar jag ur ibland, det beror på hur den ser ut. Korvlukt kan vara svårt att få bort ibland så luktar dom för mycket korv slänger jag dom.
Bilden som jag lånat från Naturskyddsföreningen är ett exempel på varför jag är så anti mot plast. Naturskyddsföreningen har listat 10 saker på hur man slåss mot plasten i haven. Läs hela listan här. Några av sakerna kommer här:
1. Bojkotta mikroplasterna som finns i badrumsskåpet. Många av våra hygienatriklar innehåller små plastkulor sk mikroplaster. Dom finns i bodyscrubb, i mascara, i tandkräm, deo och läppglans. Plastbitarna åker rakt ut i haven där dom förgiftar djurlivet. Det är en av anledningarna till att jag kör med Nopoo och gör egna produkter.
2. Tvätta lagom. När man tvättar t ex fleeceplagg och andra syntetplagg så lossar partiklar från plagget som hamnar i grundvatten som går ut i havet och förgiftar djurlivet.
3. Plocka upp efter dig. Släng aldrig skräp i naturen. Fimpar innehåller inte bara nikotinrester utan även plast som ......
4. Plocka upp skräp efter andra. Vissa fattar inte att man inte ska slänga skräp i naturen.
5. Har du båt så byt tampar på båten till såna i naturmatrial.
6. Se filmen Midway.
7. Shoppa mindre.
Om man inte bryr sig om att djurlivet blir förgiftad av plasten så kan man tänka på att man kanske äter fisk som har blivit förgiftad av plast så man får i sig plasten själv.
Vi har som jag skrivit förut börjat handla annorlunda i familjen P. Förut handlade vi var 10:e dag i tre olika affärer. Nu handlar vi en gång/månad på bara ICA. Däremellan kompletteringshandlar vi mjölk, frukt och grönt. Ibland i den lilla byaffären. Det kostar mer men vill vi ha affären kvar måste man handla där. Dessutom blir det då ingen bensinkostnad. Tjejerna cyklar oftast dit. Ibland på ICA. Vi har även börjat handla mer närodlat. Vi (svärmor) köper ägg hos en bonde. Mjöl köpte min kompis till oss häromdagen på en kvarn som ligger på hennes körväg. Tack E.
Nu har vi även börjat prenumerera på en ny hemlig låda. Den första hämtade vi idag. Purjolök, chili, paprika, äggplanta, vitlök, isbergssallad, clementiner, rödbetor och brysselkål. Allt ekologiskt och/eller närodlat. En gång i veckan och vi ska ha den på försök i 4 veckor. Kostnadsmässigt så ligger maten runt 3000 kronor. Så en liten höjning men fortfarande långt under medelsnittet. Maken tycker det är skönt att bara behöva handla en gång i månaden istället för tre gånger. Det tar längre tid men han tycker att det är värt det genom att han får två andra "lediga" dagar. Vi sparar dessutom in bensinen. Om extrahandlingen är på ICA sköter jag oftast om den och då när jag ändå är ute och far. Sen att det är bättre att äta ekologiskt och närodlat är värt en hel del.
Idag är det Fairtrade challenge. Jag hade tänkt ta med fairtrade fika till jobbet men hann inte med att handla igår.
Men när vi ändå hämtade lådan köpte vi med lite så vi kan Fairtrade fika ikväll istället. Choklad, te och bananer blir det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, undrar vilken affär du köpte teet i? Har svårt att få tag på teer från English tea shop utan att beställa på nätet och skulle vilja kunna småhandla deras teer lite mer.
MVH / A

Anderz O sa...

Jag har använt Tvättnötter i snart fyra år nu och kan verkligen intyga att det fungerar till 100 %. Miljövinsten blir avsevärt mycket större än med vanliga konventionella tvättmedel.
Man kan dessutom göra avkok på tvättnötter och få både schampo, tvål samt diskmedel. Mer info finns att få på http://webbsmart.my123eshop.com/newsitem.html/tvattnotter?item_id=1

Ett tvättnötstest med galltvål finns också på : http://www.amzonet.net/tvattnotter-galltval-test.html


Galltvål använder jag som komplement till tvättnötter mot svårare fläckar. Helt naturligt och ekologiskt.