Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

onsdag 27 januari 2016

Utlottning - Rensa ut och lev lättare bok

Det var länge sen jag hade en utlottning. Jag gillar att rensa ut saker. Därför blir det nu en utlottning av en bok. Jag blir av med en sak och sprider budskapet om utrensning av prylar. Det kan knappast bli bättre.
Förra året körde jag med en utrensning/vecka. Jag gick efter boken Rensa ut och lev lättare en smart guide till ordning hemma av Eva Maria Karlander. (lånad bild). Boken tar upp ett område varje vecka. Områdena skrev jag om i min blogg förra året veckan efter jag rensat igenom det. Det var 47 olika veckoteman och 5 veckors semester där man skulle tänka igenom vissa saker. Boken innehåller även en intervju med en psykolog som är specialiserad på samlarbeteende och en en yoga-instruktör som sålde alla sina saker för att leva ett lättare liv.
För chans att vinna boken kommentera med ditt bästa spartips eller utrensningstips. Jag gillar båda dom områdena lika mycket. Jag drar en vinnare om 3 veckor den 17 februari. Länka gärna till tävlingen i din blogg om du har någon.

21 kommentarer:

ANNA sa...

Mitt bästa spartips är att inventera kyl, frys och skafferi med jämna mellanrum och ha koll på vad som finns hemma. Och verkligen äta upp innan det köps nytt.

Mitt bästa utrensningstips är att ta ut allt ur ett skåp och bara ställa in det man vill ha kvar, aldrig tänka tvärt om att vad kan jag göra mej av med. Saker som är fina kan vara svåra att rensa ut men om man vet att de kommer till nytta dvs att man bestämmer sig för att ge dem vidare till någon hjälpgrupp, second hand (Myrorna etc) eller till en kompis så är det lättare. Å så får man öva öva öva. Jag rensar ut minst 10 saker i veckan, oftast fler och det blir bara lättare och lättare. Släpa aldrig hem något som kan vara "bra att ha" utan allt ska ha en användning/gå åt/ha en överskådlig planering med en gång.

Anonym sa...

Hej!
Läser din blogg sen lång tid tillbaka och tycker att du hat massor v bra idéer . Tack för tipsen!
Nu ska vi se om jag har några bra till dig....?
1. Jag lägger alltid (begagnade )ett fint presentpapper , ett tygband jag fått, fina snören och någon kartong i en speciell present låda - bra att dekorera nya paket med.
2. Dammsugarpåsen tömmer jag och häftar ihop igen
3. Sköljmedel är ofta starkt och barnen överdoserar då dom tvättar så jag blandar ut det i gamla tvättmedelsflaskor och fyller på med vatten
4. Sparar skvättar ur tacosås/ketchup och tomatpuré som jag skakar ur med grädde och har sen som bas.
5. Alla toarullar sparar jag till antingen så-krukor eller att ha runt sladdar på tex. Adventsljusstakar man plockar undan för att slippa sladd trassel.
6.köper gärna gul lök som börjat växa - den gröna blasten är kanon att frysa in och ha över pizzor, i grytor eller på mackan
7. Hönsen och ankornas ägg fryser jag in för att ha när dom ruggar. (Slipper köpa då) jag tar och vispar lätt med gaffel tre ägg i en créme fraiche burk, ställer burkarna på en bricka i frysen och låter det stelna. Sen tar jag alla burkarna vänder uppochner och spolar varmt vatten tills "klumpen" lossnar. Styckfryser varje klump i plastpåse , i en stor påse. Perfekt att ta upp en sats på tre ägg och låta tina i kylskåpet över natten, för att sen grädda pannkakor, baka eller fixa omelett. Detta tips fungerar såklart när man köpt på sig billiga ägg i butiken och inte hinner använda dom.
8. Gamla påslakan sen barnen var små med Spider-Man eller Barbie på använder jag på stranden, inget fastnar och lätt att skaka aveller i bilen med gammal filt i som hundtäcke. Bara att slänga när det är utslitet
9. Askar som det varit tomater eller vindruvor i använder jag som miniväxthus
10.i stället för att köpa eko tomatfrön så tar jag tomater som ser lite ledsna och-skivar och lägger i krukor. Gror garanterat och det blir så söta och goda tomater -alldeles gratis!
11. När jag kokat skinka eller korv , eller kroppkakor , så använder jag spadet att baka rågbullar på. Saftigt och gott!
12. När jag stekt bacon eller fläsk så blir det fett kvar i pannan, det häller jag över hundkulorna till hundarnas glädje!

