måndag 25 juli 2022

Veckans zero waste blir bättre och bättre på att säga NEJ

Refuse: Blir bättre och bättre på att säga NEJ och inte köpa saker. Hemtex hade rabatt på hotellhanddukar. Jag som gärna vill ha hotelkänsla hemma tänkte köpa några badhanddukar. Jag och maken har haft samma handdukar i över 21 år nu! Jag fick min badhandduk av ett före detta jobb som jag slutade på för 18 år sen. Kan man snacka bra kvalité på handduk! Maken fick också sin av ett före detta jobb, ett jobb som han också slutade på för över 15 år sen. 

Vi skulle grilla med Marcus och jag vägrade köpa färdig tzatziki (jag vägrade köpa allt utan ville bara använda sånt vi redan hade hemma) så jag gjorde egen tzatziki av saker vi redan hade hemma. 

Jag vägrar köpa tvål med förpackning så vi köpte flera nakna tvålar när vi var på Ovolin i annat ärende. 

Jag behövde fler tandkrämstabletter. Dom jag gillar finns tyvärr bara att beställa i en glasburk. Så jag kollade runt om jag behövde köpa något mer. Jag hittade tygpåsar. Små tygpåsar och det tänkte jag att  jag behövde ha när jag köpte förpackningsfritt och fick använda papperpåsar. Jag har små tygpåsar i spets men då rinner bikarbonat och tvättmedel igenom. Men så bara NEJ! Jag kan sy små påsar själv och spara 100 kronor + frakt. Speciellt om jag skippar tandkrämstabletterna med och gör egen tandkräm av bikarbonat (som jag nu har massor av) och kokosolja. 

Reduce: Jag tittar fortfarande på Bea och suger åt mig som en liten svamp. Hon hade bara en bok (sin egen) så jag har rensat lite bland mina alla böcker. Som är mycket mycket mindre. I början av min rensresa hade jag nästan alla Agatha Christie böcker. MRS Polifax böcker och Bo Baldersson böcker. Nu har jag bara svåra att få tag på på biblioteket böcker (fast några av dom har jag skänkt till bibioteket). 8 böcker har jag sålt. Jag har även minskat ner krukväxterna ännu mer. Jag gav bort 3 växter med krukor till. 

Sålt 4 lammskinn. 

Linnea och jag har rensat igenom hela hennes garderob. 36 plagg gav vi bort.

Reuse: Jag tog med den tomma dunken med linoljesåpa och fyllde på den med ny linoljesåpa. 

Jag tog med tomma äggkartonger när vi köpte ägg i äggboden. 

Köpte bikarbonat, ättika, vaniljsocker, tvättmedel och maskindiskmedel förpackningsfritt i Örebros första förpackningsfria affär. Först var jag sur för dom tog över det vi startat men nu är jag glad att dom gjorde det. Känns som om jag och min kompis aldrig skulle få tummen ur och starta affären själva. 

När vi var på Ovolin var det en tjej som betalade med ett kort i mobilen. Jag sa till henne att det var smart och hon berättade att hon hade ett vanligt kort också. Sen gick hon och jag stod kvar med tusen frågor. Jag frågade på Facebook om hur man la in sitt kort i mobilen och fick svar. Jag la in mitt kort och berättade för maken och Linnea och dom bara det där har vi haft länge hahaha. =/ Tydligen funkar inte kort i mobilen på alla kortläsare därför behöver man ha kvar det (eller ett annat). Jag har två kort så funderar på att klippa det jag la in och använda det andra när det inte går att använda det i mobilen. 

Hyrt ut mattvättmaskinen via Hygglo. 

Haft workshop i hur man gör bivaxdukar och bivaxsalva via Naturskyddsföreningen. Jag var ansvarig för bivaxdukarna och min kompis var ansvarig för salvorna. Jag hade slut på ringblommesalva så det gjorde dom en burk till mig. Vi använde min ringblommeolja och lavendelolja som jag gjort av olja och hemodlade blommor.

Recycle:

Rot:

Sopor: 3 snabbtest för Covid. Marcus och mamma har varit sjuka och vi ville bara kolla så vi inte var friska smittbärare. Det var negativt för alla tre. 

In: 


Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...