måndag 27 september 2021

Veckans zero waste

 Jag har nu ätit mina antidepressiva tabletter i 6 dagar och jag mår fortfarande skit. Jag tvingar mig till att göra saker för att glömma ångesten ett litet tag. Men mitt i när jag gör något kan den slå tillbaka med dubbelt så stor kraft. En halvtimme efter jag har tagit tabletten är ångesten så stor att jag tror jag ska dö. Enligt läkaren är det vanligt första veckan så det är bara att stå ut. Jag har tvingat mig själv till att baka bröd. Det var väldigt avstressande att knåda brödet och det blev väldigt gott. Jag har inte bakat på hur länge som  helst. Ena nyårslöftet var middag med barnen och släkten minst en gång/månad. Igår hade vi franska middag igen. Den här gången bjöd vi på Bouillabaisse och mitt hembakade bröd. Till efterrätt blev det brylépudding. Väldigt trevligt och jag kände mig glad en stund. 

Refuse: Vägrade köpa nudlar i en plastförpackning utan gjorde egna. Nu när yngsta dottern åkt tillbaka till sitt travgymnasium vägrar jag att köpa mjölk. Vi äter pannkakor kanske varannan vecka och jag gör havremjölk till den och har gjort i säkert ett halvår. Jag gör kokosmjölk och mandelmjölk till min chai och till mitt kaffe. Enda grejen jag behöver riktigt mjölk till är min turkiska yoghurt. Jag gjorde den på 5 dl grädde och 5 dl kokosmjölk igår och den blev väldigt god men väldigt rinnig. Jag får nog sila av den. Grädden hade vi köpt för mycket av till brylépuddingen (som också behövde riktigt mjölk i sig, var från en kartong och inget hemgjord). 

Reduce: Böcker är gjorda enligt KonMari och 24 stycken sålde/gav vi bort. Började rensa papper som är nästa område enligt KonMari. Vi har papper på flera ställen i huset. Enligt KonMari ska man samla alla papper i en hög och sen titta på ett och ett på vad man vill ha kvar. Papper är även tidningar. Jag fuskade igen och gjorde varje ställe för sig. Jag klarar inte av att göra saker mer än en liten stund i taget men behöver något att göra när ångesten kommer istället för att gråta eller äta (eller slå mig själv). 20+ papper försvann ut. Jag vill att vi ska göra oss av med alla/nästan alla bruksanvisningar men det vill inte maken. Vi tittar aldrig i dom och behöver man titta i dom finns dom säkert på nätet. Jag fick honom att rensa bort 20 stycken i alla fall. Vilket var kanske 1/5 del. 

Reuse: Jag tog kontakt med en bonde som skulle sälja ägg på Reko (jag orkade inte åka dit och klarar det inte heller med min ångest) om dom kunde mötas vid en rondell där man åker ner till våran "by". Reko är i stora staden och dom åker förbi rondellen ner till oss när dom ska tillbaka hem. Det kunde dom =) Dom tar gärna tillbaka tomma äggkartonger så jag gav dom dom kartongerna som jag samlat på mig. Ett av våra karottunderlägg (haft i över 20 år) gick sönder så vi fick brist på underlägg. Jag klistrade möbeltassar under en kakelplatta som var kvar sen vi gjorde om golvet på toan som vi nu använder som underlägg. Mycket snyggare än dom gamla i kork så jag ersätter nog alla om jag hittar/köper fler möbeltassar. 


Regift:

Reflect:

Repair: Det andra av mina tights. 

Rebel:

Recycle: Nästan alla papper ovan. Några kommer vi elda upp. Alla bruksanvisningar ovan. 

Rot: Resterna efter jag gjorde vindruvssaft. Vi har massor massor med vindruvor, små med massor av kärnor i. En murgröna som jag råkat övervattna. Resterna efter jag gjorde rönnbärsäpple gelé.

In:

Sopor: Två tandbortshuvuden från våran eltandborste. Jättedåligt att inte använda bambutandborste när man håller på med zero waste men en eltandborste borstar bättre och jag har som jag skrivit förut tandläkarskräck men stora bokstäver. 


Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...