Anna sa...

Mitt bästa spartips är att äta vegetarisk kost, skippa det dyra köttet och ät linser, bönor och sojaprotein. Mycket mycket billigare!

Esbe sa...

Mitt bästa spartips är att aldrig vara rädd för att plocka upp pantflaskor och -burkar som ligger där man går förbi. Jag köper nästan aldrig läsk själv, men får ändå ihop ansenliga summor på pant. Dessutom snyggar man till i miljön!

Anonym sa...

Hej!
Jag gillar också spartips!
Det finns mycket att tjäna, både för miljön och dina pengar genom att tänka på hur man konsumerar.

Innan jag köper kläder tänker jag om jag kommer använda plagget, har jag någon plats i min garderob och om jag verkligen inte har liknande hemma.

När det gäller mat tänker jag i första hand på vad jag redan har hemma. Väljer ris istället för bu!gur om jag redan har det t ex.

Frukt som blivit dåliga eller som barnen ätit halva av, skär jag i bitar och lägger i frysen. Till smoothie eller glass.

Men det bästa spartipset av dem alla är att förstå meningen:
Har du inga pengar kan du inte handla. Dvs du måste ha pengar för att kunna köpa något.
Den som förstår det förstår också att man inte tar smslån för struntsaker. Eller handlar på kredit.
Och måste man verkligheten köpa något får man sälja av något annat för att få in pengarna.

Hälsningar
Anna
elisabethsdotter@hotmail.com

Helena sa...

Hej!
Jag skulle verkligen behöva boken eftersom jag är en ekorre av stora mått som dessutom har dåligt ordningssinne.
Detta gör att de ofta är kaotiskt här...
Men ett spartips är att ta vara på maten! Vi använder rester och gör kyl och frysrensningar. Det som ändå blir över äter hönsen med glädje och ger oss ny mat!
I år har jag bestämt mig för att rensa och sortera och det går sakta men säkert framåt. Det blir mycket som går till Erikshjälpen, röda korset och Textilåtervinningen.
Hälsningar Helena

Ulrika sa...

Jag handlar ofta mat som håller på att passera bäst före datum!! Det är ofta nersatt i pris och håller ett tag till, annars är det bara att lägga i frysen!!
Vi slänger minimalt med mat! 40% av maten som produceras kastas!! Det är fruktansvärt.

februaribarn sa...

Jag är redan idag väldigt långt i från en "slit och släng" människa, men även solen har sina fläckar ;) och visst gör jag köp som inte är helt genomtänkta. Därför får väl det bli mitt tips, att tänka först och handla sen. Behöver jag verkligen den här prylen? Blir jag lyckligare av den?

Har skrivit lite mer här... :http://februaribarn.blogspot.se/2016/02/tavling.html

The Baglady sa...

Jag längtar efter fler tips till att rensa ut. Att kasta saker är onödigt - mitt tips är - sälj på tradera, på blocket, till kompisar det som ligger och väntar eller inte blir av att använda. Det ger så mycket tillbaka eller ge bort saker till de som behöver och du inte själv använder istället för att slänga. Be om nybakade bullar eller bröd i ersättning och du har en win-win situation..

länkat i bloggen: http://thebaglady.se/2016/02/09/rensa-i-roran/

Mia sa...

Mitt bästa tips är att inte vara så sentimental när man rensar ut. Släng, sälj eller ge bort allt gammalt skräp och ha en speciell liten låda där du bara sparar de viktigaste minnessakerna genom livet ❤

Agneta sa...

