Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

måndag 7 mars 2016

Veckans zero waste

Refuse:
Miljonlotteriet ringde (igen) och jag sa till för minst 5:e gången att jag har bett om att dom ska sätta en reklamspärr på mig. Första gången var redan 2011.
Gjorde inte så jag fick en bärkasse från Kivik musteri (har redan massor med kassar). En sladdhållare från Lets Deal (antingen sitter sladden redan i kontakten eller så kan den ligga lös på golvet). Ett hundschampo för hundar med utslag (är så små prover man brukar få att dom bara brukar bli stående).
L fyller år idag presenterna från oss (förutom melodifestivalen som vi redan varit på) var en ballografpenna. Önskade hon sig när jag köpte våran. Det som är bra med dom (och som gör att jag ska köpa en eller två till (dom kostar en del)) är att det finns påfyllbara patroner till dom, man slänger alltså inte hela pennan när den är slut. En flaska ketchup med egendeignad etikett på, L:s bästa ketchup står det. L älskar ketchup och kan nästan äta det på allt.

Reduce:
Två av årets månader har bara gått och hittills har 1805 saker lämnat det P:ska hemmet (då har jag inte räknat med dom som försvann ut den här veckan). Målet med 7000 saker ut 2016 känns fortfarande som uppnåeligt. Skrämmande att man har så mycket saker. Ännu mer skrämmande att man inte saknar dom efter man har gjort sig av med dom.
4 poolsaker slängt.
2 poolsaker gett bort.
9 kartonger (maken har börjat släppa på sin kartongsamling) lagt i återvinningen.
7 tapetrullar lagt i återvinningen.
5 adaptrar och andra sladdar från hobbyrummet lagda i elektronikåtervinningen.
12 garnnystan som var små och trassliga gett till Röda korsets deponi.
28 garnnystan som var större och inte trassliga gett bort.
23 av mina kläder gett till Myrorna.
2 av mina kläder som hade fläckar som inte gick bort (varför har jag sparat dom?) gett till Röda korsets deponi.
En hylla (3 delar) slängt på tippen.
1 par slalomglasögon som maken lagt under en massa jobb-böcker = blivit platta, slängt.
22 datahäften lagda i återvinningen.
5 databöcker gett till Erikshjälpen.
11 mjukisar gett till Erikshjälpen.
2 dvd filmer gett till Erikshjälpen.
1 plåtburk gett till Erikshjälpen.
1 par av mina strumpor som hade mer hål än strumpa lagt i Röda korsets deponi.
3 spel gett till Erikshjälpen.
1 upphängning till amplar slängt.
Kaffekannan gick sönder till den relativt nya kaffebryggaren. Vi brygger nu kaffe i en presskanna som vi hade hemma (köpt begagnad för ungefär ett år sen) så 4 kaffebryggardelar slängt. Lågrpisbryggare så finns inga nya kannor att köpa till.
1 glasburk lagt i återvinningen. Alla glasburkar vi har är såna med snäpplock. Den här var en vanlig honungsburk som gömt sig kvar.
20 ++ papper från makens kontor (ett skrivbord i tvrummet) lagt i återvinningen/eldat. Jag tvingade maken att rensa i den papperhögen (han har tre högar till som ligger) och alla papper försvann. Varför kan man då inte slänga dom på en gång utan måste spara dom ett halvår först??

Summa: 167 saker.

Reuce:
Väggen i hobbyrummet där stringhyllan satt (bokhyllan som står i det som var förråd nummer fyra ska dit) är målad med färg vi redan hade hemma.

Recycle:
Alla kategorier är igenom tittade igen. En del har minskat och en del har blivit mer. Jag bakar väldigt sällan nu för tiden. Det gör jag av två anledningar: Ett tidsbrist, jag jobbar 80 % och pluggar 50 %. Två ur zero waste synpunkt är det bättre att inte baka själv. Om jag ska baka en limpa måste jag köpa mjöl, jäst och en del ingredienser till som alla kommer med varsin förpackning. Vi köper butiksbakat bröd som ligger utan förpackning i butiken. Vi har med nätpåsar till affären som vi lägger brödet i. Väl hemma förpackar vi det i mina hemsydda tygpåsar innan vi fryser dom.

Rot:
Inget förutom dom vanliga skalen och skrottarna. Funderar på om jag ska strunta i att skala potatisarna. Bea (zero waste home författaren) skalar inte potatisarna för att det ska bli mindre kompost. Precis innanför skalen sitter näringsämnena. Men bilderna av dom oskalade potatisarna i skolan som man hatade att skala själv och skalet smakade illa på poppar upp i huvudet.


1 kommentar:

Anonym sa...

Om du skalar efter kokning blir det ju mindre skal än om du skalar innan...