onsdag 17 juli 2024

Veckans zero waste




 Refuse Vägrar köpa den plast jag kan (och har råd) att göra. Gjorde eget handdiskmedel av min handgjorda disktvål, vatten och ättika. Maken vill ha flytande handdiskmedel och gillar inte disktvålarna. Åkte till Eko på hemvägen från S och lilla F för att köpa sodastream smaker (billigare där) och lösgodis. Vägrade ta en påse utan hade med en egen (köpte bara sodastream smaker och lösgodis). 

Reduce Maken la tre av sina simläger/konsert t-shirts i tyginsamlingen. Sparade sen 80talet. Sålde två bokashihinkar och diverse tillbehör. Gav bort en filt, ett bord, 5 barnböcker och en plastlåda. Ett utslitet lakan lagt i textilåtervinningen. En fästingplockare (vi hade fyra stycken) gett bort. 

Reuse Lackat upp ett gammalt lekbord från jag var liten och ställt som bord i växthuset. Maken hade det i hobbyrummet i gamla huset. Sen hade vi det i matkällaren i gamla huset. Efter vi flyttade har det stått som avlastningsbord i garaget. Oljat in en sorts pall som stod i stallet när vi flyttade in. Sen ställde maken det i garaget. Nu står det vid brevlådan med mjölkkannor på sig som mjölkpall. 

Recycle Två pappkartonger som jag använde som bokhyllor på loftet. 

Rot 

Sopor

In Två äppellådor ska ha som bokhyllor till barnböcker på loftet. En hammock fick av en kompis: 

Veckans sparade pengar






 1 Bakat morotslimpa. 

2 Gjort fem veckors handlingen av mat för 2400 kronor. 

3 Sålt saker för 300 kronor. 

4 Gjort eget handdiskmedel. 

5 Vi har fått beviljat fyra veckors sophämtning och sparar 893 kronor/år. Många bäckar små. 

6 Plockat en liter hallon och gjort en burk hallonsylt. 

7 Fick en hammock av en kompis. 

8 Gjort eget maskindiskmedel. 

9 Grannen kom med sin grävare och grävde upp stubbarna efter träden som vi fällt där det ska bli travslinga/rakbana. 

10 Plockat pepparmynta och hängt på tork till te. Plockade ner den sista torkade pepparmyntan från förra året. Så vi har klarat oss hela året på pepparmynta. Jag gör iste av den på sommaren och dricker flera glas varje dag. 

11 Hade potatis över sen fredag kväll. Kycklingvingar över sen lördag kväll. Ost och broccolisoppa över sen lördag lunch. Så måndag lunch gjorde jag paj på allt. Blev väldigt gott. 

12 Lagt älgört på tork som ska bli vaniljpulver. 

13 Böt bort libbsticka mot 12 ägg. 

14 Åkte till Eko på hemvägen från S och lilla F för att köpa sodastream smaker. Billigare där än på Ica och Willys. 

15 Maken har gjort en sågbock. 

16 Gav svärmor hemodlad potatis, lök och rädisor i födelsedagspresent. 

onsdag 10 juli 2024

Veckans zero waste


 Refuse Vi böt tankkort till OKQ8 och får pappersfakturor. Nu är det ändrat till e faktura. 

Reduce En stor kruka med en björnbärsbuske i gett S. En förvaring till tops som inte funkar, gett bort. En dressingflaska och en tvålpump gett bort. En mixer och en slowcooker (hade tre) gett bort. 8 trasiga solcellsbelysningar lagt i elektronikåtervinningen. En hög med olika gardintillbehör gett bort. Två tunnlar och en massa hinder till agility gett bort. 

Reuse Vi har en fotorad i matsalen med gamla kort. Bröllopskort på mig och maken, S och A, min mamma och pappa, min mormor och morfar. Bebisbilder på mig, mamma, pappa, alla barnen P och lilla F. Nu skrev jag ut bebisbild på maken och makens föräldrars bröllopsbild, satte i ramar jag hade hemma och ställde på raden. 

Hittade gamla flytljus så gjorde en ljusstake av vatten och blommor jag plockade utanför huset.

Gjorde näsdukar av makens utslitna t-shirt. 

Recycle Glömde ta med brödpåsar när vi åkte till S och svängde in på surdegsbageriet, så två papperspåsar. Över 100 Notpapper och kursböcker från maken tog klarinettlektioner innan vi träffades. Hans idé. 

Rot Blommorna från ljusstaken på reuse.

Hittade mögliga kastanjer och ekollon i höstlådan som hamnade i komposten. Tänkte vara smart och spara dom från år till år. Tur jag tittade i lådan innan det spred sig ur påsarna 🤮

Sopor En leksak full med vatten som jag köpte till Alice som Alice klöste sönder och det hamnade vatten på hela golvet. 

In En pärm till några av makens alla papper och intyg. En AC fick gratis. 

Veckans sparade pengar


 1 Köpt 20 liter jordgubbar för 25 kronor/liter. Åt två liter. Gjorde sylt på 2 liter. Frös 7 liter. Kokade saft och gjorde restsylt på resten. 

2 Mina iPhone hörlurar har gått sönder. Det hörs bara i ena örat. S hade ett par oanvända som jag fick. 

3 Vi har en fotorad i matsalen med gamla kort. Bröllopskort på mig och maken, S och A, min mamma och pappa, min mormor och morfar. Bebisbilder på mig, mamma, pappa, alla barnen P och lilla F. Nu skrev jag ut bebisbild på maken och makens föräldrars bröllopsbild, satte i ramar jag hade hemma och ställde på raden.

