måndag 23 augusti 2021

Veckans zero waste

 Egentligen skulle jag börjar jobba efter min semester idag men med en nyopererad hund som behöver passning 24/7 blev det inte så. Jag har lagt till några fler R som jag gillar som får följa med på listan framöver. Vissa passar under dom andra R:en men jag vill ha med dom ändå. Vissa kommer jag göra mer sällan och inte varje vecka. Sopor har också blivit en egen kategori. 

Refuse: Vägrade köpa koksaltlösning på apoteket till Popcorns sår utan gjorde eget. Hittade receptet på First vet.  Jag vägrade köpa clotted cream när jag skulle ha afternoon tea hemma (med mamma var tänkt men hon mådde inte bra så blev med maken och yngsta dottern) utan gjorde egen av grädde istället. Det ett sparade in plastförpackningen. Två gjorde att jag inte behövde beställa en förpackning. Tre blev mycket billigare. Vägrade köpa potatissallad till kräftskivan med släkten (till oss som inte gillar kräftor) utan gjorde egen istället. 

Reduce: 3 par skor och några kläder lagt i en Sellpy påse. 3 ytterkrukor, 3 piedestaler och 6 palettblad gett bort. 10 olika saker lagt till ett swop in som äldsta dottern och jag ska ha snart. Kräftskiveduken i plast har hängt med ett bra tag (vi har torkat av den) men nu la jag den i återvinningen. 

Reuse: Jag behövde en innekruka till en ytterkruka och hade ingen i passande storlek. Jag ville plantera in pepparmynta för att ha året runt. Så jag borrade hål i en tom turkisk yoghurt burk. Jag fick en hylla svärmor haft i badrummet som hag använder som blomhylla i vardagsrummet. Jag tog sticklingar från 3 palettblad som jag planterade. Maken skulle köpa gurka till potatissalladen och köpte två svinn gurkor som behövdes ätas nu! Vi hinner inte äta två gurkor på en eller två dagar så jag gjorde inlagd gurka av dom - vilket gör att dom håller mycket längre. Jag gjorde en ljusstake av en glasburk, blommor från trädgården och vatten som dekoration på bordet vid kräftskivan. Vi har sparat allt kräftskivepynt och alla hattar så återanvände det på kräftskivan. Gjort mjukost av riven ost. 

Regift:

Reflect: 

Repair: Makens strumpor och mina cykelbyxor. 

Rebel:

Recycle: Kräftskiveduken. En hög med recept på surdegsbröd lagt i pappersåtervinningen (maken gillar inte surdegsbröd). 

Rot: Resterna från jag gjorde äppelmos. Andra saftrester brukar jag göra sylt av men har inte kommit på vad jag kan göra med resterna från äppelmos. 

Sopor: Kompresser från omläggning av Popcorns operationssår. Dom är i bomull men eftersom jag gör rent/lägger om ett sår med dom ska dom inte komposteras. Ett trasigt gem.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...