Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

måndag 5 september 2016

Veckans zero waste

Refuce:
Jag älskar att dricka chai te. Jag har försökt att göra eget men den smakade inte alls bra. Snart är det dessutom någon som fyller som oxå gillar chai. Jag har provat flera olika sorter och den godaste hittills är Indiskas. Så jag slängde iväg ett mail till dom angående förpackningen. "Hej. Erat chai latte är det godaste som jag har druckit någon gång. Jag har lite frågor/förslag angående den. Jag försöker att dra ner på avfall och återvinning. Fler människor börjar dessutom tänka på miljön. Burken som den kommer i är jättefin. Men skulle gå att använda igen så mitt förslag är att ni gör refillpåsar så man kan återanvända den fina burken. Flera av era andra teer kommer i papperspåsar så en refill papperspåse som man kan hälla över till en burk när man kommer hem tycker jag vore toppen. Ännu mer toppen vore om man kunde köpa era teer på lösvikt. Även chai latten.Tack och ha en underbar dag"
När L hade trav sist passade maken och jag på att handla/fika lite på det stora köpcentret på andra sidan stora staden. Vi gick bland annat till IKEA. Jag skulle köpa lerkrukor till ett projekt (se reuce). Till lerkrukorna tillhörde ett fat som jag inte ville ha så jag tog bara krukan och lämnade kvar fatet i hyllan. När vi kom till kassan gick det inte att scanna krukan eftersom koden satt på fatet. Jag sa då till kassörskan att jag inte ville ha fatet. Hon sa då att man var tvungen att köpa det. Om jag inte ville ha det kunde jag slänga det sen sa hon. Jag skulle egentligen ha lämnat krukan och fatet och köpt en kruka utan fat någon annanstans, vilket jag inte gjorde. Jag skrev dock till IKEA. "Hej. Häromdagen var jag på IKEA och skulle köpa lerkrukor. Jag försöker dra ner på saker hemma och köper inga onödiga saker. Till krukorna (jag köpte 4 Ingefära två små och två större) hörde ett fat som jag inte ville ha och lämnade kvar i hyllan. När jag kom till självscanningen hittade jag ingen kod och påkallade personalen som sa att koden satt på faten och att jag var tvungen att köpa faten också. Jag sa att jag inte ville ha dom men hon sa att jag var tvungen och att jag kunde slänga faten när jag kom hem. För det första så är det väldigt onödigt att slänga saker. För det andra så går säkert krukor/fat sönder på vägen till er eller hos er så antalet blir udda så låt oss som bara vill köpa krukan eller fatet göra det. Tack."
Skickade in att vi vill ha e-faktura på Länsförsäkringar för andra eller tredje gången. Blir tydligen fel varje gång så försäkringarna fortsätter komma på papper.

Reduce:
Innan veckans saker är räknade har det försvunnit ut 6608 saker från det P:ska hemmet 2016. I september är jag med i en FB utmaning som kallas simpl. Varje dag ska ett område rensas igenom så en del grejer ut via den. Vi har haft kräftskiva och jag passade då på att rensa igenom kräftpyntet. Makens rensning av garaget har stannat av lite så inget ut där.
1 självbevattnade stooor kruka gett bort.
2 oöppnade påsar med trädgårdskalk gett bort.
1 stekspade gett till Erikshjälpen.
4 vinglas gett till Erikshjälpen.
1 bok sålt.
1 vattenkanna i plast gett bort (en i metall in så inget ut).
9 kräfthaklappar (ingen brukar vilja använda dom - haft i säkert 5 år minst) lagt i återvinningen.
4 dukar som barnen P sytt lagt i Röda korsets deponi (har massor kvar).
19 inbjudningskort, placeringskort och annat sparat från makens och mitt bröllop lagt i återvinningen.
1 köksskåp som stått i garaget som extraförvaring gett bort. Mindre grejer = mindre förvaring behövs.

Summa: 43 saker.

Reuce:
Gjorde om 4 lerkrukor till två fyrar som står som prydnad på den nya gången i trädgården. Vi hade solcellslampor där men plattorna gjorde att dom inte gick att trycka ner i jorden. Tyvärr hade jag inga krukor hemma utan fick köpa dom. Bild kommer när maken monterat dit solcellslamporna.
Gjorde kräftsoppa av kräftorna som blev över efter kräftskivan.

Recycle:
Vi har som skrivet var haft kräftskiva så mer återvinningen än det brukar vara. Dock blev det inga sopor alls.

Rot:
Äpplena efter att jag gjorde 16 liter äppeldricka.

In:
1 vattenkanna i metall.
4 krukor + fat. Faten är ute som skänkes. Vill ingen ha dom ger jag dom till Erikshjälpen.
1 par sulor till L:s ridskor. Dom som jag gör är för tunna för hennes ridskor.

1 kommentar:

Esbe sa...

Tips med faten är annars att använda dem för att fålla fukt borta (de suger åt sig fukt). Fästmannen brukar lägga lerskärvor mellan ytter- och innerfönster.