söndag 12 september 2010

Vaniljsocker och kanske ångrat köp

Jag är hela tiden på jakt efter nya sätt att göra nyttigare, billigare och godare mat på. Bra ingredienser är A och O. Vaniljsocker använder jag rätt ofta när jag bakar. Jag läste en bok som hette Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Där stod mycket matnyttigt eller matonyttigt.
Vaniljsocker till exempel är ibland inte gjort på vaniljstång. Inte vaniljsåser och vaniljglass och andra vaniljer heller.Dom är gjorda av rötad gran!! Rutten gran alltså!! Det är inte direkt vad jag vill stoppa i mig själv eller mina barn så jag gör eget vaniljsocker. 1 kilo räcker ett bra tag framöver. Om det blir billigare vet jag inte men den är inte rutten i alla fall. Det enda felet med eget vaniljsocker är att vaniljstängerna luktar skit!! Men det smakar mycket bättre än den köpta. Hur enkelt som helst att göra. Kolla här. S skulle ha en typ av idrottsdag på skolan. Klasserna skulle tävla mot varandra och alla klasser skulle ha olika teman. S klass skulle vara Disney figurer. S lånade en prickig klänning av en kompis. Satte på sig svarta tights som ben. Gjorde öron av ett diadem, piprensare och svart papper. Sen satte hon en liten rosett mellan öronen på diademet.Mimmi Pigg! I vintras blåste det rätt in i köket genom köksdörren. Jag satte upp kuddar som skydd. Listerna i dörren hade ramlat loss.Maken har bytt ut alla lister. Både dom inne i dörren och dom i dörrkarmen. Nu hoppas jag att det är tätt annars är det bara att byta dörren.
Det börjar att bli kallare på kvällarna och jag oroar mig för mina odlingar. Gurkorna och chilin är fortfarande för små för att plockas in. Tomaterna är gröna men jag plockade in dom och la dom uppe på kylskåpet för att eftermogna. Coktailtomaterna fick vara kvar ute för några av dom har redan blivit gula och mogna. Mitt äppelte är klart. När jag gör äppelkakor eller andra äppelsaker brukar jag spara skrottar och skal. jag torkar det till te. Jag har börjat titta igenom burkarna lite noggrannare Ingen av dom har gummiband så det måste jag köpa. Men bara 15 stycken (av över 100) hade bygel. Och utan bygel kan man inte stänga burkarna ordentligt. Alltså blir innehållet dåligt! Varken maken eller jag tänkte på det när vi köpte dom. Först kände jag mig förbannad över att dom sålde burkar som är oanvändbara. Men uppfinnarmaken ska försöka fixa byglar. En annan sak som jag inte förstår är, köper folk inte begagnade saker längre? Ingen ringde på våran annons idag heller. Det beror inte på att vi har överpriser för vi har väldigt låga priser. Såna priser som jag själv vill köpa saker för. Alltså blev det inte duschvärmeväxlare denna helg heller.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...