Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

fredag 21 augusti 2015

Gamla kläder och textilier

Jag får ofta frågan varför jag lämnar trasiga kläder och textiler till Röda korset. Så jag tänkte ge det ett eget inlägg. När ett plagg är för litet eller vi inte vill ha kvar det längre skänker jag bort det. Antingen till hjälpgruppen jag är med i eller till kyrkans loppis eller till Myrorna (deras container står uppe vid återvinningen - enda anledningen till att Myrorna får kläderna och t ex inte Röda korset eller Erikshjälpen). Förut när M och S var små stod jag på loppis ett par gånger. Kläder gick jättedåligt därför sparar jag inte kläder till loppis. Är ett plagg utslitet eller har fläckar lägger jag det i en påse som maken tar med till Röda korset. Röda korset samarbetar med en nederländsk stiftelse som heter Sympani och nederländska Röda korset. Dom betalar en slant för det utslitna kläderna och textilierna. Dom tar även emot väskor och skor. Allt fraktas till Nederländerna i dom tomma blomsterlastbilarna som kommit hit med blommor. Lastbilar som annars skulle gå tomma tillbaka till Nederländerna. I Nederländerna görs sakerna om till bland annat isolering. Röda korset återbrukar även en del av sakerna som då alltså inte fraktas till Nederländerna utan säljs i kupan. Vissa kläder som bara är lite sönder eller fläckiga fräschar dom upp och säljer som dom är. Miljön tjänar alltså på att man återvinner kläder istället för att slänga dom i soporna. Röda korset får en slant för kläderna som annars skulle slängas så dom tjänar också på det.
Jag skulle kunna ge kläderna till HM eller Kappahl och få rabattcheckar. Jag gör inte det för jag handlar nästan aldrig där. Om man väljer att lämna in sina saker till HM och Kappahl får man en rabattcheck på 50 kronor om man handlar för mer än 300 kronor. Vi köper kanske 90 % av våra kläder begagnat. Maken handlar oftast på Dressman med presentkort som han får varje jul och födelsedag. Underkläder och strumpor köper vi inte begagnat. Nästa gång det är dags att inhandla nya trosor kanske jag väljer att lämna en påse till HM istället. Kläderna och textilerna som lämnas in till Kappahl och HM (HM tar inte emot väskor och skor vad jag kan läsa mig till) fraktas till Tyskland där dom görs om till bland annat isolering. Hur dom fraktas till Tyskland kan jag inte läsa mig till heller.

Inga kommentarer: