Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 28 januari 2014

Jag gillar att experimentera

Som ni kanske har märkt. =) Ibland blir det bra, vi behöver aldrig mer köpa vitvinsvinäger utan kör med våran egen hemgjorda vitvinsvinäger. Att ha en tyggardin som duschdraperi funkar superbra. Det torkar snabbt och det är snyggt. Vi har dock förstärkt den med öljetter. Fler lyckade experiment som jag fortfarande gör är: eget lim, balsamspray och flytande tvål. Vissa experiment misslyckas helt. Äppelcidervinägern blev bananflugsodling och ingen äppelcidervinäger alls. Surkålen hamnade i komposten. Odla pepparmynta inomhus går inte. Ägget som L och jag försökte kläcka (det var befruktat) kläcktes aldrig. Men om det lyckas så gör det att vi sparar pengar och miljö och det är det som gör att jag fortsätter med mina experiment.
Det var en på mitt jobb som sålde Partylite och jag drogs med och ville också köpa saker. För 800 kronor. Men så gick jag undan utan att köpa något. När jag kom hem var jag inte lika sugen på att köpa saker men jag var fortfarande sugen på doftpinnarna. Dom kostade 245 kronor för 5 stycken. Jag gjorde egna av grillpinnar och eterisk olja som jag hade hemma.
Sen har jag gjort egna näsdukar. Vi ska sluta med hushållspapper men jag vägrar tvätta tygnäsdukar. Nu när min näsa rinner och jag snyter mej minst 30 gånger/dag skulle man behöva tvätta en maskin med bara tygnäsdukar och behöva ha flera hundra stycken hemma (om man inte vill tvätta varje dag, inte vidare ekonomiskt eller miljövänligt att bara tvätta en hög med näsdukar). För ett tag sen köpte jag en box med pappersnäsdukar. Jag skulle ha den i ett experiment. Den kostade 25 kronor. Nu är näsdukarna slut. Igår åkte S och handlade ny Alvedon och Lambi toapapper. Vi köper inte Lambi i vanliga fall och ska inte ha det på toan. Jag drog ut rullen från mitten. Öppnade asken och tryckte in rullen. Drog upp pappret från mitten och vi har en helt ny näsduksask. 6 toarullar kostade 24,90 = 4,15. Besparing 20,85. S och jag har lagt undan Lambi rullarna och ska ha dom till näsdukar. Orsaken till att vi köpte Lambi är att vi vill ha näsdukar som är mjuka mot näsan. Vårat vanliga papper är också mjukt men inte lika mjukt. Det enklaste hade varit att ta en toarulle och ställt på bänken men det ville inte jag. Den står mitt i köket på köksbänken och det är inte så trevligt att ha en toarulle ståendes där. Nu är det också en toarulle men en förklädd.
Jag gillar amerikanska sparböcker om det har gått någon förbi. Dom flesta är bra. Ingen brukar dock slå Amy Dacyczyn. En bok som nästan kommer upp i samma kategori som Amy är Steve och Annette Economides (dom heter det på riktigt). Dom har skrivit två böcker (som jag vet om i alla fall). Americas cheapest family som är en sparbok med massor av olika spartips.
Sen en bok om hur man sänker sin maträkning med hälften. Cut your grocery bill in half. Jag är allergisk mot såna löften. Vi handlar mat för ungefär 2500 - 3000 kronor/månad. Vissa månader är det nere i 2000 kronor med nya handlingssystemet men om vi slår ut det så landar det nog på 2500/månad. Att då lova att vi kan sänka våran maträkning till hälften (1250 kronor) är inte troligt. Innan alla spartips låg vi som en vanlig familj på runt 5000 kronor/månad och vi har sänkt våran maträkning till hälften. Det beror helt på hur mycket man handlar för innan. Man kan sänka maträkningen men inte hur mycket som helst. Visst vi skulle kunna sänka den mer genom att skippa popcornkärnorna, dom få läskflaskorna och ett och annat kexpaket. Men man måste unna sig saker annars blir det att bra tråkigt ekonomiskt liv och det är lätt att man tröttnar. Hur som. Ett av tipsen i boken är att man ska laga all mat för en månad på samma dag. Jag har lite svårt att förstå den punkten. Om jag lagar all mat på samma dag t ex en lasagne, en rotfruktsgratäng och en fiskgratäng. Nu skriver jag bara ugnsrätter för det är ur ugnens synvinkel jag tänker nu. Sen kommer dagen vi ska äta rätten och jag tar ur den ur frysen och värmer den i ugnen. Då kostar ju ugnens energi ändå eftersom det kostar mest att värma den. Däremot kan jag förstå att det gör att man inte behöver köpa färdig mat när alla är jättetrötta och ingen orkar laga mat. Men istället för att laga all mat på samma dag (nu gör man bara köttfärssåsen eller rullar köttbullarna man gör inte tillbehören). Känns lite jobbigt att laga 30 maträtter på en dag. Så funderar jag på att dubbla recepten. Det gör jag när jag gör lasagne för att inte behöva laga maten nästa gång det ska ätas lasagne. Till exempel dubbel sats tacofärs nästa gång det vankas taco så är det bara att värma gången efter. Eller kan någon tala om för mig hur det kan bli mycket billigare att laga all mat för en månad på samma dag?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det enda jag kan tänka mig är att man möjligen inte handlar lika ofta och därmed inte frestas lika ofta att köpa oplanerade varor?
Margit