söndag 14 april 2013

Tårtbotten och missuppfattning

Receptet på smörgåstårtebotten ville någon ha kommer här: Till 2 stycken runda bröd går det åt:
7,5 dl mjölk
75 g jäst
1,5 tsk salt
1,5 tsk socker
3/4 dl olja
ca 1,8 liter vetemjöl
Värm mjölken till fingervarmt. Ror ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker, olja och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Arbeta degen slät och jämn med resten av mjölet på ett bakbord. Dela degen i 2 delar och forma till runda bröd. Lägg i smorda bakfomar ca 22 cm i diameter, gärna med avtagbar kant. Jäs under bakduk i 30 minuter. Pensla med kallt vatten och grädda i 25o graders ugn i 10 minuter. Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda i 20 minuter. Låt kallna under duk. Varje bröd ska skäras i 5 tunna skivor. Det var första gången jag gjord egna smörgåstårtebottnar och dom var goda och jag kommer att göra dom flera gånger. Nästa gång kommer jag dock att skära bort den yttersta kanten på bröden då den var lite för hård.
 Vi gjorde två smörgåstårtor. En med räkor och en med skinka.3 av lagren var samma i båda tårtorna. Bredbar leverpastej med gurka. Philadelphiaost med gräslök (2 lager). Det fjärde och sista lagret var räksallad i räktårtan.
Och hemgjord skink, ägg och majonäsröra i den med skinka. Vi kom på att kusinen inte tål fisk och skaldjur så det blev en extrahandling igår då vi köpte skinka, mer leverpastej och philadelphiaostarna. Vi köpte även öl eftersom vi kom på att man kanske skulle dricka också. Extrahandlingen gick på 113,50. Sen gick nästa båda tårtorna åt, då var vi 11 stycken som åt. Så att en botten räcker till 12 personer var helt fel. 6 personer skulle jag vilja säga. 
Efter smörgåstårtan blev det kaffe och tårta. 
Jag har även invigt solcellsladdaren till mobilen och kan säga att den fungerar både med hjälp av solen och under ett lysrör i köket. Anonym som kommenterade igår (som jag valde att inte publicera) om att jag skulle sluta vara hemma och börja jobba igen. Eftersom jag klarade av allt hemmajobb så måste jag klara av att jobba. Har gett sig till känna. Det är tydligen så att försäkringskassa inte tillåter att man gör saker hemma när man är sjukskriven. Om det är så vore det hemskt trist. Är det inte bra att man gör det man klarar av att göra istället för att bara sitta still och bli helt passiviserad? Om jag inte gick runt och grejjade med det jag klarar av skulle jag bli helt knäpp och bara sitta och tänka på vad sjuk jag är och vad illa jag mår hela tiden. Jag missuppfattade i alla fall kommentaren och jag är hemskt ledssen för det. Men det händer rätt ofta att jag får elaka kommentarer som jag väljer att varken publicera eller nämna i bloggen, tyvärr. Jag valde att inte publicera den kommentaren heller.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har fel har den som var anonym Man får visst göra saker hemma , saker som är relevanta för sin hälsa Det vill säga du gör det i rehasyfte eller för att se hur din kropp mår Så det är fel fråga din fk handläggare så får du ett helt korekt svar utefrån din diagnos Allt annt är fel vi har alla olika nivårer Man kan även åka utomlands på semester mm men detta godkänner respektive handläggare

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...