Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

lördag 6 februari 2016

Prylar och efterlängtat

Förra året rensade vi ut över 6000 saker från vårat hem. Grovt räknat. Om jag t ex gav bort en påse full med galgar så räknade jag inte galgarna utan skrev en ungefärlig siffra. Kanske 10 ++ galgar ut. Om jag hade räknat galgarna så kanske det hade varit 20 + eller till och med 30 + med 34 stycken (eller ännu fler). Det känns både fascinerade och äckligt på samma gång. Vi shoppar aldrig. Jag har skrivit skillnaden mellan shopping och handling förut. Shopping är när man köper något som inte var tänkt från början, när man går och köper något och går i affärer bara för att. Handlar gör man när man vet vad man ska köpa från början och bara går till den affären man tänkt från början. Ett medvetet köp. Visst slinker det ner en och annan sak som inte var planerad från början när vi åker på våra handlingsrunder. Vi kan även slinka in i en och annan affär som inte var tänkt från början. Vi är inte mer än människor. Vi åker dock aldrig för att bara shoppa utan har alltid ett mål innan. Därför är dom flesta av våra saker genomtänkta rätt bra innan vi skaffade dom. På dom 6000 sakerna räknade jag inte om L hade vuxit ur sina stövlar och jag köpte ett par nya. Saker som ersattes med en ny sak räknades alltså inte utan det var grejer som försvann ut. Vi har fortfarande otroligt mycket saker. Maken har bara petat lite på toppen av isberget av saker med sina rensområden. Garaget, hobbyrummet, hans personliga saker, papper och kläder. I år tänkte jag toppa antalet utsaker med 7000 saker. 1000 mer än förra året. Om det funkar med tanke på att 6000 saker försvann ut redan förra året vet jag inte men mitt mål är 7000 saker ut 2016. Hittills i år har det försvunnit ut 1004 saker så det verkar som om målet kan bli uppnått. Samtidigt börjar antalet saker att rensa ut bli mindre och mindre. Av dom 1004 sakerna var det rätt många saker som stod i bastun och hade blivit utrensade redan förra året. Meningen var att vi skulle stå på loppis igen och sälja av saker. Bastun som har varit vårat femte förråd (beroende på hur man räknar) ett bra tag är numera nästan tom. Sista högarna ska försvinna ut den här veckan tänkte jag. Efter det kommer det bli svårare att få ihop ut sakerna. Anledningen till att jag (vi maken vill det också lika mycket men är latare än jag) vill minska ner antalet saker är flera. Ett: Om vi ska flytta någon gång vill vi inte släpa med oss en massa saker som inte betyder något. Två: Om vi skulle tacka för oss vill vi inte att barnen P ska behöva rensa upp bland alla våra saker. Tre: Det blir mindre att hålla reda på och ta hand om. Mindre att förvara. Vilket ger mer plats och tid till andra roligare saker. Fyra: När vi gör oss av med en sak genom att skänka/sälja den så är det bra för miljön. Personen som får/köper den behöver inte köpa en nyproducerad sak.
För ett bra tag sedan skickade vi in att vi ville ha solcellsbidrag. Vi fick reda på häromdagen att det hade blivit beviljat. =) Byggolvet som krävdes i kommunen förut har dom tagit bort om solpanelerna understiger halva takets yta. Vilket vi tänkte att dom skulle i första skedet. Efter några år kanske vi kompletterar med resten av taket. Så nu ska vi bara jämföra företag och sätta igång. =) Som jag har längtat.
Jag älskar ost och broccolisoppa. Jag har skrivit upp det på matsedeln i flera månader nu men varje gång det ska lagas drog jag mig för det. Det var för ovanliga ingredienser som vi aldrig köpte hem/hade hemma. 2 olika sorters ostar, creme fraische och allt möjligt annat. Så varje gång det vankades ost och broccolisoppa lagade jag en annan "enklare" soppa. Men så idag när det återigen stod ost och broccolisoppa på menyn så kom jag på det!! Jag lagar ostsoppa med jämna mellanrum. Ostsoppa är en av våra hinner/orkar inte laga mat rätter för att slippa köpemat. Om jag gör min vanliga ostsoppa, kokar broccoli och blandar. Supergott och jättekrämigt. Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Ibland tänker man inte längre än näsan räcker och ska försvåra allting.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag har en liten undran angående ditt inlägg, hur kan ni ha/haft så mycket saker om det bara har varit handling ej shopping. Om nu handling bara är genomtänkta saker ni behöver så borde du inte få ihop så mycket att kunna sälja/ge bort/skänka för då är det shopping saker som man vill ha för stunden eller för någon annan har, inte för behovet.

//Camilla

Fredrica sa...

Jag undrar samma men tror också de "handlar" otroligt mycket gratis grejer som nog inte alltid behöver men vill ha dem och tar dem ändå så sitter de där med saker överallt. Bara att de har mer än en frys och har saker i bastun säger en hel del. Vi är fem personer i min familj som lever riktigt Zorro waste och bara tar in saker i hemmet som verkligen behövs och inte en massa plast förpackningar. Vi äter all mat hemma och odlar mycket som vi fryser in och ändå har bara en frys.

Esbe sa...

Grattis till solcellstillståndet! Ska bli kul att följa hur det går :)
Tack för all inspiration som du bidrar med!