tisdag 5 augusti 2014

Projekt äta ur frysen

Snart åker S tillbaka till USA för att läsa i ytterligare 2 (kanske) 3 år. En händelse som jag inte ens vill tänka på men så är det. Så nästa helg ska vi ha hennes avskedskalas. Vi ska då bjuda på kallskuret. Så för att hålla matbudgeten någotsånär runt 2500 - 3000 kronor så inleds nu projekt äta ur frysen. Matsedel för kommande 31 dagar ska skrivas senare idag och inköpslistorna ska innehålla så få saker som det bara går. Vi behöver också rensa ur frysen för att få plats med korven från korvfabriken som ska besökas i höst. När äpplena mognar ska det dessutom pressas must som antingen ska frysas eller konserveras. Jag har dock inte så mycket flaskor som jag skulle önska för det ändamålet. Matkällaren är dessutom full och ska byggas ut någon gång i framtiden. Det var antingen större matkällare eller en frys till. Frysplats har jag ju inte direkt heller. Frysar drar el som kostar pengar och större matkällare kostar inget. Även om vi skulle behöva någon form av kyla där med. Nu när det är så varmt är det varmt där med. Matsedeln för kommande 31 dagar kommer nog att bli lite annorlunda mot vad den brukar vara med tanke på projekt äta ur frysen. Nu har vi speciella matdagar. Måndagar är till exempel restdagar eller vegetariska. Vegetariskt finns det inte så mycket i frysen av och rester räcker nog inte till alla måndagar. Tisdagar är korvdagar och korven i frysen kanske inte heller räcker till alla tisdagar. Det enda som är helt säkert att det räcker till alla dagar är fisken till onsdagarna som är fiskdagar. Makens hemfiskade fisk. Problemet där är att det känns "tråkigt" att äta torsk varje onsdag. Missuppfatta mig inte här, torsk är jättegott och speciellt den som maken gör men för det vill jag inte ha den jämt. Vi brukar varva den med fiskpinnar eller tonfisksås eller fiskbullar eller någon annan köpt fisk. Fiskpinnar kallar jag inte ens fisk, det är bara ströbröd men S och L älskar fiskpinnar. När jag tänker efter utökar jag nog projektet till att äta ur matkällaren också. Det mesta som finns i frysboxen är bär och makens hemfiskade fisk så helt tomma kommer inte frysarna bli.
Kort inlägg men annars händer det inte så mycket här.

1 kommentar:

Maria sa...

Man har ju ofta mer mat i frysen och skafferiet än man tror. DN skrev också nyligen i en artikel (som handlade om att minska matsvinnet) att man alltid ska ha ägg hemma eftersom man då kan man alltid göra en omelett av resterna som blir över. Bra tips.

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...