Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

onsdag 10 april 2013

Förklaring till inköpslistan

Jag fick många kommentarer om att det vi handlade bara räcker till 2 måltider. Inköpslistan på det vi handlade på Citygross är mat till alla måltider som ska räcka 10 eller 30 dagar. Vi handlar i 3 affärer och köper det som är billigast på varje affär. Korv till exempel är billigast på ICA eller Willys beroende på sort. Så när vi handlar där handlar vi så det räcker tills nästa gång vi ska handla där. Färs köper vi alltid på extrapris. Just nu har vi 10 färspaket i frysen. Kött köper vi färdiga köttlådor från affären med kött från glada närproducerade djur. Det kostar mer men vi betalar gärna mer för just det. Har djuret fått offra sitt liv för oss så kan vi i alla fall se till att livet var bra. Tyvärr då inte färs och kyckling för det äter vi så pass ofta att vi inte har råd med högre kostnad. Slår man ut kostnaden för köttet blir det 150 kronor/månad. Då ingår 5 kilo färs i det. Räcker 10 gånger för oss.
Potatismospulver har vi alltid hemma för att ha till orkar inte laga mat kvällar. Istället för att åka till snabbmatsstället och betala flera hundra så vispar vi ihop mos och köttbullar (som vi alltid har i frysen) eller korv eller vad vi är sugna på till moset. Sen rent krasst blir pulver billigare än hemgjort beroende på vad potatisen kostar. Pulver kostar 15,95 och räcker till 3 gånger. Det blir 5,31/gång. Potatis kostar just nu 6 - 7 kronor/kilo. Det går åt 15 potatisar till mos för oss. Dom väger 1650 gram. Det blir 9,9 + mjölk och smör och elen för att koka potatisen på plattan. Sen är hemgjort mos godare, nyttigare och man blir mätt längre men prismässigt alltså dyrare. Beroende på vad potatisen kostar.
Så det vi köpte på Citygross ska räcka 10 dagar - mjölk, grönsaker och frukt. 30 eller 31 dagar beroende på hur lång månaden är. Nästa gång vi ska handla på Citygross är den 8 maj. Vi handlar på Willys och ICA innan den 8 maj och köper då det som är billigast där så det räcker tills nästa gång vi ska handla på samma affär. Vi köper storpack så ofta det går. När maken handlade köpte han två eller fler paket av vissa saker för att det var rabatt om man köpte så många paket. Vi har då  paket över till nästa matsedel. Potatismoset, krossade tomater, majs och makaroner var det som var på rabatt om man köpte fler paket.
Våra 3 frysar är fulla. Våran matkällare är full just för att vi bunkrar mat och inte bara köper mat för en vecka i taget. Eller i vårat fall 10 dagar i taget. Det är en orsak till att våran maträkning ligger på runt 2500 kronor för 4 vuxna, 1 barn och 3 djur. Om jag utgår för matsedeln tills nästa gång vi ska handla som är den 18:e på Willys.
Måndags: åt vi raggmunk med bacon. Bacon hade vi 5 paket i frysen.
Tisdag: åt vi korv med stuvade grönsaker. Korv och sommargrönsaker hade vi i frysen.
Onsdag: fiskbullar med mos. Köpte fiskbullar.
Torsdag: Spaghetti carbonara. Spaghetti har vi i matkällaren, bacon i frysen.
Fredag: hawaiigryta, färs i frysen, köpte ananas, bananer och ris.
Lördag: gul ärtsoppa till lunch och hemgjord kebab till kvällsmat. Gjorde storkok av ärtsoppa förra gången vi åt det så har till 3 gånger till i frysen. Kebab köper vi det största paketet som finns på Willys som räcker 6 - 8 gånger för oss. Pommes i frysen. Tacoskal köpte vi.
Söndag: Gulaschsoppa köpte vi till lunch med creme fraiche som vi också köpte. Kycklingwok av wokgrönsaker och salladskyckling som vi köpte. Nudlar som vi har i matkällaren. Smörgåstårtan är till fikat.
Måndag: Tomatssås med makaroner. Köpte krossade tomater, makaroner och morötter. Lök har vi en jättepåse i matkällaren.
Tisdag: Ugnskorv med mos. Falukorv har vi i frysen. Ost i matkällaren.
Onsdag: Spätta med potatis och hollandaisås. Såsen har vi i kylskåpet, potatis i matkällaren och spättan i frysen.
Just nu har jag alltså ingen koll på vad som är billigast på Citygross eftersom vi precis har bytt till den affären. Sen kanske priserna skiljer sig på olika orter eller olika affärer så det som är billigast på min ICA kanske inte är det på alla ICA.

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack för svar Nu förstår jag så bra så Ni ligger som vi omlott bunkrar just det man använder och då blir det ´precis som du skriver
Angående färdigt mos kul att du räknat ut det för jag har just funderat lite så nu vet jag ( vi använder det och i vårt fall för att en av oss är glutenintolerat så det är så bra att ha hemma och med krydda kan det blir jättebra ) och angånde färdig mat och dess inköp Läste i en anna blogg en kommenetar att man inte skulle köpa böcker secondhand / låna bibban för att man inte stöder kulturarbetre och visst det ligger något i det Men ...köper man lite fördig så gynnar man sysselsättningen jobb till potaitsmostillv / maggan

Marika på Odlingspyssel sa...

Har aldrig lyckats köpa potatis under 10 kr/kg, som bäst kan man köpa 3 kg för 29:90 kr.

Om man ska vara petig, då blir ju veckokostnaden för maten högre än veckans handling, detta eftersom maten ni har hemma också är betald en gång i tiden.

Måste bara fråga en sak till, när du/ni lyckas hålla matkostnaden så låg, gör du/ni ofta då val mellan god mat och billig mat? Vi köper tex bara ekofalukorv, inte för att den är eko primärt, utan för att den är godast. Den är ca 4-6 gånger så dyr som en vanlig Scanfalu och säkert 10 gånger så dyr som korv som ser ut som falukorv men som inte är falukorv. Typ middagskorv.