Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 17 september 2013

Presenter och julklappar

Jag gillar att vara ute i god tid när det gäller presenter och julklappar. Det hänger kvar sen dagarna då jag var hemmamamma på heltid och vi var fattiga som kyrkråttor. Vi hade inte råd att köpa alla julklappar på en gång utan vi spred ut dom över nästan hela året. Om 98 dagar är det julafton och jag är klar med över hälften av julklapparna. =) 18 stycken har jag kvar att köpa/göra/komma på. Då får nästan alla mer än en klapp. Dom flesta får 4 eller 5 stycken var. Nu är det inte antalet eller priset som räknas utan tanken men ändå. Innan jul har vi lite födelsedagar. Dom sista presenterna är fixade idag. En är gjord och en är en del gjord på.
I boken Zero waste tar Bea upp presenter och julklappar. Dom har ju skalat ner rejält bland alla sina saker också så hon tycker inte att man ska ge bort saker. Här är listan på saker som Bea tycker att man ska ge bort. Dom står i den ordningen som författaren tycker att man ska "köpa" dom i.
Upplevelser.
Sin tid.
Massage, ansiktsbehandling eller andra behandlingar.
Digitala gåvor.
Mat eller godis. Då ska det vara utan papper eller omslag eller med sånt som går att återvinna när presenten är uppäten.
Skönhetsprodukter eller hygienartiklar. Hemgjord eller se mat eller godis.
Förbrunkningsvaror. Hemgjorda eller se mat eller godis.
Pengar.
Seccond hand saker som man har hemma redan.
Seccond hand saker som man köper.
Köpa nytt. Då ska man leta efter varaktiga, återvinningsbara saker som gärna är gjorda nära. Med lite eller ingen förpackning.
Slå in dom ska man göra i antingen hemsydda påsar.Jag har redan sytt ett par, det gjorde jag redan innan jag läste boken. Jag planerar att göra några till jul också. Eller i dukar eller tyger eller andra återanvändsbara matrial som man viker enligt lite olika origami tekniker.
Mina presenter och julklappar är en blandning av några av punkterna. Ibland ger vi bort upplevelser. Min morfar kanske får julbord i år igen. Blir så skruttans dyrt men han brukar inte önska sig något och saker har han så det räcker och blir över. Mat ger vi också. Svärfar ska få brödkuponger som varje år. Hemskänkt var det länge sen jag gjorde. Så det mesta blir köpta saker.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du överdriver allt nu...du är snarare snål än ekonomisk!

Återvinna en present...pga papper..
märker du inte själv hur det låter...

Anonym sa...

Maggan här läste kommentaren ditt svar i nya inlägget är bra
Men till anonym vill jag skriva snål är den rikes dåliga epitet på den sparsamma ...,Vi sparar efter var och ens förutsättningar dvs månadslön
Och om så vore att man ger återanvänt papper snören mm så vad gör det Då skulle ju all återanvändning vara eller hur tänker anonym maggan

Anonym sa...

Jag sparar presentpapper och snören. Det papper som är vikt/har tejpbitar på sparar jag för att linda in ömtåliga saker i. Har även sytt påsar. Sparar också julkort/grattiskort för att göra etiketter till jul/födelsedag. Jag gillar både pysslet och återanvändning. ..
//Ingela