måndag 2 augusti 2021

Veckans zero waste

 Så skönt att ha semester! Jag har tagit det lugnt. Läst. Kollat igenom våra sopor och all plast vi använder. Jag har börjat leta alternativ till plastförpackningarna och lagt in en högre växel för ett mer zero waste liv. Vi har ätit lunch hos svärmor och svärfar. Vi har varit hos min snart 96 åriga morfar och ätit lunch. Vi har bjudit min mamma på fika. Mamma och jag försöker fika en gång/vecka. Nästan jämt fikar vi ute men nu tänkte jag hemma fika.

Refuse: Jag tittade på Julie och Julia på film och fick för mig att jag bara måste ha kokboken Det goda franska köket. Jag kollade in Tradera och Bokbörsen (jag har köpstopp men köper saker begagnat ibland). Jag lät bli att köpa och tänkte jag tänker på det till imorgon. Dagen efter tänkte jag jag tänker på det en dag till, sen hade jag ångrat mig. Om jag nu vill göra något franskt recept kan jag söka efter det på internet. 

Jag gjorde potatisklyftor i airfryern när vi åt hemgjord hamburgare och vägrade använda köpta pommes (dels för plastförpackningen och dels för att många av dom innehåller palmolja). 

Jag har gjort havremjölk och använder istället för vanlig mjölk i matlagning och i mitt kaffe.

Jag har gjort rouge av rödbetspulver och vägrar numera att köpa rouge.

Reduce: Vi hade två häftpistoler så jag gav den ena till mamma. 

Reuse: Vi plockade alla krusbär och några vinbär och jag kokade saft på bären. Av saftresterna gjorde jag sylt. 

Yngsta dotterns ena par med jeans hade hål i rumpan. Dom har jag lagat. 

Vi lämnade återvinning och jag hade en låda med utslitna kläder och gamla tygbitar som skulle till tyginsamlingen. Dom la jag i en påse som vi köpt toarullar i. 

Recycle: Som jag skrev ovan så har jag kollat igenom alla plastförpackningar och letar alternativ. Vi har börjat spara toarullar för att dels ha som brasstartare när det blir kallare och vi ska elda i braskaminen och dels för att ge till kyrkis/förskolor som vill ha att pyssla med. Vi slänger pappret som varit runt smöret i soporna. Det står på att dom kan återvinnas i pappersförpackningarna men är så kladdiga att vi inte brukar göra det. Nu ska jag börja göra eget smör av vispgrädde har jag tänkt. Vispgrädden kommer i en kartong, om jag hittar grädde utan plastlock vill säga. Jag ska räkna på det bara så det inte blir jättemycket dyrare. 

Rot:


Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...