Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 16 juni 2015

The moneyless man - en bokrecension

Jag har precis läst ut The moneyless man A year of freeconomic living av Mark Boyle.
Tänk ett helt år utan att spendera några pengar? Mark Boyle gjorde just det, och det här är hans utomordentliga och fängslande historia. Att gå tillbaka till grunderna och leva efter sina egna strikta regler, Mark använde flera olika sätt för att eliminera sina räkningar och leva gratis. Han åt mat efter säsong som han plockade i naturen, odlade eller dumpstrade. Eftersom han var tvungen att bo gratis sa han upp sin lägenhet och efterlyste en husvagn på Freecycle. Han fick en. Han värmde den med en vedeldad kamin och solpaneler. Allt gratis. Husvagnen fick han ha stående på en gård mot att han hjälpte till på gården några dagar i veckan. Han grävde en toa i skogen där han uträttade sina behov. Han gjorde egen tandkräm av fiskben. När han skulle transportera sig någonstans cyklade han. Eller liftade när han skulle en längre sträcka som mellan England där han bor och Irland där hans föräldrar bor, där han firade jul.
Jag lärde mig inte så mycket av boken men den fick mig att börja tänka. En fjärdedel av maten vi köper slängs bort. Tänk dig att du köper fyra påsar mat och den ena slänger du direkt när du kommer hem. Affärerna slänger enligt Mark en tredjedel av sin mat. Helt sjukt. Men han skriver också att om alla människor skulle börja dumpstra så skulle inga affärer finnas och då skulle ingen kunna dumpstra så alla kan inte leva helt utan pengar enligt författaren. Det står hur man gör papper av en sorts svampar som växer på björkar. Hur man gör pennbläck av andra svampar. Hur man bygger en raketspis av stora tomma konservburkar. Hur man gör egen äppelcider. Jag har skrivit om pengar förut och om det är möjligt att leva pengafritt. Mark är bevis på att det går. Men det kräver som skrivet var att man flyttar till ett helt gratis boende (eller betalar av sitt nuvarande boende helt om det går). Skaffar någon sorts värme och el så man blir oberoende av elbolagen. Nätkostnaden måste dock betalas. Odlar eller plockar all sin mat själv. Fröna måste dock köpas. Inte behöver köpa nya kläder, inte blir sjuk och inte behöver några mediciner. Det stod också i boken att kläderna som finns idag skulle räcka i 10 år till alla människor på hela jorden. Det skulle alltså inte behöva tillverkas några nya kläder på 10 år utan vi skulle kunna klara oss på dom som finns.
Mark Boyle grundade"freeconomic" rörelsen. Han är civilekonom och tidigare affärsman. ​​Han är irländare och bor i Bristol i Storbritannien. Hans hemsida (justfortheloveofit.org) får upp till 30.000 träffar per dag och har blivit ett nav för gemenskap att dela med över 17.000 medlemmar över hela världen (många i USA).

Inga kommentarer: