Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

fredag 20 november 2015

9 skäl att älska ebb i kassan

En artikel som jag hittade i Land med 9 skäl att älska ebb i kassan.

1. Delad bil är dubbel glädje:
Delningsekonomi är superhett just nu. Att dela på maskiner är en självklarhet inom lantbruket sedan länge. Nu hakar alla andra på. I stället för att äga själv blir det allt vanligare att gå ihop om bilar, verktyg, cyklar och så vidare. Vanligt bondförnuft! Tyvärr funkar det inte i alla fall inte i våran stora stad. Jag och flera med mig har startat delningsgrupper där man ska dela verktyg och sällan använda saker med varandra. Men få medlemmar och ännu färre som vill låna ut sina saker gör att det inte funkar.

2. Slow fashion ger personlig stil:
Klä dig enligt ”slow fashion”. Allt fler klädkedjor lanserar hållbara kollektioner med basplagg som kan användas i flera år. Kombinera med second hand eller fynd från din egen garderob. Håll också utkik efter klädbibliotek där man kan lämna in ett plagg och får ett annat med sig hem. Hyra kläder på internet finns också som alternativ. Smart! Vi köper nästan alla våra kläder seccond hand. Nästan det enda som vi köper nytt är underkläder.

3. Kärleken håller:
Att separera kostar. Det är knappast läge att skaffa boende, soffa och snöslunga när kassan är skral. Nu är det tid för att lappa och laga. Förhållandet! Kanske finns det anledning att göra ett nytt försök. Och sex kostar ju inget. Men se upp! Par som verkligen borde separera bör inte bo ihop onödigt länge, säger samlevnadsexperter. Silverbröllop i september i år.

4. Mer tid för vänner:
Sociologen Jörgen Larsson, som forskat om barnfamiljer, konstaterar att ägande och konsumtion är stora tidsslukare. Saker ska köpas, underhållas, repareras, förvaras och kanske säljas. Den som konsumerar mindre får tid över till sina medmänniskor. När spelade du senast vändåtta med dina barn, till exempel? Många av mina vänner är såna som jag hittat genom diverse bytarsidor på Facebook. Swap-inet som jag nyss hade var en höjdare och något som vi som var med fortfarande pratar om och längtar tills nästa gång.

5. Knytkalas är kul:
Bästa kalaset knyter man ihop tillsammans med gamla och nya vänner. Alla bidrar efter förmåga. Vilken härligt mix av mat i världsklass det kan bli! Knytkalas är tyvärr inget som vi brukar ha däremot köper vi nästan aldrig färdig mat inte ens när vi är ute och reser.

6. Sundare matvanor:
En brittisk undersökning visar att i tider av ekonomisk kris väljer många bort dyr och onyttig färdiglagad mat. Fler lagar mat av råvaror och gör dessutom mindre portioner. Som i sin tur kan leda till att mindre mat slängs. Vi slänger nästan aldrig mat. Rester = bonusmat som blir nya maträtter.

7. Sopberget minskar:
Svensken producerar 457 kilo avfall per person och år. Här finns pengar att spara! Är det tomt i kassan kan det vara klokt att behålla sådant som funkar i stället för att slänga och köpa nytt. Vi gör om saker vi har hemma nästan hela tiden istället för att köpa nytt. Sista saker var adventsljusstaken som vi haft i 25 år som börjat rosta. Den rostskyddsbehandlade maken och sprayade med fälgspray. Den blev nästan som ny.

8. Du blir friskare:
Har du möjlighet att ställa bilen då och då så gör du både dig själv och miljön en tjänst. Att cykla och gå är toppen för både kroppen och knoppen. Vi skulle behöva cykla mer men går så ofta vi kan istället för att ta bilen.

9. Du upptäcker mer:
Hemester = semestra hemma. Trendigt, miljösmart och billigt. Det finns förmodligen massor att upptäcka runt knuten. Satsa på mysiga utflykter. Med cykel, till fots, med spark, på skidor och så vidare. Eller gå på bibblan och låna hem en hög med böcker, ordna skattjakt i skogen, fixa picknick, baka, gå på loppis, marknad, pyssla, unna dig ett härligt filmmaraton i soffan. Gå loss med allt du gillar! Vi älskar våra spelkvällar och filmkvällar. Bibblan är våran förlängda bokhylla.

Inga kommentarer: