Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 3 maj 2016

Plastpåsar

En fördel av att leva zero waste är att det går åt mindre antal soppåsar, mycket mindre antal soppåsar. När vi handlar mat har vi med egna tygkassar av modellen papperskasse. När vi handlar övrigt har vi med vanliga tygkassar. Vi tackar alltid nej till plastpåsar. Om vi inte har med kasse när vi ska handla mat väljer vi alltid en papperskasse. Ibland tar vi en pappkasse medvetet. Det är dom jag packar alla saker som vi skänker till Erikshjälpen och Röda korset i. Glömma tygkassen vid vanlig handling (ej mat) går inte för mig, jag har alltid en tygkasse liggandes i handväskan. Maken kommer tyvärr hem med plastkassar vid dom få tillfällena han handlat på t ex apoteket eller Clas Ohlson. Dom kassarna brukade vi lägga mjukplasten i. För över 5 år sedan (var nog närmare tio år sen när jag tänker efter) stod mamma och jag på loppis. Jag köpte då några rullar med plastpåsar som jag skulle ha och lägga dom sålda sakerna i. Jag använde samma rulle när jag och en kompis stod på loppis i höstas. Jag brukar även använda plastpåsar när jag ska skickar saker på posten. Igår t ex hade jag sålt en hög med böcker på Tradera. Om jag lindar in dom i presentpapper så går det lätt sönder av bokens hörn. En kartong gör att frakten blir dyrare. Jag packade in dom i två plastpåsar. Dom två sista påsarna från den sista rullen. Vi har alltså haft samma två rullar med plastpåsar i 10 år. Vi har fortfarande två papperskorgar och där har vi påse i. Den ena är i köket (den brukar bli halvfull/full på 8 veckor - vi har tömning av soptunnan var 8:e vecka) och den andra i badrummet (den tömmer jag efter varje gång L eller jag har haft mens, mest L eftersom jag inte använder engångsskydd).
Anledningen till att vi helst inte vill använda plastpåsar alls (eller annan plast heller) är flera. Fiskarna i havet äter 1 miljon plastpåsar/år.
Även fiskar och sköldpaddor äter plasten och matar sina ungar med den. De tror att det är maneter eller smådjur. Plasten stannar kvar i deras magar och de känner sig mätta. Plasten gör att de inte får någon näring och svälter ihjäl.
Det finns rullar med soppåsar som går att kompostera. Tyvärr funkar det inte så bra som det låter då påsen behöver syre för att kunna bli kompost. Den hamnar mitt i sopberget där den inte får syre och inte kan brytas ner till kompost. Våra sopor skickas till förbränning så då blir plasten i påsen små mikropartiklar som skickas ut i luften. Så jag ska nog satsa på en rulle med påsar som är komposterbara i alla fall.
Alla bilderna är lånade.Inga kommentarer: