måndag 18 juli 2022

Veckans zero waste - en NEJ vecka

Jag har börjat titta på Bea Johnson zero waste home föreläsningar på youtube för att få inspiration att förändra. Jag och maken var på hennes föreläsning i Uppsala för flera år sen. Det var verkligen en once in a lifetime experience och en riktig ögonöppnare. Till och med maken blev inspirerad (ty.värr slutade han vara det när vi kom hem igen). Jag vill komma ner till en burk skräp/år med! Med lite återvinning. Som Bea säger "zero waste är handlar inte om att återvinna mer, utan om att återvinna mindre". Jag har köpstopp och sockerstopp men när ångesten sätter in så får jag liksom skygglappar på och börjar småäta eller beställa en massa saker. Mest böcker. Och kläder från Sellpy. Bea har bara en bok, resten lånar dom från biblioteket. Jag brukar säga att #biblioteketärminbokhylla men har bra mycket fler böcker än en. Den enda boken hon äger är hennes egna om någon undrade. Zero waste handlar mest om att säga NEJ - att Refuse och det är en sak som jag måste bli mycket bättre på. En stor del av min utmattningsdepression var att jag har så svårt att säga nej. 

Refuse: Jag älskar min stavmixer med mixerskål och använder den flera gånger i veckan. Häromdagen när jag skulle ta ner den från skåpet ramlade den rakt i skallen på mig. Jag kom undan med blotta förskräckelsen. Det gick värre för mixerskålen som sprack. Jag surfade efter en ny skål och hittade ett helt nytt set med stav och allt på rabatt för 499 kronor! Jag kunde ge bort den gamla staven, Men så bara NEJ! Staven fungerar fortfarande så jag gick in på Bosch sida och köpte en ny mixerskål för 269 kronor. 

Reduce: Jag har en hög med "växa i kläder" på en hylla i tvättstugan (gå ner i vikt kläder). Det är kläder som jag bytt till mig/köpt secondhand/sparat sen jag var smal som är för små just nu. Vissa har legat där i flera år. Nu bara NEJ! Jag rensade ut alla kläderna och skickade iväg att sälja på Sellpy/gjorde en vandrande kasse av resten. 

Jag drog ner antalet krukväxter hemma för att inte ha så många att vattna/sköta om. Men så hittade jag Rosenkalla och blev kär. Jag köpte flera olika sorter och fick fler växter att vattna/sköta om. Men nu bara NEJ! (igen). Hyllan som vi fick av svärmor och svärfar när dom flyttade som vi haft som blomhylla är nerburen till en garderob i källaren där vi ville ha hyllor istället för en klädstång. 4 krukväxter skänkte jag bort. Jag planerar att minska ner växterna ännu mer, 

Reuse: Svärmor fyllde år och fick en hemskänkt hemgjord present. En flaska hemgjord flädersaft, en flaska hemgjord älgörtsaft, en flaska hemkokt jordgubbssaft, en burk hemkokt jordgubbssylt och en burk hemkokt lingonsylt samt en påse hembakat bröd. Allt lagt i en korg som vi hade hemma. 

Recycle:

Rot:

Sopor: Yngsta dotterns bindor (hon vägrar fortfarande ha menskoppen). 

In:

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...