tisdag 24 november 2015

Zero waste dom 5 R:en

Jag är väldigt inne på zero waste just nu. Mer inne än jag brukar vara. Jag tittar på föreläsningen med Bea om zero waste nästan en gång/dag. Jag försöker leva upp till dom 5 R:en. Jag tänker förpackning,. jag drömmer förpackning. Vi rensar och rensar. 70 % av våra ägodelar kommer inte försvinna ut. Beas familj gjorde sig av med 70% av sina ägodelar i början av deras zero waste resa. Dom 5 R:en är (och ska göras i den ordningen som dom kommer):
Refuse: Helt enkelt vägra. Vägra ta emot skräppost, reklam. Vägra gratissaker och goodiebags. Just den delen känns lite värre eftersom jag älskar gratissaker och goodiebags. Vi har en nej tack till reklam skylt på brevlådan. När det kommer adresserad reklam skriver jag ett mail direkt till företaget och ber att dom tar bort oss från deras listor. Gåvobrev kommer flera gånger i veckan efter att S skänkte pengar till diverse organisationer istället för mors dags present till mig. Dom har jag också skrivit till. Jag tror företagen uppskattar att man skriver. Det kostar ju pengar för dom att skicka dessa brev, broschyrer. Vägra använda engångsartiklar. Det enda engångs vi använder är hushållspapper och toapapper. Hushållspappret tänkte jag skulle försvinna bort så jag investerade i tvättlappar. Ingen annan var dock med på det. Jag har dock "glömt" köpa nytt papper så vi får se hur det går när sista rullen är slut.
Reduse: Minska ner på saker som man behöver. Tänk efter före innan man köper hem en sak eller en matvara. Finns det ett bättre alternativ? Det man ska minska ner mest på är plasten så finns det andra alternativ för maten som ligger förpackad i plast? Måste man ta en plastpåse för att stoppa ner frukten i i affären eller kan den ligga löst? Eller kan jag ta med en egen tygpåse att lägga den i? Måste jag köpa saken eller kan jag låna/hyra den?
Reuse: Innefattar lite av både refuse och reduce. Återanvändning. Återanvänd dina saker istället för att slänga dom. Alltså inga engångsartiklar. Men reuse innefattar även att om man behöver köpa en sak att man i första hand ska köpa den begagnat. Förläng livet på dom sakerna du redan har genom att reparera, lappa och laga.
Recycle (det som vi inte kan vägra, minska ner eller återanvända): Här gäller det alltså inte att återvinna allt som går utan att försöka tänka efter innan så även återvinningen minskar. Man ska även välja rätt förpackning. Glas och metall t ex kan återvinnas hur många gånger som helst. Kartong och papper upp till 8 gånger. Plast kan inte återvinnas alls. Det blir alltså ingen ny plastförpackning av den utan den blir något annat som sen inte kan återvinnas mer. Plast ska man alltså helst undvika. Det som vi vid enstaka tillfällen köper som kommer inplastat är bröd. Vi kan dock undvika det färdigpackade brödet och gå till lösdisken. Där plockar man brödet själv och lägger i en papperspåse. När vi kommer hem lägger vi det dock i en plastpåse. Även om jag bakar eget bröd så hamnar det i en plastpåse. Hamburgerbröd och scones tänkte jag börja baka själv. Jag måste bara komma på hur jag ska förvara dom. Om det ligger kvar i papperspåsen blir det stenhårt. Bea packar sitt bröd i örngott. Om det funkar vet jag dock inte. Kött, kaffe och ost är andra saker som är inplastade. Jag surfade runt medans jag skrev och hittade brödpåsar av gamla kökshanddukar som det tydligen fungerar att både frysa och förvara brödet i.
Rot: Kompostera. Om man varit tillräckligt duktig med dom föregående fyra R:en så ska det enda avfallet som är kvar vara komposterbart. Vi har en komposttunna som kommunen tömmer varannan vecka. Komposten i den blir biogas så där får man bara slänga matavfall. Alltså inga blomrester, blomjord eller sånt. Vi har dock tre komposttunnor på tomten där vi slänger andra komposterbara saker. Vi skulle bara behöva bli bättre på att slänga t ex bomull och sånt som också kan komposteras. Tops ska bytas ut mot komposterbara. Tandborstarna vet jag inte. Vi provade bamutandborstar men gillade dom inte. Sen kostar dom skjortan med.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej. Jag har sytt små tvättlappar av en gammal handduk. Jag torkar bänkar,bord och slask med dem och slänger dem i tvätten sen.Köper aldrig hushållspapper. Fruktpåsarna i plast samlar jag annan mjuk plast i och skickar på återvinningen.Vi får ha sophämtning var tredje månad om vi har den bruna tunnan med. I den får vi lägga det mesta.matrester. jord m.m Gunilla

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...