4 Åt hemodlad potatis och lök till lunch en dag. 

5 Åt hemodlade potatisar till middag flera dagar. 

6 Sytt 15 tygnäsdukar av makens utslitna T-shirt. 

7 Plockat 2 liter vinbär (alla vi hade) och kokat en liter saft. 

8 Var en som skänkte bort en ac med ett trasigt hjul som jag fick och maken lagade. 

onsdag 3 juli 2024

Veckans zero waste




 Refuse Vägrade ta påsar när jag köpte frukt utan hade med mina hemsydda och fått av Ica små tygpåsar. Tyvärr fanns det bara lösa äpplen, apelsiner och clementiner (och banan men det ville vi inte ha).

Har varit sjukt sugen på godis men vägrar köpa godis i påse och kom äntligen ihåg egen påse så köpte lösgodis i egen liten tygpåse. 

Jag äter questran efter jag opererade bort gallan för 30 år sen. Jag har säkert ätit dom i över 15 år. Nu är dom restnoterade på alla apotek + att dom har väldigt mycket biverkningar. Brist på diverse vitaminer och övervikt bland annat. Nu ska jag sluta med dom och börja med matsmältningsenzym istället. Från hälsokosten. Jag jämförde burkar och valde glasburk och vägrade köpa alla plastburkarna. 

Reduce Gett bort ett barnpiano som jag köpte när jag saknade mitt lilla piano som jag hade när jag var liten, när pappa dog. Är ju inte mitt piano så inget jag känner att jag behöver ha kvar. 
Läser Marie Kondos böcker och gjorde konmari i min garderob igen. 10 saker försvann ut. Gjorde konmari i bokhyllan med. Jag har rensat i bokhylla förut men bara genom att titta på ryggarna. Nu tog jag ut alla böcker och höll i en i taget. 17 stycken försvann ut och jag hittade min favoritbok Tomtar. Över 100 papper, mappar och gamla häften hamnade i återvinningen/brasan. 6 kökssaker, 1 nötmjölkspåse (som jag glömt att jag hade, gav en kompis) 3 krukor, 2 ljusstakar som jag inte ens visste vi hade och 6 cd-skivor försvann också efter lite komono. 

Reuse Gjorde nicecream av bruna bananer och jordgubbar. 

Köpte en docksäng på återbruket som lilla F ska få när hon fyller. 

Köpte en jacka till Baby born som lilla F ska få när hon fyller, på Tradera. 

Målat om vårat gamla slitna köksbord. 

Skrotat våra gamla Ikea bestick och äter numera med fina silverbesticken. Vi har använt serveringsbesticken och smörgåsbesticken i silver i flera år. 12 gafflar och 12 knivar gavs därmed bort. 

Jag ville ha en finare låda/Ask än den jag hade som avdelare i sängbordet. Jag fick en liten vagn när morfar dog som det ska vara after eight i. Vi äter aldrig det och vagnen har bara stått. Med en liten botten av kartong får den nu agera avdelare i sängbordet och jag ser den varje gång jag öppnar lådan. ❤️

Sydde två brödpåsar av två av morfars gamla kökshanddukar. Sist jag köpte lösbröd fick jag ta en påse i papper att ta det i. 

Recycle 37 bruksanvisningar som vi inte behöver och på andra språk än svenska. 

Rot Päls efter vi klippte Popcorn och Izzy. Tre krukväxter. 

Sopor En del av en trasig klädnypa. 

In En vattenflaska i glas som jag ska ha på jobbet istället för min i plast. Tre små matlådor att ha pålägg i istället för plastfolie. Fem togo muggar och fyra glas fick av en kompis. Fick en mugg av S förra veckan med. Tre till varje bil.

Veckans sparade pengar




 1 Köpte en docksäng som lilla F ska få när hon fyller (ihop med Baby born dockan) på återbruket för 20 kronor. 

2 Gjorde nicecream av bruna bananer och jordgubbar.

3 Gjorde créme brûlée och skulle ha råsocker uppepå att bränna av. Det hade jag ingen så använde strösocker istället. 

4 Köpte en jacka till Baby born på Tradera för 15 kronor + frakt. 

5 Jämförde priser på blöjor och välling till Baby born och hittade för 30 kronor mindre/ paket än leksaksaffären. Också present till lilla F. 

6 Jag äter questran efter jag opererade bort gallan för 30 år sen. Jag har säkert ätit dom i över 15 år. Nu är dom restnoterade på alla apotek + att dom har väldigt mycket biverkningar. Brist på diverse vitaminer och övervikt bland annat. Nu ska jag sluta med dom och börja med matsmältningsenzym istället. Från hälsokosten. Jag jämförde priser och hittade en på rabatt. Jag blev medlem och fick 10% rabatt till. Gjorde köpet via Refunder och kommer få tillbaka 1%. 

7 Maken hjälpte grannen med höskörden och vi fick ett lass med hö som tack. 

8 Målat om vårat gamla slitna köksbord. 

9 Hade slut på ansiktscreme så gjorde egen av ingredienser jag hade hemma. 

10 Gjort müsli. 

11 Hade brist på dricksglas. Åkte på lunch med en kompis som hade plockat ihop en goodiebag till mig. Bland annat fyra glas. Hon visste inte att vi behövde glas. 

Veckans sparade pengar

1 Gjort 8 kilo äppelmos.    2 Jobbat extra en dag.  3 Skördat och fryst dill.  4 Köpt kaffe på extrapris.  5 Jag har e-handlat mat sen covid...