Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

måndag 21 november 2016

Veckans zero waste

Refuce:
Jag har gjort en lista på saker som jag kan sluta med helt/byta ut mot alternativ för att antingen slippa slänga skräpet eller slippa en förpackning som ska återvinnas. Ett exempel: jag sköljer munnen med Listerine efter tandborstning (tandläkarskräck) men ska börja skölja munnen med grönt te när flaskan är slut.

Reduce:
Innan veckans utsaker är räknade har 7434 saker lämnat det P:ska hemmet. Målet var 7000 saker ut 2016 vilket är uppnått för ett tag sedan. Jag håller på och leker med tanken om 8000 saker ut 2017. Jag kommer då räkna med dom som är över 7000. Känns dumt att sluta rensa nu eller att lägga alla utrensade saker i en hög och lämnad ifrån sig dom den 1 januari bara för att få med dom. Jag tvivlar inte en sekund på att vi har så mycket saker och många många många fler. Det jag tvivlar på är om vi har så mycket saker som vi vill göra oss av med.
Jag läser en bok som heter The 21 day minimalist challenge. Jag gillar zero waste och målet är fortfarande att minska ner antalet sopor (i första hand) till max 1 eller 2 påsar/8 veckor). Men den delen av zero waste som går bäst och som lockar mig mest är reduce. Att minska ner antalet saker. Därför håller jag på och nosar på minimalism. Några av stegen den här veckan i utmaningen var att: Rensa köket - vilket jag gjort flera gånger men jag lyckades bli av med lite fler saker. Sen har jag några saker som jag funderar på om vi behöver ha kvar eller inte. Pastamaskinen t ex. Vi gör aldrig pasta men jag köpte den i Italien med min farmor när jag var där med henne när jag var liten så den har ett sentimentalt värde också. Rensa garderoben - vilket jag också gjort flera gånger tidigare men försvann lite där med. Jag har även tagit i med hårdhandskarna i dvd skåpet, ena förrådet och L:s rum. Dvd skåpet var två skåp som efter hårdhandskarna numera bara är ett. Två kassar med filmer är dock ute till försäljning, om ingen nappar ska dom ges bort om en vecka tänkte jag.
2 groddburkar gett bort.
2 brickor gett till Erikshjälpen.
1 prydnadskudde från L:s rum gett till Erikshjälpen.
15 kläder gett till Myrorna.
1 par trasiga tights gett till Röda korsets deponi.
1 ljusstake gett till Erikshjälpen.
1 par oanvända stödstrumpor gett bort.
11 videofilmer gett till Erikshjälpen.
1 pump gett till Erikshjälpen.
12 dvd filmer sålt.
En pappkasse full med serietidningar (minst 150 stycken) lagt i återvinningen.
1 dubbel kokplatta gett bort.
1 tårtform sålt.
15 skrivhäften från L:s rum lagt i återvinningen.
14 leksaker och mjukisar från L:s rum gett till Erikshjälpen.

Summa: 228 saker.

Reuce:
Jag tyckte inte brödboxen som var träfärgad passade in i köket längre och letade efter en i metall. Men så kom jag på andra tankar. Brödboxen var fullt fungerande så jag målade den vit.

Recycle:
Jag har börjat spara alla äggkartonger (även dom med flerpack som jag lagt i återvinningen förut) för att göra tändrosor av dom. Kartongerna med lock ger jag till kompisar som har höns.
Jag har även börjat spara tomma toarullar för att ha som extra tändved när jag startar en brasa.

Rot:
Bara dom vanliga skalen och skrottarna.

In:
2 soffkuddar fick av mamma.
1 trevåningspall köpt på Erikshjälpen.

Inga kommentarer: