måndag 13 september 2021

Veckans zero waste

Jag har nu lagt till in på listan med. Det för att visa att vi inte tar in en massa saker för dom vi rensat ut. Av en ren tillfällighet fick jag syn på ett konto på instagram som är KonMarie konsulent i Sverige. Hennes bilder från hennes hem var helt fantastiska! Så vill jag också ha det! Jag funderar på att gå en workshop eller föreläsning med henne. Jag började med att låna Marie Kondos bok på biblioteket så får vi se var det landar sen. Maken och jag har haft bröllopsdag och jag fick lite presenter av honom så mer in än normalt. Maken fick upplevelsepresenter av mig. Några varv på Gokart banan och biljetter till öl och whiskymässan. Jag hade skrivit ut lappar på vad han skulle få men kommer inte ihåg var jag la dom? Jag brukar ha stenkoll på var allt är men har minne som ett såll just nu. Hypothyreos sjävtestet var negativt så nu lutar det åt depression, utbrändhet eller klimakteriet. Jag har pratat med vårdcentralen och fick prata med en sjuksköterska från psykosociala teamet idag. Jag trodde det skulle vara ett samtal om hur jag mådde och hur vi skulle gå vidare för att jag skulle må bra igen. Samtalet tog 5 minuter och den enda som pratade var jag. Hon frågade samma saker som sjuksköterskan i fredags när jag ringde vårdcentralen. Hon tjatade om läkarintyg vilket jag ringde och bad om i fredags. Jag fick tid hos en läkare i eftermiddag. Så summan av kardemumman jag kunde fått träffa läkaren redan ifredags när jag ringde så hade jag sluppit må skit i helgen med. Jag gråter mest hela tiden fortfarande. Inte ens sånt som jag gillar gör att jag känner mig glad. Jag kan inte koncentrera mig på att läsa och blir utmattad så fort jag gör något. Jag gillar att rensa och KonMari låter som en grej för mig men jag kan verkligen inte göra något. Blir helt slut av en liten sak bara. Lyckades KonMaria min underklädeslåda och Popcorn och Izzys leksaker och hundsaker. 

Refuse: Vägrade gå ut och äta på våran bröllopsdag. Jag orkade inte göra det heller. När man går ut och äter så äter man på porslin, har riktiga glas och bestick men det är nästan alltid (om man inte går på en finrestaurang) pappersservetter. Dom ligger redan framme på din plats (oftast) vilket gör att du inte kan vägra dom. När maten serveras blir det ibland matrester och om man inte ber om en doggybag så har man ju ingen aning om restaurangen slänger dom eller komposterar dom eller ger till höns eller??

Reduce: Räknade igenom våra krukväxter. Vi har 46 stycken. 4 som sett bättre dagar hamnade i komposten. 5 stycken gav jag bort (2 ville äldsta dottern ha och dom andra hamnar nog på komposten, orkar inte lägga ut saker i skänkes och säljesgrupper längre). Gjorde iordning min byrålåda med underkläder enligt KonMarie. La 3 trosor och 3 bhar som jag sytt när jag hade brist men aldrig använt i röda korsets deponi. Där hamnade ett par trasiga går inte att laga strumpor med. 2 för små bhar och en underklänning gav jag bort (aldrig använd). 6 leksaker som Popcorn och Izzy aldrig lekt med, en klicker och en sluta skälla grej ska ut som säljes. 

Reuse: Köpte en svinkasse frukt och grönt som sonen var snäll och hämtade. Var en massa äpplen i som jag kokade två burkar äppelmos på i crockpoten. La äppelskrottarna att torka till te (la dom i komposten sen, dom möglade - det brukar dom inte göra). Gjorde smothie lådor och la i frysen av meloner som var med i samma påse. 

Regift: Inte en hemskänkt gåva egentligen men ett byte. Jag hade en kompis som var och plockade havtorn, äpplen och vindruvor i en trädgård som jag böt till mig massor av. Hon fick 2 kilo rågmjöl och 1 kilo grahamsmjöl som jag hade i matkällaren köpta från en kvarn i närheten. 

Reflect:

Repair: Min handväska. Mina tights. Min ena klänning. En handduk.

Rebel:

Recycle:

Rot: Buketten jag fick av sonen för två veckor sen. Krukväxterna ovan. 

In: En wokpanna, en wokkokbok och ett set med bambuångare, bambumattor, skålar och ätpinnar som jag fick i present av maken. 

Sopor: Hypothyreos självtestet, gluten självtest (jag tog på yngsta dottern) och 2 lansetter. 

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...