måndag 30 augusti 2021

Veckans zero waste

Jag skulle återigen ha börjat jobba efter min semester men är sjukskriven för depression. Jag mår skit. Jag gråter mer eller mindre hela tiden och tar mig knappt för med att göra något. Jag har i alla fall haft möte med ett par tjejer som har en zero waste affär på annan ort. Jag och en kompis frågade dom om dom har lust att skaffa en filial i våran stad och dom var väldigt intresserade. Mötet kändes bra men dom skulle höra av sig. För att må bättre har jag skrivit en bucktelist för hösten. En av sakerna på min lista var att plocka solrosor. Några dagar efter jag skrivit min lista sa maken (som inte visste om min lista) att det fanns självplock av solrosor inte alls långt från oss. Så jag samlade ihop all lilla ork jag hade och åkte ditt med yngsta dottern och Izzy (som snart också blir deprimerad eftersom vi fokuserar så mycket på Popcorn). 



En annan sak på min lista var att plocka äpplen så jag efterlyste äpplen på Facebook. Jag blev erbjuden både plommon, päron och äpplen av två enskilda personer i våran by. Så jag tog med maken, Izzy och Popcorn i en hundvagn (lånad av en kompis) och skulle plocka äpplen och plommon men orkade bara plocka plommon. Dagen efter tog jag med yngsta dottern, Izzy och Popcorn i vagnen och gick och skulle plocka päron, men fick vända efter halva vägen för jag inte orkade igen. Jaja en av tre är inte illa pinkat.

Refuse: Vägrade åka till Strömsholm för att ta bort Popcorns stygn. Jag kokade en pincett och en sax och gjorde det själv hemma (jag är ju faktiskt sjuksköterska).

Reduce: Jag trodde allt i plast var utrensat men jag hade fel. I kryddlådan är dom stora kryddorna i plast. Jag kollade igenom dom och slängde dom som gått ut 2016 i återvinningen/komposten. Grillkrydda, lagerblad och vitpeppar. Grillkryddan var full och använd max två gånger så det kommer vi inte köpa igen. Vitpeppar kommer bli en ny liten burk. Lagerblad odlar jag ute i ett litet kryddland jag har. 

Reuse: Jag hittade ett broccolihuvud och ett vitkålshuvud i matkällaren som började bli lite vissna. Vi köpte dom när vi var till bonden när Popcorn blev opererad. Så till lunch den dagen blev det ost och broccolisoppa och till kvällsmat kålpudding. Jag sparade stammen från broccolin i en burk i frysen som jag ska göra grönsaksbuljong av när den är full. Jag hällde över den stora plastburken med oregano i en glasburk. Vi odlar egen oregano, basilika, lagerblad och timjan. Jag efterlyste ett litet bord på Facebook och fick ett gratis. Vi ska återbruka det till något annat. Yngsta dottern ha en ljusslinga på sitt rum och ville ha en på sitt rum på travgymnasiet med. Vi tog den som suttit ute (men som inte kan sitta där längre) som vi inte använder längre. Maken åkte till en zerowaste affär och köpte lite saker i burkar och spetspåsar som han hade med sig. Han är i den staden ibland och erbjöd sig själv.

Regift:

Reflect: Nu när jag är sjuk fokuserar jag på att må bättre i första och nästan enda hand. Zero waste livet flyter på rätt bra av sig självt, utan att jag behöver vara så aktiv hela tiden. Det har jag reflekterat mycket om nu när jag mest ligger på sängen eller i hundhagen och stirrar i taket. 

Repair: Yngsta dotterns ena par med jeans som hade hål i rumpan. 

Rebel:

Recycle:

Rot: Kryddorna som gick ut 2016. 

Sopor: Popcorns kompresser efter omläggning av operationssår. Stygnen efter operationssåret. 

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...