Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

måndag 30 september 2013

Flytande tvål steg för steg och partikontakt

I den lokala tidningen hade en lokalpolitiker skrivit att kommunen skulle bli självförsörjande på el till 2020 genom att skaffa solcellsanläggningar och vindkraftverk. Jättebra. Men eftersom kommunen tydligen motarbetar att invånarna också skaffar solpaneler så skickade jag ett mail till honom. "Jag läste ditt inlägg i x idag söndag om att x och x kommun vill vara miljö och klimatsmarta och satsa på solcellsanläggningar. Jättebra tycker jag. Men jag har en liten fundering på det. Vi vill skaffa solpaneler på våran villa. Vårat energibolag Eon tycker att detta är jättebra och byter våran elmätare helt gratis + att dom gärna köper den eventuella överskottsenergin som blir. x kommun däremot verkar inte tycka det är så bra eftersom vi måste ansöka om bygglov vilket kostar 7000 - 9000 kronor. Även om bygglovet inte blir beviljat måste vi betala mellan 7000 - 9000 kronor. Det tycker jag är lite underligt att elbolaget som förlorar på att vi skaffar solpaneler är med och hjälper till men x kommun som uppmuntrar att man ska skaffa solpaneler inte direkt uppmuntrar till det utan tvärtemot verkar motarbeta det. Eller x kanske bara vill att x kommun ska vara självförsörjande på el och inte dom som bor i x?
Med vänliga hälsningar
Bara någon timme senare hade han svarat. "Tack för mailet. Du ställer en fullt rimlig fråga. Jag skickar den till ordförande i byggnadsnämnden (som för övrigt också är x) och återkommer med respons". Kul. Nu hoppas jag bara det ger resultat. 7000 - 9000 kronor är mycket pengar och dom fick oss att tveka till om det verkligen var värt det när vi ville skaffa solpaneler. Om bygglovet inte blir beviljat då har vi förlorat en massa pengar som vi kunde lagt på något annat.
Kampen mot det mer avfallsfria, miljövänliga och pengasparande livet går vidare. Idag och igår har jag vispat ihop min egen flytande tvål. (sen att jag inte hade sparat några tomma tvål flaskor och ha den i så jag fick använda dricka flaskor som man egentligen inte ska dricka det behöver vi inte ta upp här).
Sakerna jag använde var: en hink, en fast tvål, vatten och ett rivjärn.
Jag rev tvålen rakt ner i hinken.
Hällde på 3,8 liter varmt vatten direkt från kranen och rörde om en bra stund.
 Sen fick blandningen stå tills idag. Då var det en stor geleklump i botten på hinken.
Jag mixade geleklumpen och fick då fram den flytande tvålen. Kostnad: en fast tvål kostar ungefär 5 kronor (jag köper alltid multipack).  Flytande tvål kostar 39,80/liter och jag fick lite mer än 3 liter flytande tvål = 119,40 - 5 = 114,40 kronor sparade. =) Miljömässigt och mindre avfallmässigt slipper jag släpa hem en massa vatten från affären och kan återanvända samma flaskor så jag behöver inte slänga något. =)
Igår kväll ville S ha hemgjord pasta så hon och L gjorde det. Färsk pasta är så gott men det tar sån tid att göra.
Jag har beställt lite saker från Jordklok. Jag ska försöka sluta beställa saker. Men jag ville prova bambutandborstar och dom här var nästan halva priset mot dom inne i stora staden. När jag ändå skickade efter saker beställde jag ett miljövänligt toamedel och en badrumssvamp gjord av luffa. När jag gör rent badrummet använder jag en kökssvamp som jag slänger i soporna när den blir utsliten. En svamp gjord i luffa komposterar man när den är utsliten. Jag funderar lite löst på att odla egen luffa för det blir mycket mycket dyrare att köpa en luffasvamp än en vanlig kökssvamp.

3 kommentarer:

Esbe sa...

Wow! Du är lika inspirerande varje gång! :)

Upplever du att din hemmagjorda flytande tvål är bättre än den man kan köpa i affären? Jag funderar eftersom många brukar påpeka att det inte är bra med flytande tvål för händerna och att den "hårda" tvålen är bättre. Märker du någon skillnad? I så fall funderar jag på att testa att göra flytande tvål jag också :)

Anonym sa...

Hej!

Tusen tack för detta recept! Jag har sparat tvålrester i många år med tanke på att leta upp något recept och göra ny tvål av dom på nåt vis, men det har inte blivit av. Vet att koka upp gammal tvål inte är det lättaste, men den här varianten låter ju hur lätt som helst! Tack till dej!

@Esbe: Det blir ju samma sak som hard tvål som löses upp i vatten medan man tvålar in sig, blir det inte?

Esbe sa...

Alltså, jag undrade nog om det känns nån skillnad mellan flytande affärtvål och den flytande tvål man gör hemma. Idag gör jag fortfarande egen flytande tvål för det är ett billigt alternativ, men jag tycker egentligen att affärtvålen ofta är snäppet bättre. En annan smidighet.