tisdag 2 april 2013

Recept - Banan och kolatårta

Här är receptet på den mycket goda banan och kolatårtan som jag gjorde tills jag fyllde. Kolasåsen gör man alltså själv så man inte köper en flaska som jag gjorde (men den går säkert åt till glass någon gång så barnen P blev glada).
Kolasås:
2,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
30 gram smör
Värm grädden försiktigt i en liten kastrull. Häll sockret i en annan kastrull och värm det på medelstark värme. När sockret börjar smälta och bli brunt runt kanterna rör försiktigt tills allt socker smält. Se upp så det inte blir bränt. Tillsätt grädden sakta - det kommer att bubbla till ordentligt så se upp. Tillsätt smöret och rör tills smöret smält. Låt svalna. Häll i en skål eller burk.

Bananbotten:
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 stora bananer
2,5 dl mjölk
Värm ugnen till 150 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten ca 30 cm i diameter. Vispa muscovadosocker, socker och smör ljust och pösigt. Tillsätt äggen och vispa till en fluffig smet. Blanda ner mjöl och bikarbonat. Mosa bananerna och blanda dom med mjölken. Rör ner det i smeten och vispa ordentligt så allt blandas. Häll smeten i formen och tillsätt 1 dl kolasås och rör runt med en sked. Grädda i 60 minuter eller tills kakan är torr.

Kolafrosting:
150 gram rumsvarmt smör
200 gram philadelphia ost
3,5 dl florsocker
resten av kolasåsen
Vispa smöret vitt och tillsätt philadelphiaosten och vispa mer. Tillsätt florsocker och vispa till en jämn och tjock smet. Blanda i kolasåsen och ställ kallt 15 - 20 minuter.

Karamell:
1 dl socker
Smält sockret i en kastrull på medelstark värme tills det blir gyllenbrunt. Häll ut på ett bakplåtspapper, bred ut till ett tunt lager och låt kallna. bryt i mindre bitar.

Sätta ihop tårtan:
Dela botten i tre delar. Lägg den första botten på ett tårtfat och bred över kolafrosting på botten. Lägg på den andra botten och bred på frosting. Lägg på den sista botten med den skurna sidan ner så tårtan blir platt. Bred ut ett tunt lager kolafrosting över hela tårtan och ställ kallt 20 minuter. Ta undan lite frosting till dekoration och bred över resten över hela tårtan i ett jämt lager. Fyll en sprits med frostingen och dekorera som du tycker. Dekorera med karamellen.


1 kommentar:

Unknown sa...

Verkar riktigt gott. Jag brukar göra en smidig banankaka när jag får bananer över men den här ska jag definitivt testa.

Tack för alla bra tips också. Många använder jag mig redan av men det är alltid bra att se vilka små förändringar man kan göra.

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...