Mitt bästa utrensningstips är att tänka en sak in och en sak ut. Annars blir det till slut fullt över allt.
Att ställa in saker i skåp och förråd med automatik är inte heller bra, tänk efter om du verkligen vill ha kvar den.

Mitt bästa spartips är att planera din inköp både mat och kläder.
Vad ska vi laga för mat, vad har vi hemma, vad är billigt just nu?
Vad det gäller kläder; vilka färger gillar och passar jag i. Vad behöver jag för nya kläder?

Anonym sa...

Jag är ekonomisk och återanvänder i stort sett allt.
Men ska jag ge ETT tips så är det - Köp begagnat!

Kläder - gifterna är redan urtvättade.

Möbler - Klä om, måla om (förra veckan köpte jag ett nattduksbord för 10 kr till min ena dotter. Hon blev jätteglad. Jag hämtade även ett skrivbord till min andra dotter, helt gratis då det skänktes bort)

Miljön mår bättre, inga nya saker behöver tillverkas åt i alla fall min familj, och vi sparar pengar.
Vi sparar pengar OCH miljö!

Anonym sa...

Spartips:
Kasta inte udda strumpor utan rocka socka. Använd sockor som inte är par även om den ena är försvunnen, trasig eller kastad:
/Eva A
e-albin@hotmail.com

Embla sa...

Frysa in halvgammal frukt istället för att slänga! Byta kläder med kompisar istället för att köpa nytt, kul för båda parter. Och alltid handla efter affärens rabatter och erbjudanden!

embla_rosa@hotmail.com

Anonym sa...

När köttfärsen är billig brukar det ofta vara 1 kg i paketet
Gör köttbullar, biffar och köttfärssås , låt svalna och frys in. Sedan har man middagen fixad för några dagar. Bara att ta ut ur frysen, tina och äta en stressig dag då du vill ha middagen snabbt på bordet
Britt stortintresse@yahoo.se

Elin Hansson sa...

Jag älskar precis som du att spara. Brukar samla på mig kuponger när jag handlar men ett bra tips apparna som följer:
-TryMe (finns bara för android, men genom denna får man testa produkter gratis)
-Earndit (få tillbaka pengar på dina köp)
-Idrottsrabatten (kostar 100-150kr men tjänar man snabbt igen på alla rabatter som erbjuds)
Rabble (Erbjudanden och rabatter på bland annat WIllys)
Mc Donalds (Erbjudanden och rabatter)
Klipster (Erbjudanden och ibland gratisvaror)

Men annars är sidor som Lets Deal och Etsy bra ställen att handla billigt på!

Lycka till och tack för en bra blogg!

Mvh. Elin (hanssonelin@hotmail.com)

Anonym sa...

Helena i Uppsala
Gubbvännen gick ner i vikt några år innan vi träffades och har nu inte koll på innehållet i garderoberna. Där finns långbyxor i bra kvalité som är alldeles för vida. Nu kommer mina syslöjdsfärdigheter väl till pass! Och det är lättare att sy in än lägga ut! Byxor är dessutom ganska dyra, så vi sparar massor!

Carola L sa...

Jag odlar mycket här hemma och vi försöker äta upp de flesta rester vi får. Både i matlådor och som "buffé" en dag i veckan.
Sedan handlar vi mycket på extrapris, köper pasta och andra basvaror när de är billiga.

Amanda sa...

Köp så lite du kan. Bättre att återanvända gamla saker i förråd än att köpa nytt! :D


amandanyman96@hotmail.com

Fru katt sa...

Mitt bästa spartips är att köpa bra kvalitet. Betala mycket för saker som håller hela livet (men inte mycket för dyra märken). Det blir billigare i längden.

Mitt bästa utrensningstips är att ge saker till andra. Står saker och samlar damm , ge bort det till någon som kan ha bättre användning för det.

Anonym sa...

Att med stor uppfinningsrikedom använda den mat som finns i kyl, frys och skafferi innan den blir dålig =).

f_kamilla@hotmail.com