Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

onsdag 22 februari 2012

Badskumt och underkastelsen

Jag fortsätter att se en miljö/skräckfilm om dagen och idag blev det Underkastelsen. Förra gången hyrde jag den via tv:n, men nu har jag köpt ett eget ex. Jag har dock inte sett den sen jag hyrde den via tv:n för över ett år sedan. Underkastelsen är en dokumentär av Stefan Jarl. Den handlar om kemikalierna runt omkring oss och hur dom påverkar oss. Leksakerna i barnrummet, lampan i taket, rengöringsmedlen i städskåpet, sminket och hygienartiklarna vi använder dagligen, Foppatofflorna i hallen, tröjan i garderoben, frukten i skålen på köksbänken, grönsakerna i kylskåpet – alla de där vardagliga tingen och sakerna vi stoppar i munnen har något gemensamt. De är fulla av kemikalier.
fFtalater (mjukgörare) som gör plasten mjuk, bromerade flamskyddsmedel som gör tyger och möbler flamsäkra (PBDE), ytaktiva ämen (PFOS) som bland annat finns i omslagspapperen på hamburgare, en förfärande rad olika bekämpningsmedel … Och mycket av detta hamnar i våra kroppar, i vårt blod, i modersmjölken som kvinnor ger vidare till sina barn.
Jag blev förfärad av filmen samtidigt som jag fylldes av jävlar anamma. Nu ska jag sluta använda plast och alla plastleksaker ska begränsas, vi ska bara äta ekologisk mat. En ögonöppnare. Några av forskarna i filmen trodde att klimatkrisen inte skulle utrota människorna och jorden utan att alla kemikalier skulle det.
Världens befolkning, inklusive forskarvärlden, har skrämmande dålig kontroll över hur vi egentligen påverkas av de kemikalier som vi underkastar oss i tillvaron. Framför allt inte hur de samverkar när de ackumuleras i människroppen eller ute i naturen. Alla vetenskapsmän som intervjuas i filmen har vissa svar som till exempel hur p-pillerrester i vattendragen får groddjur och fiskar att byta kön. Några talar om kopplingen mellan miljögifter och neuropsykiatriska störningar hos barn, diabetes och sjuklig fetma. Andra talar om sambandet mellan hormonstörande kemikalier och minskad fertilitet hos män samt om ökningen av testikelcancer. Bland mycket annat.
Under andra världskriget fanns runt 1 miljon ton kemikalier. Nu finns det 500 miljoner ton. En ny kemikalie som utvecklas i ett laboratorium får finnas i ungefär 10 år innan någon forskar på om den är bra eller dålig för människan och naturen. Under 10 år kan det hända mycket med människokroppen och naturen. En människa har runt 100 olika kemiska ämnen i kroppen. Ämnen som alltså inte ska finnas där. PCB och DDT förbjöds 1972 men finns fortfarande kvar i blodet hos dom som utsattes för dom. I lika hög halt. Orsaken är att dom är resistenta, dom bryts inte ner, dom förändras alltså inte. Vissa säger att människor har så mycket konserveringsämnen och andra ämnen i kroppen att den blir konserverad när den begravs. Den förmullas inte utan blir mumifierad.
1968 fanns det 30 bekämpningsmedel i livsmedel i dag finns det 400. 2/3 av alla frukter och grönsaker innehåller bekämpningsmedel. I en tomat kan det finnas 12 olika sorter. I en chili 29 olika sorter (tur för oss att vi är självförsörjande på chili (nu ska dom små burkarna med starka små chilibitar jag köper till tacon bort)). 87 % av alla äpplen innehåller bekämpningsmedel. Vissa är förbjudna men används ändå. Flamskyddsmedel är också resistenta, dom försvinner aldrig ur systemet. Det som är mest skrämmande är att barn oftast har högre halter än vuxna.
Ftalater är mjukgörande i plast, leksaker, kosmetika, rengöringsprodukter bland annat. PVC är den vanligaste plasten i leksaker. Den är hård så för att den ska bli mjuk så innehåller leksakerna Ftalater. Varje gång barnet leker med leksaken utsöndras Ftalater. Dom har mätt luftkvalitet i danska hem och det rummet som hade mest förorenad luft var barnrummet. Ftalater och andra kemikalier ger sämre fortplantning. Vid djurförsök har det visats att vissa kemikalier tar hormonernas plats. Det är mest hanarna som påverkas. Dom kan födas med kluven penis och vissa hanar föds med en slida också. Det man kanske inte tänker på är att det finns fler hormoner än könshormonerna. Insulin till exempel är också ett hormon. Diabetes ökar. Bisfenol A som finns i genomskinlig plast och konservburkar påverkar bland annat insulin. Man har hittat p-piller rester och andra läkemedelsrester i vattnet. Vilket påverkar miljön och djurlivet. När vi äter fiskarna får vi också i oss läkemedelsrester. Dom har forskat på fiskar och groddjur. Fiskarna blir tvåkönade. Grodorna blir missbildade, får svårare att få barn på grund av sämre spermier. Risken för cancer i framförallt testikel och bröst ökar på grund av att hormonerna påverkas. Man behöver inte ha varit utsatt för det i vuxen ålder, det räcker att mamman var det när barnet låg i magen. Under fosterstadiet är man mest känslig. Det som mamman utsätts för går över till barnet via livmodern och via bröstmjölken.
Astma, allergier, adhd, beteendestörningar och psykiska och neurologiska sjukdomar ökar på grund av alla kemikalier runt omkring oss. 8 % av alla barn i Danmark 2007 föddes efter konstbefrukting. Kemikalierna gör att våran fortplantning påverkas och blir sämre och sämre. Några av forskarna i filmen trodde att kemikalierna skulle utrota människan eftersom vi inte kan fortplanta oss till slut.
Det som är mest skrämmande är att kvinnor som har fött barn har mindre kemikalier i kroppen än män. Kvinnans kemikalier har gått över från mamman till barnet........

För att bli ännu mer förskräckt och peppad har jag även läst en bok om kemikalier i smink och hygienartiklar. Badskumt av Katarina Johansson. Zinkpyrition är ett ämne som finns i mjällshampo (Head and shoulders bland annat). 2001 förbjöds zinkpyrition i båtbottenfärger. Det är farligt (läs giftigt) för vattenlevande organismer. Det är inte heller bra att få in färgen i ögonen. Företag som fortfarande får använda färger med zinkpyrition måste använda skyddsglasögon. Det får vi alltså ha i håret?? Kommer någon ihåg Hallandsåsen och tätningsmedlet Rhoca-Gil? Akrylamid läckte ut och korna blev förgiftade och arbetarna fick nervskador. Akrylamid kan ge nervskador och orsaka cancer och får inte användas i smink. Men polyakrylamid som är uppbyggt av akrylamid får användas. Helt sjukt!! Hela boken är full med skräckexempel på massor av ämnen som gör att jag vill sluta använda smink och göra min egen tvål. Den slutar med några tips på kroppsvård som man kan göra själv hemma av sånt man har i kylskåpet bland annat. Igår var det fetisdagen. Någon som jag helt missade. M och jag åt varsin hemgjord semla idag istället. Grädden hade jag kvar lite sen jag gjorde pappsens tårta i söndags. =)

Inga kommentarer: