Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

söndag 12 september 2010

Bokrecension

Jag har läst klart "Fyra argument mot television av Jerry Mander". Jag kan hålla med i några av hans argument, men jag håller inte med om att alla tv apparater ska skrotas som Jerry Mander tycker. Boken är skriven 1977 så språket känns gammalt ibland. Tv serierna och programmen som han tar som exempel är från 1970 talet och undersökningarna är också därifrån. Jerry Mander efterlyser fler undersökningar på tv:ns verkan på människor och jag vet inte om det finns flera eller nyare undersökningar idag.
Argument nummer ett är: förmedlad upplevelse. Att vi ser saker på tv:n istället för att uppleva dom själva. Dom flesta människor bor i städer, där det aldrig är mörkt och vissa människor får aldrig se ett äppelträd eller ett apelsinträd. Förr i världen visste människor vilka växter som var ätliga och vilka örter som var bra mediciner. Nu ser man oftast växterna på tv:n istället för att gå ut i skogen och uppleva dom.
Argument nummer två: kolonisation av upplevelser. Reklam med andra ord. Reklamen gör att vi tror att vi behöver saker som vi inte ens visste fanns. Reklamens huvudsyfte är att få människor att fortsätta köpa, köpa, köpa och därför arbeta, arbeta, arbeta för att få pengar för att kunna köpa. Reklam finns bara till för att tillhandahålla det som människor inte behöver. Det som människor behöver skaffar hon sig utan reklam.
Argument nummer tre: televisionens inverkan på människan. Enligt vissa undersökningar blir man sjuk, tokig och hypnotiserad av tv:n. Saker som man ser på tv:n fastnar i ens undermedvetna. Även om man inte vill det och även om programmet var dåligt. Man tittar på en ljuskälla genom att man tittar på tv:n. Hur bra är det för ögonen att stirra rakt in i ljuset? Vissa undersökningar visar att dom miljontals prickar som tv skärmen består av kan orsaka epilepsi och hyperaktivitet. Prickarna består av rött, blått och grönt ljus. Spädbarn med gulsot får sola i blått ljus för det reducerar bilirubinkoncentrationen. Tv:n är hypnotiserande, den drar till sig våran uppmärksamhet och vi fastnar framför den. Människans egen bildskapande förmåga och fantasi minskar. Bilderna inne i huvudet kommer inte från ens egen verklighet utan från det man sett på tv.
Argument fyra televisionens innebonde ensidighet. Det vi ser på tv är sånt som andra vill att vi ska se. Tv erbjuder ett på förhand valt material som utesluter allt annat som inte visas. Nyhetsprogram till exempel bygger på scener som är lätta att filma. Tv:n kan inte överföra information som kommer iform av lukt, känsel och smak. Scenerna ändras hela tiden för att man inte ska tappa fokus eller slappna av. Det kallas tekniska händelser. Under ett reklaminslag är det 20 - 30 tekniska händelser/minut. Under ett vanligt tvprogram 8 - 10 tekniska händelser/minut.
Jag kommer nog helt klart att dra ner på mitt tv tittande. Men att slänga ut tv:n känns inte som ett alternativ med 4 stycken till i familjen.

Inga kommentarer: