Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 12 augusti 2014

Väck fläck - klädräddning på gång

Jag spiller nästan alltid på mig. Enligt maken och barnen P skulle jag behöva ha haklapp när jag äter. När jag rensade ur garderoben sist la jag en hög med älsklingskläder som fått fläckar som inte gått bort i tvätten i påsen som skulle till Röda korsets deponi. Dom skickas till Nederländerna där dom blir isolering och annat. Låter kanske lite sjukt att skicka kläder till Nederländerna, kan inte vara vidare miljövänligt. Men det är just det det är. Dom skickas nämligen i blomsterlastbilarna som annars går tomma tillbaka. Maken skulle till Röda korset häromdagen och påsen var överfull så jag plockade över sakerna i en annan påse. Och hittade då mina älsklingar. Det var 3 toppar med fläckar på och en tröja som är jättesliten i ärmarna efter många års bärande. Jag sydde ihop den slitna tröjan och den blev nästan som ny igen. Jag behandlade fläckarna med flytande galltvål och tvättade topparna i tvättmaskinen tillsammans med dom vanliga kläderna. Jag hällde även i en skopa Vanish som jag fick av M. Alla fläckarna var kvar. =( Jag tog då Klorin (inte alls miljövänligt jag vet) och hällde på fläckarna. På ena toppen försvann dom helt. =) Men på dom andra två var alla fläckar kvar. Jag tog då flytande diskmedel och skrubbade in i fläckarna - alla kvar. Citronsyra - alla kvar. Olivoljetvål - en av fläckarna försvann på ena toppen (den hade bara 3 stora fläckar till). Jag la då topparna i min specialblandning där dom fick ligga över natten. Jag använde den mycket förut innan jag skaffade flytande galltvål. Som jag då glömmer att ha på vissa fläckar/missar vissa fläckar. Det är helt enkelt en hink med så varmt vatten som möjligt från kranen och en skopa vanligt tvättmedel. Alla fläckarna försvann. =) Jag som var såå nära att lägga kläderna i Röda korsets deponi.
Jag fick ett mail från Energy in balance (man fick registrera sig gratis där när man prenumererade på Kloka hem). Vi är på plats 512 av 4765 stycken som har registrerat sig och det är ju rätt bra. Förutom att vi hade gjort av med 400 kWh mer än vad dom hade räknat ut att vi skulle göra. Medelbostaden som är registrerad i samma temperaturzon som vi ligger på 267 kWh. Vi ligger på 873 kWh. =( Vi gör allt elbesparande som vi kan och jag vete katten vad vi kan göra mer. Det skulle vara solpanelerna då. Nu är ju alla fönster bytta till såna med lägre uv värde. Vi har beställt en värmepump till. Vi har bytt ut elpannan mot en som drar mycket mindre el. Vi har sänkt huvudsäkringen till 20 ampere. Vi eldar så ofta vi kan när det är kallt. Vi har lågenergilampor eller ledlampor eller hallogenlampor överallt. Och så vidare och så vidare. I pengar får vi betala 1020 kronor för elen denna månad. Medelbostaden får betala 363 kronor. Mer än hälften så lite som vi får betala. Då har medelhuset mindre yta än vad vi har (jag räknade med källaren) och värms av direktverkande el precis som vårat hus.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att fläcken gick bort ....men men till vilket pris och tid el osv Kläder är ju ändå bara kläder och att bli isolering ja det är återvinning ...bara en reflektion .Vi lever som ni med återvinning byte skänke mm men med väldigt lite pengar precis som ni så jag förstår hur du sparar Har även ibland tänkt att jag blir fanatisk och det isig gör att man jobbar med en fläck som,kostar mer än ett det ger

Marika på Odlingspyssel sa...

Ett förslag kan vara era vitvaror och dammsugare. Det är stor skillnad på nya vitvarors elförbrukning och gamla som även då kan vara i klass A.

Anonym sa...

meddel Svensson värmen nåt snabbt i micron nångång och äter oftast ute.Meddelsvensson är inte lika duktig som du på att baka allt bröd och laga all mat från grunden. Svensson jobbar och är inte hemma ca 10 timmar varje dag och kan därför inte förbruka el dom timmarna.

AnnH

Anonym sa...

Fast vi är " medelsvenssons" skulle jag vilja säga, och jag är hemma relativt mycket av min tid då jag studerar. Men vi förbrukar 13000kw/h per år ( har ökat 1000 kW/h) per barn. :) men vi äger en tv, har direktverkande el element ( som iof. är satta på 15 plus) och resten värms upp med kaminen ( eller när många människor är hemma). Vi har iof. Varmvattenberedare så dusch kan inte ske mer än 30 min åt gången, sedan måste vattnet värmas upp igen. Däremot använder vi inga smålampor alls ( bara dec och jan, då stiger elräkningen ofattbart mycket och då är det bara adventsljusstakar i fönster och en liten utebelysning i en gran). Smålampor kan vara boven. Och ev. Utebelysning som lyser hela natten. Vi skaffade rörelsesensorer till våra och där sjönk räkningen dramatiskt. Litet tips rent spontant. För att återgå till adventljusstakarna så ökar våran elräkning med 1000kw/h unde dec, och nästan mer under jan. Dels tror jag att vintern påverkar, men lamporna gör verkligen sitt. Oavsett lågenergi eller led eller liknande.
( OBS. Detta var inte direkt riktad kritik mot dig eller någon annan, utan bara en uppmaning om att småsaker kan dra mer än vad man tror)
:)
Med vänlig hälsning Mia