fredag 27 mars 2015

Gör det själv - maskindiskmedel

Jag håller som jag skrivit förut på och nosar på zero waste. En "riktig" zero wastare vill inte ha något som ska till återvinningen heller. Jag försöker bara minska på det vanliga restavfallet. Lite mindre återvinning skadar dock inte så om eget maskindiskmedel funkar blir det en mindre sak att släpa hem från affären, en mindre sak att släpa till återvinningen och jag sparar en slant.
2 citroner
100 g grovt havssalt
0,5 dl vinäger
1,5 dl varmt vatten
Hacka citronerna grovt. Mixa alla ingredienserna. Vid användning ta 1 msk i diskmedelsfacket och kör maskinen som vanligt. 
Citroner kostar 4,90/styck. Salt kostar 14,90 för 500 gram = 2,98 för 100 gram. Vinäger gör jag själv (jag tog äppelcidervinäger, jag har den i en tom köpeflaska för att kunna se vad det är i och för att spara på mina egna flaskor) och vatten kostar inte många ören. Så 12,78 för en sats maskindiskmedel. Jag använder Ica Basics pulver diskmedel som kostar 50 öre/disk.
Det blir 5 dl medel = 30 msk = 0,43/disk. Om det blir rent vet jag inte än eftersom jag inte hunnit prova det.
Förvaras i kylskåp.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...