Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

torsdag 17 mars 2016

Textilier

Som jag skrivit flera gånger förut så lägger vi våra slitna, fläckiga kläder i Röda korsets deponi. Dom tar även emot väskor, tygbitar, sängkläder, handdukar och skor. Sakerna fraktas i dom tomma blomlastbilarna till Nederländerna där dom bland annat omvandlas till isolering. Ibland (om vi mot förmodan ska handla nya kläder) lämnar vi in en kasse till HM och får rabatt på köpet som tack. Hela kläder, skor och textilier som vi tröttnat på lämnar vi till Myrorna eller kyrkans loppis. Det är inte alla som gör som vi gör tyvärr. 72.000 ton (TON) textilier hamnar i soporna i Sverige varje år enligt Naturvårdsverket. En person slänger 7,5 kilo textilier i soporna/år. Av det är 60 % kläder som det inte är något fel på. Inga fläckar och inga hål. För att framställa 1 kilo bomull går det åt 29.000 liter vatten och 1 kilo kemikalier. Enligt Naturvårdsverket behövs lättare insamlingsmetoder. Vilket jag helt håller med om. Anledningen till att Myrorna får kläderna är att dom har en behållare uppe vid återvinningen. Det som skulle behövas där är en låda för trasiga textilier. Röda korset ligger inne i stora staden så maken brukar svänga förbi på vägen hem från jobbet. Problemet är att dom stänger 16.00 varje dag och han slutar 16.00 varje dag. Vilket gör att det blir vääääldigt mycket när han väl kommer dit. Alla har inte bil eller lust att ta sig in till stora staden. Det är mycket lättare att slänga den trasiga strumpan eller vad det nu är direkt i soporna. En behållare för trasiga textilier tror jag skulle göra så fler slängde sina trasiga saker där istället för i soporna.

1 kommentar:

Esbe sa...

En sak som man kan göra som privatperson, i alla fall om man pysslar och syr mycket, är ju att spara sina gamla tyger och själv använda dem som fyllning till typ kuddar, gosedjur o s v. Jag brukar t ex använda gamla strumpor till att laga leggins, då det är stretch i såväl strumpor som leggins. Tror att det håller ihop lite bättre (i stället för att sätta ett stelt tyg ihop med det stretchiga). Det är förstås jobbigt att spara alltför många tyger och hålla på - men det beror ju på hur man valt att leva. Saknar f ö också insamling för tygåtervinning, börjar bli dags för att man har det vid sopstationerna!