Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

måndag 3 augusti 2015

Saker som nästa är gratis som man kan göra med barn på sommaren


Våran sommar blev det inte mycket med eftersom min pappa dog min och makens första semesterdag. Än är dock inte sommarlovet slut. Här kommer ett förslag på saker man kan göra med (eller utan) barn på sommaren som inte kostar så mycket eller inte alls. Jag blir så trött på att alla ska överträffa varandra när det gäller bästa och dyraste semestern. L har åkt tåg till Stockholm med S och var jätteglad för hon hade aldrig åkt tåg förut. Sen åkte hon och S till Liseberg men kusinen och makens syster. Det var också en höjdare. Vad som hände i bilen dit behöver vi inte prata om. Listan har jag lånat här men gjort om lite. 

1) Packa ner matsäck och åk till stranden. Både en pool, en sjö och ett hav funkar. Spendera en dag ihop med sol och bad. Busa i vattnet, ät gemensamt, ligg och sola intill varandra. Ett barn som känner att föräldern ligger stilla och är avslappnad kommer snart nog att börja prata om allt mellan himmel och jord. Om ni inte haft långa djupa samtal innan så kommer ni få det nu.

2) Gå ut i skogen och plocka svamp, lingon, blåbär, smultron, björnbär, hjortron. Ta med matsäck, sätt er på ett fint ställe och ät gemensamt. Leta efter smådjur eller större djurs spillning. Kolla upp vilka ätliga växter som finns och se om ni hittar några, barn älskar att smaka på naturens skafferi. L älskar att vara i skogen. 

3) Åk till en lekplats, de flesta städer har större lekplatser med massor av roliga saker, där liten som stor kan slå hål på många timmar. Lek ihop, ta med matsäck och ät gemensamt.

4) Besök en bondgård. Alla bönder är inte så pigga på det här, men ring runt och fråga. En bonde som säger ja är oftast tillåtande i fråga om att låta barnen klappa djuren, provsitta en traktor eller se ladugården inifrån. En bonde som säger ja brukar även gärna berätta och visa hur det fungerar på en bondgård. Inget slår att få med sig en flaska ”riktig” mjölk hem för att sedan göra varm choklad på den. Vissa bondgårdar har gårdsförsäljning och när man är där och handlar kan man flörta in sig till ett besök hos djuren. 

5) Om du inte hittar en bondgård besök en 4H-gård.

6) Bor du i närheten av västkusten så åk till havet och fiska krabbor. Fantastiskt roligt för liten som stor. Bor du i närheten av östkusten finns tyvärr inga krabbor, men gott om små öar omgivna av kristallklart vatten. Hyr en kanot och paddla ut till en ö, som blir er helt egna för en dag. Man behöver inte bo vid kusten för att hyra kanot. Finns till och med att hyra i våran lilla å. 

7) Gå ut i skogen, gör upp en eld och tillaga middagen över den. Vill man göra det lätt för sig tar man med sig korv och nöjer sig med att göra deg till pinnbröd.

8) Cykla till ett bestämt mål, det kan vara affären två mil bort eller bergskullen fem km bort. Ha ett mål med turen och något ni ska göra när ni är framme. Ta med matsäck som ni fikar på eller köp en glass när ni är där.

9) Besök naturreservat, forntidslämningar, kulturarv, gamla kyrkor eller andra sevärdheter. Barnen kanske inte är så intresserade utav sevärdheten i sig men de flesta sevärdheter har en omgivning som inbjuder till lek. Låt dem springa runt medan du själv njuter av att titta på eller läsa om platsen ni besöker. Ta med matsäck och ät gemensamt.

10) Laga mat eller baka ihop. Låt barnen välja vad i ska göra och hjälps sedan åt att laga till det.

11) Gör eget godis.

12) Självplock av frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Finns över allt och med nästan vilka frukter/bär/grönsaker/rotfrukter som helst. Gör sedan saft, sylt eller marmelad ihop, eller om man så vill bara en enkel paj. Barnen lär sig hur de olika grödorna växer och inget smakar så gott som något som är gjort på det man själv plockat.

13) Besök biblioteket. Titta i böcker ihop. Läs för ditt barn! Lite större barn kan leta reda på böcker som handlar om deras intressen. Vårat bibliotek har ett klippkort där man får en stämpel för varje bok man läser i sommar. När kortet är fullt får man en bok. 

14) Fiska! I havet eller i en sjö. Glädjen hos ett barn som får napp är oslagbar. Ta med matsäck och ät gemensamt. Gör gärna upp en liten eld och grilla fångsten. Även den minsta abborre har en smula kött att bjuda på.

15) Besök museum. De flesta museer är gratis för barn och kostar i princip ingenting för vuxna. Här finns ett aldrig sinande urval och även om barnen inte alltid till fullo förstår vad de ser på museet så är platsen ny och spännande.

16) Övernatta utomhus, i tält eller under bar himmel. Låna sovsäck och liggunderlag av vänner om ni inte har egna.

17) Undersök om det finns något spännande naturfenomen där ni bor; ett vattenfall, en djup skreva, en grott osv. Åk dit utforska, ät matsäck gemensamt.

18) Åk inlines, skateboard, spela fotboll, brännboll, badminton, krocket, minigolf, tennis, bandy.

19) Testa geocaching! Skattjakt på riktigt!

20) Spela spel ihop, brädspel eller tv-/dataspel. Anordna turneringar och utmana varandra.

21) Lek tillsammans; bygg koja, pyssla, bygg med lego, rita, måla, bygg sandslott, klipp och klistra, forma, gjut, skapa.

22) Underskatta inte vatten, vatten i en stor balja och tillgång till några spadar och hinkar kan roa barn i timmar.

23) Utmana varandra på olika saker. Vem kan hoppa längst, men vågar klättra upp högst i trädet, vem klarar av att äta en sockermunk utan att slicka sig om läpparna? Blanda ihop en soppa och gissa genom att bara smaka vilka ingredienser som finns i. Vem knyter iförd boxhandskar snabbast en knut på ett snöre, vem får flest poäng på pilkastning? Gör en egen femkamp och tävla mot varandra. Vi brukar ha tävlingar i vem som äter ett godissnöre fortast utan att använda händerna. 

24) Leta upp en hinderbana eller ett utomhusgym, roligt för barnen – bra för dig.

25) Ägna er åt musik. Gör egna rytminstrument eller köp en billig gitarr/keyboard, lär er spela, sjung tillsammans. Lyssna på olika musikstilar eller på musik från olika årtionden/århundraden. Lyssna på musik och måla de känslor eller intryck ni får.

26) Leta upp lokala gratisaktiviteter och utflyktsmål.

27) Bädda ner er i soffan och lyssna på sagor/ljudböcker ihop.

28) Anordna ett sommarkalas för vänner och familj. Antingen bakar ni och bjuder eller så tar var och en med sig sitt eget fika.

29) Bygg ett enklare vindskydd som ni sover i. Gör upp en eld och turas om att hålla vakt under natten.

30) Bara var. Ta en lugn dag hemma och umgås med varandra. Var närvarande och var nära. Berätta för dina barn hur mycket du älskar dem och hur glad du är över att de finns i ditt liv och att du får dela tillvaron med dem!

Dela gärna, för att fler barn förtjänar ett härligt sommarlov!

Inga kommentarer: