söndag 15 november 2015

Bomässa, hur ska man räkna, behov och insändare

Maken, jag, L och mamma tog en tur till en stad ungefär 1 timmes resväg från oss och gick på Bomässa.
Det var massor med utställare. Det var kul. Det var rörigt. Det var lärorikt. Bilden är lånad. Sen vet jag inte om det syntes på mig att jag är ute efter bra erbjudanden för jag fick ett toppenerbjudande. Tyvärr ett som jag inte hade råd med ändå. Jensens sängar var där och jag och mamma provlåg varsin säng. Killen i "ståndet" visade oss hur man kunde höja och sänka sängen och talade om va bra den var. Den var verkligen jätteskön att ligga i. Ordinariepris för en dubbelsäng var 41.000 kronor. Mässpris var 25.000 kronor. Vi kunde dock få köpa visningssängen (som bara hade varit där på mässan) för 21.000 kronor. Förvaringsdrottningen var där och föreläste precis när vi gick förbi scenen. Jag fick dock inte sätta mig och lyssna för mamma och maken då jag redan varit på tre av hennes föreläsningar. =) Får nog köpa boken och be att få den signerad nästa gång. Vi fick lite nya tips och idéer. Grunden ska dräneras om så fort ekonomin tillåter (eller helst tidigare, för ekonomin kommer nog aldrig att tillåta en utgift på runt 1200.000 kronor). Det fanns ett företag på mässan som använd elektroniska impulser som gjorde att man inte behövde gräva, det blev dränerat ändå. Priset där var "bara" 68.000 kronor. Nästan halva priset mot konventionell dränering alltså. Dom hade 10 års garanti så det lät ju bra. När maken frågade hur många dom hade installerat hos var det bara 500 stycken så en ny grej alltså. Tål att tänkas på. Lite nya idéer om hur vi ska installera toalett i källaren fick vi också. Det är ett litet rum i källaren som jag använder som syrum idag. Där vill vi ha en toalett. Det finns ett badrum och en toalett i vårat hus men båda två är på övervåningen. I källaren har vi en dusch och bastu så när man blir nödig när man duschar eller bastar får man springa upp. Själva toan kostar inte så mycket men så ska det drar rör både till vatten och avlopp och då kostar det en hel del.
Jag håller på och läser How to survive without a salary (jag skulle behöva läsa skolböcker eftersom nästa kurs dragit igång men jag fattar noll av första uppgiften).
(lånad bild). Där står det bland annat om behov. Ibland när man köper något har man ett behov av att köpa det. Jag behöver ha den här saken. Vissa grundbehov har alla. Tak över huvudet, mat i magen och kläder på kroppen till exempel. Sen skiljer det sig väldigt i vad man tycker sig behöva i form av dom grundbehoven (och andra behov med för den delen). Vissa kanske tycker att dom behöver bo i ett hus med 10 rum. Andra tycker det räcker med ett rum. Vissa vill bara ha märkeskläder, andra nöjer sig med begagnade kläder eller kläder från lågprisaffären. När man känner att man behöver något är det fem frågor man kan ställa sig innan.
1. Vad är problemet?
2. Vem behöver den?
3. Vad kommer ändra behovet?
4. Hur länge kommer den hålla?
5. Vad finns det för alternativ?
6. Vad kostar den?
Den vanliga konsumenten svarar på frågan om vad problemet är med att jag behöver något. Istället för att titta på lösningen av problemet.
När jag skriver sammanfattningen av veckans sparade pengar varje månad är det svårt att veta vad och hur jag ska räkna. Om jag t ex gjort eller fått eller köpt något som jag normalt inte skulle ha skaffat om jag inte hade gjort/fått/köpt den görsketabilligt ska jag räkna den saken ändå? Om jag kokar sylt hur mycket har jag sparat då? Ska jag räkna efter den dyraste lyxsylten eller efter den billigaste lågprissylten?  Den billigaste jordgubbssylten kostar 15,27 kronor/kilo. Den dyraste som kommer i squeezit flaska kostar 56,24 kronor/kilo. Så om jag nästa gång jag kokar jordgubbssylt häller sylten i squeezit flaskor (tomma tacosåsflaskor fick gratis med tacoseten som jag fick när jag samlade streckkoder i somras) sparar jag helt plötsligt 40,97 kronor mer/kilo än om jag häller sylten i vanliga glasburkar. Eller? Om jag hittar en jacka på kyrkans loppis för 20 kronor och jag behövde en jacka så jag slapp köpa en ny. Har jag då sparat 300 kronor (lågprisvaruhuset) eller 1000 kronor (inte lågprisvaruhuset)? Beror det på märket på jackan som jag hittade på loppis? Om det är en Ullaredsjacka eller en canada goose jacka? Jag fick faktiskt en canada goose jacka gratis till L en gång. Jag fick den gratis för blixtlåset var sönder men det fixade skräddaren för 150 kronor.
En vad jag hoppas ska bli insändare i den lokala gratistidningen är skriven. Jag tycker fortfarande det är urdumt att man inte kan ha mer sällan sophämtning än 8 veckor när man bara har en max två påsar i tunnan. Dom olikfärgade påsarna som kommunen drog igång på försök för några månader sen som jag också skrev en insändare om. Där är dom olikfärgade påsarna slut så det gick inte så bra. Andra kommunen som också infört det har slutat för det kostade för mycket. Något som våran kommun alltså inte tog reda på innan. Tillbaka till insändaren: Dagens ris till X kommuns stelbenta avfallsavdelning. Vi har tömning av våran soptunna var 8:e vecka. Vi sopsorterar allt vi kan och det ligger en max två påsar i tunnan. Vi skrev då till X kommuns avfallsavdelning och frågade om det fanns möjlighet att minska sophämtingen ännu mera. Vi fick ett blankt nej. Man ska sträva efter så mycket sopsortering och så lite sopor som möjligt. Men när man lyckas med det får man inget för det. En liten morot i form av mer sällan hämtning så att sorteringsmödan visar sig i plånboken vore ett bra sätt att visa att sopsortering lönar sig. Andra kommuner har så kunderna kan välja upp till var 12:e och var 26:e vecka (Tranås t ex). Andra kommuner har så kunderna kan dela avfallskärl med flera andra fast dom bor i enfamiljshus (Motala och Vänersborg t ex).

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi får lämna hur sällan vi vill.

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...