måndag 9 augusti 2021

Veckans zero waste

 Ett av mina nyårslöften var att bjuda på familje/släktmiddag minst en gång/månad. I januari bjöd vi på middag. I februari skulle vi bjuda på alla hjärtans dags middag men äldsta dottern berättade 5 dagar innan alla hjärtans dag att hon och hennes sambo skulle gifta sig då. Så i februari blev det kombinerad alla hjärtans dag/bröllops/födelsedagsmiddag (maken fyllde år). I mars fyllde jag och i april blev det påsklunch. I maj firades morsdag och i juni och juli jobbade jag hela tiden så då glömdes/hanns inte någon middag med. Nu är den återupptagen igen. Igår bjöd vi på fransk middag. Bouf bourignon och fransk chokladtårta. Grytan var det godaste jag ätit någon gång. Makens pappa blev sentimental och höll ett fint tal med en tår i ögat. 

Min hemester rullar vidare. En dag var maken och jag på stan och handlade lite. Jag har skrivit det förut. Jag shoppar aldrig jag handlar bara. Shopping är när man köper oplanerade saker. Handla köper man bara planerade. Vi köpte nötter, frukt och grönt samt torkad frukt på en orientalisk affär med lösvikt på nötter och torkad frukt. Jag glömde mina påsar hemma och fick ta plastpåsar, dom använder vi nu som bajspåsar. Vi åt lunch. Köpte fler fiskar och växter till akvariet. Köpte grytbitar från glada närproducerade djur (till bouf bourignon). Mamma och jag har åkt på roadtrip till närliggande ställen. Vi har en byggnadsvårdsbutik på andra sidan stan. Där köpte jag en ny sopkvast till ute (den gamla har efter 10 år gått sönder). Den här är utan plaststråna. Tvålar utan förpackning. Galltvål till fläckar. En diskborste i trä (den gamla börjar ge upp). Sen åt vi lunch. Åkte till en utställning om humlor. Sista stoppet var en gård där dom har ekologiska ägg och en gårdsbutik med lite annat ekologiskt och närproducerat från andra. Där fikade vi och jag köpte ägg, tomatdressing och äppelcidervinäger. 

Imorgon skulle jag och en kompis haft workshop i hur man gör bivaxdukar. Men vi fick flytta fram det pga för få anmälda. Vi hade tänkt sprida ordet om zero waste med. 

Det är nu min andra semestervecka och det enda vi slängt är 2 teststickor för att kolla ph halten i poolen (ett uppblåsbart spabad som jag fick när jag fyllde 50) och några spikar sen maken böt listerna i köket. 

Refuse: Jag vägrade köpa andra saker än dom som var på listan på min och makens tur samt min och mammas tur. Även fast jag var väldigt sugen. 

Jag vägrar köpa smink (jag köper bara mascara för där skickar jag in borsten till Appalachian Wildlife Refuge som borstar smådjur med borstarna). 

Reduce: Vi har en låda med plåster som vi haft för alltid känns det som. När vi köpte plåster när barnen var små köpte vi förpackningar med olika storlekar. Sen när den storleken vi behövde tog slut köpte vi en ny förpackning. Vilket gör att vi har massor med små plåster, runda plåster och plåster som ser ut som fjärilar som vi haft jättelänge och ingen använder. Dom har jag sorterat ut och gett till en kompis son. 

Jag städade igenom städskåpet och skrev in alla recept som satt på insidan av dörren i min recept pärm för andra saker än mat. Alla papper och artiklar slängde jag i återvinningen.

Maken gav bort en parabol sökare till en som inte hittade några kanaler på sin parabol. Vi har ingen parabol längre. 

Reuse: Blixtlåset i yngsta dotterns travjacka hade gått sönder. Maken lagade det, jag kunde inte. 

Jag sydde bomullsrondeller av en gammal skjorta och en annan tygrest. 

En av mina jobbarkompisar ska sluta och börja studera. Jag gav henne ett överlevnadskit för studenter. Gjort helt med saker jag redan hade hemma (förutom en karta som jag skrev ut på datorn). 

Jag torkade åkerfräken och citronmeliss och band ihop knippena med snöre som satt runt krukbuskar som jag beställt. 

Recycle: När jag beställde månadshandlingen av mat fokuserade jag mer på saker utan plast än priset.  T ex glassen som dottern vill ha, där blev det inga pinnar eller strutar utan bara lösglass i kartong (inte plast). Vi har glassformar och glasspinnar hemma så vi kan göra egna pinnar om det är så. Jag köpte inget kebabkött eller färska hamburgare eller mjuka tortillaskal. Allt det ska vi börja göra själva. 

Rot: Jag la tygbitarna och sytrådsbitarna som blev över efter jag sydde bomullsrondellerna i komposten i trädgården.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...