måndag 6 september 2021

Veckans zero waste

 Jag är fortfarande sjukskriven. Funderar på om det är hypothyreos och inte depression. Har beställt ett självtest på nätet och kommer efter jag fått svar där kontakta vården. Jag är trött, glömmer saker, gråter nästan hela tiden, kan inte koncentrera mig. Det ihop med värmevallningar nattetid är ingen bra kombo. Om jag gör något en dag blir det ännu värre med mer trötthet, initiativlöshet och deppighet dagen efter. Är det depression ska man göra saker ändå för annars blir det bara ännu värre och man blir ännu mer eremit. Maken och jag åkte på matresan som varit i länet. Jag ville åka till massor med ställen men vi åkte till ett som låg närmast oss och åt lunch. Mitt i lunchen fick jag en gråtattack så vi fick gå innan vi ätit efterrätten. Vi tog en promenad nere vid sjön för vattnet har alltid lugnat mig innan vi åkte hem igen. Äldsta dottern och jag hade swopin hemma hos henne och jag brukar tycka det är jättekul men jag kände mig helt apatisk och gråtfärdig och längtade bara hem. Jag ville ha saker men orkade inte och hade ingen lust att ta något, fick med en filt hem i alla fall som yngsta dottern ska få. 

Refuse: Jag har börjat följa en tandläkare på Facebook. Jag hittade honom via en zero waste grupp jag är med i. Enligt honom ska man absolut inte använda munskölj för det torkar ut munnen och dödar alla bakterier - även dom goda. Jag är beroende av munskölj, Gärna med flour i. Jag får lätt hål i tänderna och har tandläkarskräck. Ingen bra kombo. Har bitit sönder tre tänder men vägrar gå ändå. Man ska köra oil pulling och tungskrapa istället. Tungskrapa har jag haft en i flera år. Oil pulling gjorde jag varje dag efter äldsta dottern kom hem från USA och hade med en lapp hem om det. Du ska gurgla kokosolja i munnen flera minuter innan du ätit och druckit något på morgonen och sen spotta ut det. Nu har jag börjat med det igen och tänker inte köpa fler flaskor med munskölj. Flour ska man inte använda heller enligt honom men jag kommer fortsätta köpa tandkrämstabletter med flour i. 

Reduce: Vi skulle ha med fem saker var till swopinet men jag hade med 16 stycken. Fick med en lampa (från min morfar) och en filt med hem. Så 14 saker ut. Jag tog även med ett palettblad och en kruka till äldsta dottern men fick en muminmugg av henne. Jag fick även 4 små mumingubbar från Skultuna av mamma. 

Reuse: Fick en massa halvruttna äpplen av äldsta dottern och har satt flera liter äppelcidervinäger på jäsning. Vi har en kryddträdgård (en liten en i en pallkrage) så jag har gjort eget örtsalt. Allt örtsalt jag hittar kommer i plastförpackningar. Jag har plockat in och torkar en massa libbsticka att använda istället för köpt buljong. Jag tänkte börja koka egen buljong igen men orkar inte just nu. Jag har beställt lite saker från Less plastic shop Fler (godare) tandkrämstabletter, små keramik grejer som renar vattnet (maken och yngsta dottern fick provsmaka två glas vatten utan att veta vilket som var vilket, det som var renat var godare). En naturlig kökssvamp. Papperstejp.

Regift:

Reflect: Zero waste flyter fortfarande på rätt bra av sig själv. Jag fokuserar fortfarande på att må bättre och har köpt lite tabletter i plastburkar för klimakteriebesvär. Det får vara så utan att jag ska få dåligt samvete. Nu när jag handlar brukar jag fokusera lite mer på att köpa saker utan plast men det blir dyrare, mycket dyrare. Ett exempel 500 gram bruna bönor i en plastkorv kostar 15 kronor kilot. Bruna bönor i glasburk kostar 40,29/kilo och är dessutom producerad i Italien!! Jag trodde bruna bönor var svensk husmanskost. Jag brukar koka dom själv och då köper jag dom i en pappkartong men just nu orkar jag knappt hålla mig uppe. Ett annat exempel: Frysta räkor utan skal kostar 182 kronor/kilo i plastförpackning och 356 kronor/kilo i glasburk. När jag påpekade det absurda för maken sa han att det troligtvis är för att en plastpåse kostar mycket mindre än en glasburk om du ska köpa det. 

Repair:

Rebel:

Recycle: Papperstejp får man tydligen återvinna till skillnad från vanlig tejp som är avfall. Papperstejpen återvinns i pappersinsamlingen. 

Rot: Solrosorna som jag plockade förra veckan.

Sopor: Teststicka för att kolla PH värdet i det uppblåsbara spabadet. Ett plåster som jag hade på ett myggbett som jag kliade sönder. Finns pappersplåster att köpa men dom slänger man väl med? Jag har ingen lust att slänga en blodig sak i återvinningen i alla fall. Jag fick en blombukett av sonen så resårbanden runt buketten hamnade också i soporna. 

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...