Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 8 september 2015

Räknat om, DIY, 25 år och fler tankevurpor

Jag brukar köpa citronsyra och bikarbonat på ÖoB eller på Willys i stora förpackningar. Det går åt en del här och dom blir billigast, trodde jag. På Öob kostar 110 gram citronsyra 9,90 = 0,9 öre/gram. Bikarbonat är ungefär samma pris har jag för mig. På Bodystore kostar 1 kilo citronsyra 76 kronor = 0,076 öre/gram. Jag använder rätt mycket citronsyra och bikarbonat när jag städar bland annat. Ett tag gjorde jag egen tandkräm med bikarbonat i. På Bodystore finns två olika sorters bikarbonat. Den ena ska inte användas i mat utan bara till t ex städning. Den kostar 0,05 öre/gram. Den andra kan  användas i matlagning. Den kostar 0,066 öre/gram. Anledningen till att jag kom på det här var att jag hittade en ny blogg Ihearteco som precis som jag vill leva miljövänligt och zero waste. Precis som jag gör hon uträkningar och gillar att göra egna grejer. Balsampsray gör hon eget till exempel. Även om mitt recept är mycket lättare. Blanda en skvätt vanligt balsam med vatten i en tom sprayflaska och skaka om. Andra saker som hon gör är tvättmedel, maskindiskmedel, handdiskmedel och flytande tvål. Jag gör också flytande tvål. Även om mitt recept blir en jättesats som räcker ett bra tag. Luftfräschare är en annan sak som jag gör. Tvättmedel och handdiskmedel gör jag inte. Maskindiskmedel har jag gjort ett annat recept som inte funkade så ska bli kul att prova hennes. Fast jag använder maskindiskpulver, blir mycket billigare än tabletter (även fast man delar tabletten och bara använder halva). Nu är ju jag dock en väldigt snål ekonomisk person så helst ska det bli billigare än köpt också. Tvättmedel tror jag inte jag ska göra. Jag är nöjd med mina tvättbollar. Tvätten blir ren. Jag använder dock vanligt tvättmedel också till vissa tvättar. Handdiskmedel tror jag dock att jag ska prova att göra. Enligt Ihearteco kostar den bara runt 80 öre/liter och det låter bra.
En annan ska som jag också gör själv är örtte. Min favorit är pepparmynta som växer som ogräs i en kruka i trädgården. Kamomill odlade jag förra året, den skulle också vara flerårig men kom aldrig upp i år igen tyvärr. Jag har teet både för det är gott men även för att det är läkande. Pepparmynta t ex är bra mot magbesvär. Kamomill mot sömnbesvär och mensvärkar. Lakritsrot är bra mot hosta och det har hittills varit ett te som jag köpt. Jag har inte lyckats hitta lakritsrot här omkring. Jag har en bok om örtteer och läste igenom den i jakt på något annat te mot hosta (vi har ju granskottsirapen men jag ville ha ett te med) och hittade klöverblommor. Jag hittade lite andra teer också som ska plockas.
Tyvärr är säsongen för klöverblommor nästan slut men jag hittade en näve i alla fall. Dom ligger och torkar på ett hemgjort torknät och inte som på bilden på bänken.
En tripp till bybilioteket blev det också. Mamma hade några böcker som jag lämnade in åt henne. Mina reserverade böcker hade inte kommit än men jag hittade lite andra böcker. Man kan kanske ge Amigurumi gubbar istället för bus eller godis godis. Här var en bok om läskiga såna, som om Amigurumisar kan vara läskiga.
Maken och jag firar 25 årig bröllopsdag idag. Jag fixade världens bästa present till honom och har läntat så efter den här dagen för att jag skulle få ge honom presenten. Han och M ska åka på fiskekryssning. Jag såg vad gärna han ville åka när han tittade igenom Fiskejournalen. Men sen glömde han bort det. Så jag och M beställde i smyg resan. Bilden är lånad från Fiskejournalen. Maken älskar att fiska så det kan inte bli bättre. Kostade över 3500 kronor för M och maken men det var det värt. =) Han blev överlycklig och fällde några glädjetårar. =)
Maken hade slagit på stort och köpt massor med presenter. Jag fick ett presentkort på nagelsalong (inte med på bilden). Solcellslampor. Choklad. Lakritsgodisar. En silverbrosch. Vi firar silverbröllop och maken ger mig broscher ibland för att retas (jag hatar broscher). Och 6 långa rosor. Ikväll slår vi på stort och köper hem mat från Kina restaurangen och firar tillsammans med M och L.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till ert 25år-firande!!!
Kram Tina

Majsan sa...

Skillnaden mellan dig och Ihearteco är ju att hon vill att allt ska vara skitfritt/nopoo/tillsatsfritt osv. medan du prioriterar lågpris/zerowaste så även om din balsamspray är enklare är nog hennes bättre.